Preprost trik za vse, ki zvečer težko zaspite

Koliko časa običajno mine od vašega odhoda v posteljo do trenutka, ko potonete v zaslužen spanec?

Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.

Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.
Dom & energijaHišne pršice in kako se jim izogibati

Hišne pršice in kako se jim izogibati

MORDA VAS ZANIMA

Pršice so mali pajkovci, ki se jih s prostim očesom ne da videti. Poznani so predvsem po tem, da nadvse radi domujejo v naših stanovanjih, všeč so jim denimo naše postelje, oblazinjeno pohištvo in goste tkanine. Pršice pa pogosto povzročajo tudi alergijske reakcije ali druge težave, med njimi so kašelj, izcedek iz nosu in kožni izpuščaji. V nadaljevanju preberite, kako zmanjšati število pršic v svojem domu in omiliti omenjene zdravstvene težave.

- Oglas -

Pršice

Kaj so hišne pršice in kje jih najdemo?

Pršice so prostemu očesu nevidni paraziti, ki sodijo v skupino pajkovcev. Velika večina pršic živi v tleh, kjer kot razkrojevalci in plenilci predstavljajo pomemben del ekosistema. Proučevanje pršic spada v domeno znanstvene vede akarologije, ki se ukvarja tudi z ostalimi zajedalskimi vrstami.

Življenjska doba pršic traja od nekaj tedno pa do nekaj mesecev. Najraje prebivajo na temperaturi med 15 in 30ºC, nekoliko višji vlagi in v temi. Stanovanja so zato idealno mesto za njihovo razmnoževanje.

Poleg tega se hišne pršice hranijo z organskimi sestavina hišnega prahu, kot so odmrla koža, lasje in dlake. Najpogosteje jih tako najdemo v jogijih, odejah, vzglavnikih, oblazinjenem pohištvu, gostih tkaninah in plišastih igračah.

Kaj povzorča alergijo in kakšni so simptomi?

- Oglas -

Najpomembnejši alergen pršice je njen iztrebek, ki bolezenske znake povzroča še dolgo po tem, ko pršica odmre. Alergijo nakazujejo kašljanje, kihanje, težave pri dihanju, izcedki iz nosu ali oči ter kožni ekcemi. Simptomi trajajo vse leto, izrazitejši pa so jeseni, pozimi in v vlažnem vremenu.

Kako zmanjšati število pršic doma?

Slaba novica je, da je celotno populacijo pršic skorajda nemogoče uničiti, dobra pa, da lahko z nekaj preprostimi ukrepi drastično zmanjšate njihovo število. To bo hkrati tudi zmanjšalo morebitne zdravstvene težave, ki jih povzročajo pršice: alergije, težave s kožo ali dihanjem.

Prvi ukrep, ki se ga velja držati, je gotovo skrb za redno higieno. Posteljnino tako najmanj enkrat na teden perite v vroči vodi, če pa jo perete v hladni vodi, pa uporabljajte pralna sredstva z evkaliptusovim oljem ali oljem čajevca. Redno perite tudi odeje, prekrivala ali vzglavnik ter poskrbite za globinsko čiščenje vzmetnic.

Nekatere raziskave kažejo, da je v izogib pršicam bolje uporabljati sintetične vzglavnike namesto tistih s perjem. Razlog je povsem praktične narave – sintetični vzglavniki namreč bolje prenašajo redno pranje.

Pogosto domovanje pršic so tudi plišaste igračke, ki jih je potrebno redno prati, še bolje pa je, da tovrstne igrače nadomestite z lesenimi, ki se laže očistijo.

Poskrbite tudi za redno brisanje prahu, pranje zaves in preprog ter zniževanje vlage v prostoru. Stanovanje naj bo tako suho in dobro prezračeno. Če je le mogoče, se odpovejte tudi oblazinjenemu pohištvu oziroma razmišljajte v tej smeri, ko boste kupovali novega. Oblazinjeno pohištvo je za pršice namreč zelo mamljivo, zato je bolje izbrati takšnega iz usnja, lesa ali vinila.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×