0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaOkrepimo srce, ožilje in uravnajmo krvni tlak

Okrepimo srce, ožilje in uravnajmo krvni tlak

MORDA VAS ZANIMA

Vsakodnevne preobremenitve kot tudi enolično življenje s premalo gibanja in neurejenim prehranjevanjem so velik sovražnik zdravju srca in ožilja. Ko v življenju dlje časa primanjkuje bistvenih sestavin dobrega počutja, se ustvarijo vzroki, ki neopazno privedejo do številnih obolenj in motenj v delovanju sistema duh-telo. Začne se telesno in duševno pešanje, ki na daljši rok lahko privede do kronične utrujenosti, pomanjkanja zadovoljstva in storilnosti.

- Oglas -

Enolična drža doma in pri delu, ki je ne uravnotežimo z dovolj gibanja in sprostitve, povzroči v možganih kronično pomanjkanje kisika. Zato postajamo vse bolj raztreseni in manj učinkoviti. Da pa bi vendarle dosegli zastavljene cilje, se prekomerno naprezamo in ženemo ter si povzročamo nepotreben stres. Začaran krog lahko presekamo postopoma, modro in sistematično, če vemo, kje je treba začeti in kaj je potrebno narediti. Sistemu duh-telo je potrebno na pravi način dati, kar potrebuje, da lahko dovolj uspešno kljubuje vsakodnevnim izzivom in se dinamično odziva v še tako zapletenih situacijah.

Skrb, da imajo celice na razpolago dovolj vode za bioelektrokemijske procese, vpliva na zdrav tlak v ožilju in obtočilih, redči kri in razbremenjuje srce. Nenasičene maščobe v olivah, ribah in oreščkih so popolnoma razgradljive in so naravno varovalo za srce in ožilje. Sredozemska dieta, ki vsebuje dovolj rib in olivnega olja, je zato bolj primerna od diete skoraj brez vsakih maščob. Najbolj nevarne so mlečne maščobe ter maščobe živalskega izvora.

Meditacija razbremenjuje telesno in duševno prenapetost, ki povzroča v organizmu neravnotežja in pritiska na srce. Daje notranji mir in dinamično ustvarjalnost, tako da z manj truda lahko naredimo več. Eden od ključnih dejavnikov za težave s srcem in ožiljem je dolgotrajno pomanjkanje življenjske radosti. Če je delo predolgo na prvem mestu in so ostale potrebe nezadovoljene, privede to do izgube notranjega ravnotežja, zagrenjenosti, pomanjkanja sočutja in topline ter do živčne napetosti in vzkipljivosti. Vsak konec tedna se sprostimo in si privoščimo nekaj, kar si že dolgo želimo in doslej nismo našli dovolj volje in časa.

- Oglas -

Telesno gibanje izboljša prekrvavitevTelesno gibanje

Pomemben dejavnik za uravnoteženo delovanje srca in ožilja je tudi zmerno telesno gibanje. Športi za vztrajnost, kot so hoja, tek, kolesarjenje in plavanje, krepijo srčno mišico in srčni utrip v mirovanju. Posvetujmo se z zdravnikom, ki bo ocenil mejo naše obremenitve. Če pride do kakršnih koli težav, je treba s športom seveda takoj prenehati.

Zmerno telesno gibanje izboljša prekrvavljenost. V samem srcu pride do razraščanja kapilarnega sistema, ki lahko v kritičnih trenutkih deloma razbremeni srce in glavne žile. Pri telesno dejavnih ljudeh je srčna mišica veliko bolj prepletena z drobnimi krvnimi žilami, imenovanimi kapilare. Te žile skrbijo za zadostno dovajanje kisika in hranilnih snovi. Pri raznih vrstah psihofizičnih preobremenitev in srčnih kapi lahko kapilarni sistem srca deloma prevzame celo vlogo glavne aorte in v kritičnih trenutkih oskrbuje telo s kisikom in hranili. Neugodne posledice kapi so lahko bistveno manjše ali pa jih sploh ni, včasih pa lahko dobro razvit kapilarni sistem srca reši tudi življenje.

