Kaj je krivo za slabost med vožnjo?

Nekateri ljudje imajo med vožnjo tako hude težave s slabostjo, da se ne morejo osredotočiti na nič drugega.

Ajurvedski nasveti za boljše duševno zdravje

Eden od glavnih ciljev ajurvedskih tehnik je vzpostavljanje ravnovesja med telesom, umom in dušo.

Začinite svoje zdravje s super začimbami

Začimbe in zelišča so zagotovo nekakšno superživilo. V njih so namreč skoncentrirane številne izjemno koristne snovi.

Rastline, ki ugodno vplivajo na centralni živčni sistem

V rastlinah najdemo veliko sestavin, ki delujejo na centralni živčni sistem in imajo pogosto pomirjevalni ali stimulativni učinek na naše telo.

Ali vas občasno preseneti nadpovprečno močna menstruacija?

Menstruacije so večinoma precej šibke, spremljajoči »simptomi« pa mili, občasno pa vas kljub temu preseneti zelo močna menstruacija.

Narava lahko poskrbi za bistveno manj zastrašujoče bolnišnice

Profesorica krajinske arhitekture se je posvetila vprašanju, kako narediti bolnišnice bolj prijazne za obiskovalce.

Helena Ošep: Klepet ob skodelici alpskega čaja

Helena Ošep se ukvarja s pripravo čajnih mešanic, ki so posebne zaradi izrazite arome, značilne za rastlinje alpskega okolja.

Znanstveniki razglasili najlepši vonj na svetu

Podobno kot se razlikuje naš okus, se razlikuje tudi naše dojemanje različnih vonjev.
Zdravilne rastlineČemaž – odlična pomoč pri zniževanju krvnega tlaka

Čemaž – odlična pomoč pri zniževanju krvnega tlaka

MORDA VAS ZANIMA

Povišan krvni tlak predstavlja enega najpomembnejših dejavnikov tveganja za številna srčno-žilna obolenja. Tako je pomembno, da čim hitreje ukrepamo. Pri blažjih primerih so lahko zelo učinkovite tudi nekatere naravne možnosti. Znano je na primer, da je za ljudi s povišanim krvnim tlakom zelo koristno uživanje česna. Še boljše rezultate pa je mogoče pričakovati, če na svoj jedilnik uvrstite divji česen. Niste povsem prepričani, kaj je to?

- Oglas -

Čemaž divji česen

Gre seveda za drugo ime za čemaž (lat. Allium ursinum), ki vam je verjetno dobro znan. Pomlad je med drugim tudi idealen časa za čemaž. Če se boste nabiranja lotili sami, morate biti seveda zelo previdni, da ga ne zamenjate z nekaterimi strupenimi rastlinami, kot sta na primer šmarnica in podlesek, ki jima je čemaž zelo podoben …

Znižanje krvnega tlaka brez nezaželeni stranskih učinkov

V čemažu oziroma divjem česnu najdemo kar dvakrat več ajoenov. Prav ti sodijo med glavne snovi, ki pripomorejo k naravnemu zniževanju krvnega tlaka. Čemaž je sicer precej bolj bogat tudi z nekaterimi drugimi snovmi s podobnim učinkom. Vpliv uživanja čemaža je lahko v nekaterih primerih celo podoben tistemu, ki ga imajo zdravila za zniževanje krvnega tlaka, le da tu ni nevarnosti nezaželenih stranskih učinkov. Blagodejne vplive čemaža na ljudi, ki se spopadajo s hipertenzijo ali pa »zgolj« z občasnim povišanjem krvnega tlaka potrjujejo tudi mnoge znanstvene raziskave.

Čemažev pesto

Čemaž vsebuje tudi veliko klorofila

- Oglas -

Seveda pa čemaž ne vpliva pozitivno le pri povišanem krvnem tlaku. Med drugim lahko pomaga tudi pri uravnavanju sladkorja v krvi in pri zniževanju holesterola. Znano je, da je v vseh naštetih primerih zelo koristen tudi navadni česen. Vendar pa ga mnogi ne uživajo tako pogosto, kot bi bilo dobro, saj se želijo izogniti nekoliko neprijetnemu zadahu. Tako je zagotovo dobra novica, da je lahko čemaž še močnejši v boju z omenjenimi zdravstvenimi težavami. Po uživanju čemaža namreč ni nevarnosti neprijetnega zadaha. V tem primeru naj bi bila sicer razlika med običajnim in divjim česnom, torej čemažem, predvsem v klorofilu, ki ga vsebuje le drugi. Klorofil naj bi bil namreč tisti, ki nevtralizira slab zadah.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×