0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & Okolje10 najbolj onesnaženih držav na svetu

10 najbolj onesnaženih držav na svetu

MORDA VAS ZANIMA

Spletna stran AFOP (Action For Our Planet), ki je namenjena obveščanju in ozaveščanju ljudi glede ekoloških težav našega planeta ima tudi lestvico najbolj onesnaženih držav na svetu. Podatke so pridobili na Agenciji za informacije o energetiki (Department for Energy) v ZDA, na lestvici pa so države ki zaradi industrije in velike uporabe fosilnih goriv v zrak spustijo največ toplogrednih plinov na našem planetu.

- Oglas -

Onesnaževanje okolja

Najbolj onesnažena država je Kitajska

Najbolj onesnažena je Kitajska, ki na leto spusti v zrak 6.018 milijonov ton toplogrednih plinov. To pa niti ni presenečenje, saj je ravno Kitajska največji proizvajalec dobrin, ki jih nato izvažajo po vsem svetu, prav tako pa ima država največ prebivalcev na planetu. Slednje posledično pomeni toliko večjo proizvodnjo hrane, trošenje fosilnih goriv in drugih neobnovljivih naravnih virov. Najbolj onesnaženo je mesto Linfen, premogovniški kraj, kjer je zrak že tako onesnažen, da je oprano perilo črno, še preden se posuši. Drugo mesto pa zaseda Tianying, ki velja kot eno izmed večjih središč proizvodnje svinca.

Drugo mesto zavzemajo ZDA, tretje pa Rusija

Druga najbolj onesnažena država so ZDA, ki na leto v zrak spustijo 5.833 milijonov ton toplogrednih plinov. ZDA so ene izmed največjih proizvajalk in potrošnic nafte na svetu (letno Američani porabijo 18,7 milijona sodčkov nafte), prav tako pa so vse bolj gosto poseljene (v ZDA živi več kot 310milijonov ljudi). ZDA po onesnaženosti sledi Rusija. Ta ima sicer manj prebivalcev (141 milijonov), vendar v zrak še vedno izpusti 1.704 milijonov ton toplogrednih plinov.

- Oglas -

Indija, Japonska

Četrto mesto na lestvici zavzema Indija, ki je najbolj gosto poseljena država na svetu (tam živi 1,14 milijarde ljudi) in kljub gospodarski nerazvitosti v zrak izpusti 1.293 milijonov ton toplogrednih plinov letno. Znanstveniki predvidevajo, da bo v prihodnosti vse bolj onesnažena, saj se država zelo hitro industrializira hkrati pa vse bolj troši. Indiji sledi Japonska, ki v zrak izpusti 1.247 milijonov ton toplogrednih plinov, vendar se je zavezala, da bo izpuste emisij znižala za 25 odstotkov. K onesnaženju Japonske največ prispevajo velika območja urbanizacije, industrializacije in promet.

Preostale najbolj onesnažene države

Šesta najbolj onesnažena država je prva evropska država – Nemčija. Na leto v zrak spusti 858 milijonov ton toplogrednih plinov, država pa se je zavezala, da bo raven izpustov vsako letno znižala za 3 odstotke. Prav tako nemška vlada svoje državljane aktivno spodbuja k zmanjšanju porabe električne energije. Nemčiji sledi Kanada (614 milijonov ton toplogrednih plinov), njeno obstoj na lestvici pa je verjetno za marsikoga pravo presenečenje, saj smo pogosto priča podatkom o čistih vodah ter pokrajinah in nenaseljenih območjih. Njeno mesto na lestvici upravičujejo odvisnost od rudarstva, cestnega prevoza in kemične industrije. Na lestvici ji v naslednjem vrstnem redu sledijo še Velika Britanija (586 milijonov ton toplogrednih plinov), Južna Koreja (514 milijonov ton toplogrednih plinov) in Iran (471 milijonov ton toplogrednih plinov).

.

NAJNOVEJŠE