Aknasta koža: Značilnosti in pravilna nega

Akne so pogosta kožna vnetna bolezen, značilna predvsem za obdobje adolescence. Vendar pa niso omejene le na čas odraščanja.

Ali so edinci zares sebični in razvajeni?

V prejšnjem stoletju je doktor medicine in psiholog Alfred Adler zasnoval teorijo, v skladu s katero naj bi vrstni red rojstva vplival na naše osebnostne značilnosti.

Maska iz kave in medu za sijočo polt

Bi radi osvežili svoj obraz, nahranili kožo in odstranili odmrle celice? Maska je odlična tudi, ko je vaša koža videti utrujena ali obraz nekoliko zabuhel.

Zaščita las pred spanjem: 5 nasvetov za preprečevanje nepotrebnih poškodb las

Ali ste vedeli, da so poškodbe las med spanjem zelo pogoste, še posebej pri dolgih laseh?

5 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

Kuhinja brez odpadkov se zdi praktično neuresničljiv cilj. Ponujamo vam nekaj idej, kako se lotiti tega projekta.

Hujšanje za različne tipe telesa

Kako shujšati oziroma kaj jesti in kako se gibati, lahko ugotovite precej preprosto, če poznate svoj telesni tip in njegove lastnosti.

Krema za britje za občutljivo kožo

Britje lahko kožo precej razdraži, še posebej občutljivo. Pomagamo si lahko z domačo kremo, po kateri bo koža mehka in gladka.

Hujšanje z Luno – je vesolje naklonjeno vitki postavi?

V poplavi takšnih in drugačnih diet ste zagotovo že slišali tudi za Lunino dieto oz. hujšanje z Luno.
Zdravje & prehranaPrevidno pri nabiranju čemaža

Previdno pri nabiranju čemaža

MORDA VAS ZANIMA

Pomlad je tu, ljudje pa so po gozdovih že začeli nabirati vse bolj priljubljeni čemaž oziroma medvedov luk (Allium ursinum L.). To je užitna divja rastlina, iz katere si lahko pripravljamo solate, juhe in namaze, če ga zamenjamo za kakšno drugo podobno rastlino, pa so posledice lahko celo usodne.

- Oglas -

nabiranje čemaža

V Centru za zastrupitve Interne klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana zato vse nabiralce ponovno opozarjajo na nevarnost zamenjave te rastline s podobnimi, a zelo strupenimi rastlinami, kot so jesenski podlesek, šmarnica in čmerika. Doc. dr. Miran Brvar, dr. med., vodja Centra za zastrupitve, je ob tem povedal: »Čemaž, jesenski podlesek, čmerika in šmarnica imajo podobne podolgovate liste, zato so zamenjave pogoste in žal lahko tudi usodne za nabiralce ter njihove sorodnike in prijatelje. V zadnjem desetletju smo v Centru za zastrupitve zdravili 20 bolnikov, ki so se zastrupili z jesenskim podleskom in dva bolnika sta žal umrla, saj jesenski podlesek vsebuje močan strup kolhicin, ki je že v majhnih odmerkih smrtno nevaren. Poleg tega smo v Centru za zastrupitve v tem obdobju zdravili še 14 bolnikov, ki so se zastrupili zaradi zamenjave čemaža in strupene čmerike, vendar nihče ni umrl.«

Posledice so lahko usodne

Kot pojasnjujejo v centru, zastrupitev z jesenskim podleskom poteka v več fazah. V času od dveh do 12 ur po zastrupitvi bolnikom postane slabo, bruhajo in imajo bolečine v trebuhu ter drisko, ki je lahko tudi krvava. V času od 24 do 72 ur po zastrupitvi pride do okvar srca, jeter, ledvic, trebušne slinavke in pljuč. Pri bolnikih, ki preživijo prvi fazi zastrupitve, se po štirih ali petih dneh zaradi zavrtosti kostnega mozga zniža število belih krvnih celic in število ploščic, zato se poveča nevarnost za okužbe in krvavitve. Po dveh do treh tednih pa bolnikom izpadejo še lasje, pravijo.

Tudi pri zastrupitvi z belo čmeriko bolniku postane slabo, bruha, ima drisko in glavobol, pojavijo se megleni in skakajoči vid, mravljinčenje, oslabelost, srčni utrip se upočasni, krvni tlak se zniža, prehodno pride do izgube zavesti.

- Oglas -

K zdravniku prinesite rastlino, ki ste jo zaužili

Če imamo po obroku divjih rastlin (čemaž) prebavne težave, moramo vedno pomisliti na zastrupitev z jesenskim podleskom, čmeriko ali šmarnico. Ob vsakem sumu na zastrupitev s strupeno rastlino zdravniki priporočajo čim prejšnji pregled v urgentni ambulanti, rastlino ali njene dele oziroma ostanke pa vedno vzamemo s seboj k zdravniku, saj bodo tako v bolnišnici veliko lažje prepoznali rastlino in ustrezno ukrepali, še svetujejo v UKC Ljubljana.

Več o čemažu in njegovi uporabi ter zdravilnih učinkih si preberite TUKAJ.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×