Preprost trik za vse, ki zvečer težko zaspite

Koliko časa običajno mine od vašega odhoda v posteljo do trenutka, ko potonete v zaslužen spanec?

Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.

Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.
Zdravje & prehranaPrevidno pri nabiranju čemaža

Previdno pri nabiranju čemaža

MORDA VAS ZANIMA

Pomlad je tu, ljudje pa so po gozdovih že začeli nabirati vse bolj priljubljeni čemaž oziroma medvedov luk (Allium ursinum L.). To je užitna divja rastlina, iz katere si lahko pripravljamo solate, juhe in namaze, če ga zamenjamo za kakšno drugo podobno rastlino, pa so posledice lahko celo usodne.

- Oglas -

nabiranje čemaža

V Centru za zastrupitve Interne klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana zato vse nabiralce ponovno opozarjajo na nevarnost zamenjave te rastline s podobnimi, a zelo strupenimi rastlinami, kot so jesenski podlesek, šmarnica in čmerika. Doc. dr. Miran Brvar, dr. med., vodja Centra za zastrupitve, je ob tem povedal: »Čemaž, jesenski podlesek, čmerika in šmarnica imajo podobne podolgovate liste, zato so zamenjave pogoste in žal lahko tudi usodne za nabiralce ter njihove sorodnike in prijatelje. V zadnjem desetletju smo v Centru za zastrupitve zdravili 20 bolnikov, ki so se zastrupili z jesenskim podleskom in dva bolnika sta žal umrla, saj jesenski podlesek vsebuje močan strup kolhicin, ki je že v majhnih odmerkih smrtno nevaren. Poleg tega smo v Centru za zastrupitve v tem obdobju zdravili še 14 bolnikov, ki so se zastrupili zaradi zamenjave čemaža in strupene čmerike, vendar nihče ni umrl.«

Posledice so lahko usodne

Kot pojasnjujejo v centru, zastrupitev z jesenskim podleskom poteka v več fazah. V času od dveh do 12 ur po zastrupitvi bolnikom postane slabo, bruhajo in imajo bolečine v trebuhu ter drisko, ki je lahko tudi krvava. V času od 24 do 72 ur po zastrupitvi pride do okvar srca, jeter, ledvic, trebušne slinavke in pljuč. Pri bolnikih, ki preživijo prvi fazi zastrupitve, se po štirih ali petih dneh zaradi zavrtosti kostnega mozga zniža število belih krvnih celic in število ploščic, zato se poveča nevarnost za okužbe in krvavitve. Po dveh do treh tednih pa bolnikom izpadejo še lasje, pravijo.

Tudi pri zastrupitvi z belo čmeriko bolniku postane slabo, bruha, ima drisko in glavobol, pojavijo se megleni in skakajoči vid, mravljinčenje, oslabelost, srčni utrip se upočasni, krvni tlak se zniža, prehodno pride do izgube zavesti.

- Oglas -

K zdravniku prinesite rastlino, ki ste jo zaužili

Če imamo po obroku divjih rastlin (čemaž) prebavne težave, moramo vedno pomisliti na zastrupitev z jesenskim podleskom, čmeriko ali šmarnico. Ob vsakem sumu na zastrupitev s strupeno rastlino zdravniki priporočajo čim prejšnji pregled v urgentni ambulanti, rastlino ali njene dele oziroma ostanke pa vedno vzamemo s seboj k zdravniku, saj bodo tako v bolnišnici veliko lažje prepoznali rastlino in ustrezno ukrepali, še svetujejo v UKC Ljubljana.

Več o čemažu in njegovi uporabi ter zdravilnih učinkih si preberite TUKAJ.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×