0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravilne rastlineBela breza za zdravje in čiščenje telesa

Bela breza za zdravje in čiščenje telesa

MORDA VAS ZANIMA

Bela breza (Betula pendula Roth) – poznali so jo že ameriški staroselci. Njene liste so uporabljali za izdelavo čaja in drugih pijač ter za zdravljene želodca in črevesnih težav kot sta driska in griža. V Evropi so jo uporabljali pri varjenju piva, vina ter drugih alkoholnih pijač, v Rusiji pa je bila v uporabi že od leta 1834.

- Oglas -

Bela breza je listavec, ki najpogosteje raste v severni Evropi in Severni Ameriki. Je srednje visoko drevo z značilnim belim lubjem. Dolgopecljati listi so živo zelene barve ter rombasto trikotne oblike. Cveti v aprilu in maju, pri čemer so cvetovi združeni v viseče mačice. Večinoma raste po svetlih gozdovih, najdemo pa jot tudi po parkih in vrtovih kot okrasno, sečno drevo. Njen les se tako uporablja za izdelavo pohištva in papirja, lubje, listi in brsti pa se uporabljajo kot sestavine v tradicionalnih zeliščnih zdravilih, ki služijo kot pomoč pri zdravljenju številnih zdravstvenih težav.

Bela breza

Brezovi listi

Brezovi listi vsebujejo precej saponina in čreveslovine ki pospešujeta izločanje seča. Najbolj pogosto tako v zdravilne namene uporabljamo liste in sicer v obliki čaja. Tega najpogosteje uživamo pri vnetju ledvic in mehurja, lahko pa ga pijemo tudi pri protinu in sklepnem revmatizmu.

- Oglas -

Brezovo lubje in betulinska kislina

Ena izmed snovi, ki prevladuje v brezovem lubju se imenuje betulin. Iz njega izdelujejo betulinsko kislino, ta pa se trenutno preučuje kot morebitno sredstvo za zdravljenje raka. Dokazano namreč povzroča samouničevanje nekaterih rakavih celic, poleg tega pa ima sposobnost zaviranja rasti različnih vrst tumorskih celic. Nekateri znanstveniki so celo mnenja, da ima betulinska kislina antibakterijske lastnosti. Čista kislina sicer ni na voljo v prosti prodaji, brezovo lubje pa se v obliki kosmičev, prahu, kapsul, olja ali soka dobi v vseh bolje založenih trgovinah z zelišči.

Brezovo lubje se zaradi že omenjene kisline uporablja tudi za zdravljenje raznoraznih kožnih obolenj, kot so denimo bradavice, ekcemi, ipd. Nekateri pravijo, da čaj iz brezinega lubja zaradi svojih antiseptičnih lastnosti lahko deluje tudi kot pomirjevalo, včasih pa so ga celo uporabljali za zdravljenje lasišča v primerih izpadanja las in pri pojavu prekomernega prhljaja.

Bela breza in lubje

Uživanje listov, lubja ter brstov

Brezovi listi, lubje ali brsti imajo možnost notranje ali zunanje uporabe. Čaj iz brezovega lubja se pripravi tako, da eno žličko lubja namočimo v skodelico vrele vode za 15 minut. Pili pa naj bi ga dvakrat do petkrat na dan. Prav tako to velja za čaj iz brezovih listov. Slednjega pa se lahko uporablja tudi za zdravljenje kožnih obolenj in sicer kot sredstvo za izpiranje ali pa kot dodatek k kopeli.

(Pomladansko) čiščenje telesa z brezovo vodo oziroma sokom

Brezova voda oziroma brezov sok je eden izmed bolj zdravilnih sokov, saj ima mnogo očiščevalnih lastnosti. Tekočina je srednje sladka in po okusu spominja na rahlo razredčen sirup. Vsebuje za telo koristne sladkorje, beljakovine, aminokisline ter pomembne encime. Omenjene sestavine so razlog, da ima brezova voda krepilne in razstrupljevalne lastnosti. Iz prečiščevalnih organov tako učinkovito odstranjuje strupene snovi. V jetrih namreč zajame in nevtralizira strupene odpadne snovi, ledvicam pa pomaga z odpravo in filtriranjem odpadkov preko urinarnega trakta. Zaradi omenjenih čistilnih lastnosti je tako odlična popotnica pri spomladanskem razstrupljanju telesa.

.

NAJNOVEJŠE