Pri težavah s srcem je zmerno telesno gibanje bistveno za ohranjanje pomembnih življenjskih funkcij. Lahna hoja v naravi po ravnem ali navkreber vsaj vsak drug dan po eno uro lahko zmanjša potrebo po zdravilih in uravna neenakomerno bitje srca. Telesno gibanje pri boleznih srca naj bo vedno pod zdravniškim nadzorom.

Ionizacija zraka

Ključen faktor za dobro prekrvavitev je tudi dovolj negativnih ionov v zraku, ki ga vdihavamo. V naravi je negativnih ionov več, v zaprtih prostorih pa manj, ker jih vežejo nase sodobni in umetni materiali. Zato je zaželeno negativne ione v bivalne prostore dodajati z ionizatorjem.

- Oglas -

Negativni ioni prehajajo skozi pljučne mešičke v kri, kjer povečajo vsebnost kisika in se vežejo na škodljive snovi. Organizem čistijo agresivnih prostih radikalov, ki nastajajo pri celični presnovi, boleznih, poškodbah, psihičnih preobremenitvah ali pa jih vnašajo v telo konzervansi, pesticidi, nekatera zdravila, cigaretni dim …

Negativni ioni skrbijo za zdravo celično snov, ki postane bolj pretočna za izmenjavo hranil in izrabljenih snovi. Izboljšajo prekrvavitev kapilarnega žilnega sistema. To je še posebej pomembno v možganih, zmanjša se tudi možnost možganske kapi in ublažijo morebitne posledice. Boljša prekrvavitev v možganih pomeni večjo umsko zbranost in študijsko sposobnost. Učenci, študentje in dijaki se lažje učijo, izboljša se celotna psihofizična zmogljivost.

Dobra prekrvavitev zagotavlja celicam dovolj kisika in hranil, da lahko nemoteno delujejo in opravljajo življenjske procese. Negativni ioni podobno kot meditacija sproščajo celoten organizem in ožilje. V stresu se namreč ožilje zožuje in narašča krvni tlak. To je značilna “borba-beg” reakcija. Živčna napetost je povezana s sproščanjem stresnih hormonov in nezdrave biokemije, ki zožuje ožilje in neugodno deluje na krvni tlak.

Pod vplivom zadostne količine negativnih ionov v zraku, ki ga vdihavamo, se vzpostavi v možganih ugodno alfa valovanje, ki je značilno za globlja stanja zavesti. Raziskave so pokazale, da imajo bolj uspešni, zdravi in zadovoljni ljudje več alfa možganskih valov. Ta valovanja se naravno pojavljajo v času tik preden zaspimo ali se prebudimo, med meditacijo, počitkom na plaži, budnim počitkom z zaprtimi očmi ali pa v trenutkih prebliskov, ko najdemo ustvarjalno rešitev na določen problem.
Ob vsem tem lažje razumemo, zakaj je gibanje in bivanje na svežem zraku in v neokrnjeni naravi toliko pomembno za dobro telesno in duševno zdravje. Pomembno je vedeti, da četudi spimo vse leto pri odprtem oknu, negativnih ionov v prostoru primanjkuje, ker jih vežejo nase kovina, beton, električna napeljava in umetni materiali. Počitnice v še tako rajskem kraju nimajo tolikšnega učinka, če ne zapustimo betona hotelskega kompleksa.

Negativni ioni so antioksidanti

Negativni ioni so nosilci eterične sestavine življenjske energije. Imajo dodaten elektron, ki ga lahko oddajo celicam za aktivacijo nujno potrebnih življenjskih bio-elektro-kemijskih procesov. So antioksidanti, kar pomeni, da varujejo celice pred agresivnimi prostimi radikali, ki so oksidanti. Primer za oksidacijo je tudi rja, postopno razpadanje materiala. V procesu oksidacije v našem organizmu se dogajajo podobni degenerativni procesi. Negativni ioni kot antioksidanti se vežejo na škodljive oksidante (proste radikale) in varujejo celice.

