Revija Bodi eko, februar 2022

Pred vami je prva letošnja številka revije Bodi eko. V njen boste našli kup nasvetov in receptov, s katerimi si boste lahko na naraven način izboljšali svoje zdravje in počutje.

Zakaj je tako težko videti dobro v sočloveku?

Prehitro obsojanje je zelo razširjena težava. Tako sočloveku hitro pripišemo slabe namene, precej težje pa v drugih ljudeh ugledamo dobro – tudi ko gre za naše bližnje.

Uporaba tehnologije za prepoznavo obraza pri razdeljevanju šolskih kosil

Vodstvo teh šole se je odločilo, da pri razdeljevanju šolskih kosil uvede metodo, ki temelji na prepoznavanju obrazov.

Preprost trik za vse, ki zvečer težko zaspite

Koliko časa običajno mine od vašega odhoda v posteljo do trenutka, ko potonete v zaslužen spanec?

Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.
Zdravje & prehranaŠpinača znižuje tveganje obolelosti za rakom

Špinača znižuje tveganje obolelosti za rakom

MORDA VAS ZANIMA

11-letna avstralska študija kaže, da če bo v vaši vsakodnevni prehrani dovolj špinače, lahko znižate tveganje obolelosti za rakom za kar 55 %.

- Oglas -

Študija, ki jo je vodila dr. Jolieke van der Pols, kaže, da se je pri udeležencih, ki so trikrat na teden jedli zeleno listnato zelenjavo, kot je na primer špinača, njihova ponovna obolelost za rakom zmanjšala za kar polovico. Raziskovalci so tako odkrili, da je listnata zelenjava kot sta špinača in artičoka, povezana z zmanjševanjem tveganosti obolelosti za rakom, sploh pri pacientih, ki se nekoč že preboleli to bolezen.

ŠpinačaZelenjava vsebuje veliko zdravih vitaminov, mineralov in pratirakavih hranil, kar lahko razloži njeno sposobnost zmanjševanja raka. »Drugi raziskovalci, ki so se osredotočili na posamezna hranila, niso našli dovolj jasnih dokazov (za zniževanje obolelosti za rakom). Se pravi, da ima verjetno kombinacija hranil, ki se zgodi v hrani, ki jo zaužijemo, efekt na kožnega raka,« je povedal dr. van der Pols.

»Zelena listnata zelenjava je dober vir folne kisline, vitamina A, C in E, karotinov in drugih komponent, ki pomagajo koži, da se bori proti poškodbam UV za rakom,« je še dodala. »Novi dokazi priporočajo, da povečano uživanje te hrane, lahko pomaga zniževati kožnega raka, predvsem tistim ki so enkrat to že preboleli za 55 odstotkov.« Potrošniki odvetnik Mike Adams, avtor knjige The healing power of sunlight and vitamin D je oklical van der Polsovo raziskavo za »oranje ledine« in dodal, da je najboljša krema za sončenje dobra hrana. »Resnica je končno prišla na dan in špinača je edina hrana, ki ima efekt sončne kreme. Astaxanthin je hranilni nadomestek, ki je celo močnejši od sončnih krem.«

Dr. van der Pols priporoča, da je varno sončenje kombinacija boljšega prehranjevanje z listnato zelenjavo in zaščita kože z oblačili. Še druge učinkovine špinače Že pred milijoni let je narav uredila tako, da karotini – mednje sodi tudi provitamin A, ki ga je vilo v špinači – varujejo sluznice, kar je prvi pogoj za obstanek življenja. Prosti radikali, ki nadzorujejo življenje in smrt na Zemlji, ubijajo vse stare in slabotne – in to je posledica nezavarovanih sluznic. Špinača vsebuje zdravo mešanico vitaminov B (potrebnih za presnovo ogljikovih hidratov, dobre živce, sposodbne možgane). Pri tem je pomembna velik vsebnost biotina (za lepo kožo, lase, nohte, delovanje mišičnih celic) ter niacina (B3, za celično energijo, srce, spanje).

- Oglas -

Pospešuje izločanje sečnine iz organizma zaradi visokega odstotka kalija, zato jo priporočajo pri nekaterih obolenjih sečil in srca, ker ugodno deluje na funkcije teh organov.
Poleg tega vsebuje veliko vitamina C (imunski sistem, zdravi hormoni) in vitamina E (za dober vid, delovanje srca, spolnost, duševno svežino). Špinača je dober vir kalcija (za nastajanje kosti, zobe, živčevje), vsebuje primerno obliko bakra (za nastajanje krvi, celično dihanje).

Vsebuje veliko magnezija, to je mineral, ki omogoča delovanje mišic in krepi srce. Tudi magneziju sorodni element mangan je v špinači v veliko količini. Nenadomestljiv je za celostno presnovo, za kri, kosti, možgane, živce, spolnost, barvo kože in las ter zdravo ščitnico.

Vir: Newstarget

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×