Glede na to, da je ožilje glavni transporter hranil za oskrbo celic po telesu ter obenem komunala, ki odvaža izrabljene snovi, se v primeru neuravnotežene prehrane ali stresnega življenja poruši naravno ravnotežje in pride do odlaganja nezaželenih snovi na stene ožilja. Pojav je znan kot poapnenje žil. Ko obloge na stenah žil naraščajo, postaja ožilje vse manj elastično in prilagodljivo. Različnih stanj organizma več ne kompenzira dovolj prožnost ožilja, temveč začne ob stresih in telesnih naporih, sčasoma pa tudi v mirovanju vse bolj nevarno naraščati krvni tlak. Visok krvni tlak je obremenitev za srce, ki se mora za oskrbovanje celic vse bolj naprezati. Zagotavljanje zadostne količine antioksidantov, to je negativnih ionov in nekaterih vitaminov, je nujno za ohranjanje osnovnih življenjskih funkcij ter nemoteno delovanje srca in ožilja.

MeditacijaMeditacija in sprostitev

Vsakdo ima kdaj v življenju obdobja, ko mora vzdržati težke izzive in preobremenitve. Četudi v tem času ne zmoremo dovolj poskrbeti zase, zadostuje že to, da ohranjamo zdravo ravnotežje vsaj na daljši rok, na primer v tednu ali mesecu. Življenje si organizirajmo tako, da času preobremenitev, preizkušenj in stresa sledi obdobje, ko si vzamemo čas zase in se posvetimo tudi sebi. To je lahko nekaj ur konec tedna ali pa kakšno uro tudi ob delovnih dnevih, ko zavestno odklopimo vse ostalo in se potrudimo za dovolj počitka in osebna veselja.

Ko se pozornost usmeri navznoter, telo globoko počiva in se obnavlja. Obenem se isto dogaja tudi z našo psiho. Načrpamo novih moči, da lažje ustvarjalno delujemo. Bistveno je zdravo ravnotežje med delom, počitkom in razvedrilom. Opazujmo, kako poteka naš teden in če je v njem česarkoli premalo ali preveč, poskrbimo za ravnotežje vsaj mesečno.

Resnica je, da nas stres kot tudi vsi dobri in slabi dogodki vežejo nase, tako da težko zares odklopimo in svobodno delujemo. Vpeti smo v vzorce, ki nas zlepa ne spustijo. Ajur veda pravi, ko je enkrat porušeno zračno načelo (prekomerna aktivnost duha in telesa), se še toliko težje umirimo, pojavi se nespečnost, nemir itd. Če se tem občutkom prepustimo, drvimo v prepad, kajti nemir ustvarja novo prekomerno in na daljši rok brezplodno aktivnost in nov nemir, dokler se vse skupaj ne konča z motnjo zemeljskega načela, ko enostavno več ne zmoremo in obležimo izčrpani ali bolni.

Telo ima naravno sposobnost obnove, če mu je le ne odvzamemo. Zavestno lahko pristopimo z meditacijo in se dnevno umirimo v globokem počitku meditacije po nekaj minut zjutraj in zvečer. Meditacija odstira ustvarjalnost, blaženost in mir. Daje občutek varnosti in izpolnitve, kajti ko se v sistem duh-telo vrne zdrav bioritem, smo veliko bolj sposobni za uresničevanje želja in premagovanje vsakodnevnih sitnosti.

Raziskave kažejo, da meditacija ključno in neposredno deluje ugodno predvsem na bolezni srca. Umirja neenakomerno bitje srca in krvni pritisk. Omogoča, da z manj napora naredimo več in dosežemo več zadovoljstva. V nekaterih deželah po svetu imajo ljudje, ki redno meditirajo, tudi popust pri zdravstvenem zavarovanju.

Nerina Darman za revijo Karma plus

.

NAJNOVEJŠE