0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravilne rastlineLubje bele vrbe – vir izjemno močnih naravnih protibolečinskih snovi

Lubje bele vrbe – vir izjemno močnih naravnih protibolečinskih snovi

MORDA VAS ZANIMA

Znano je, da lahko pusti pogosto uživanje protibolečinskih sredstev zelo negativne posledice na našem zdravju. Vendar pa so včasih bolečine tako hude, da je preprosto potrebna pomoč. Vsekakor pa je v večini primerov smiselno, da najprej poskusite z naravnimi možnostmi, ki so na voljo. Obstaja namreč precej odličnih opcij za naravno lajšanje bolečin. Ena izmed takšnih je na primer kajenski poper, ki vsebuje močno protibolečinsko snov, imenovano kapsaicin. Odlična izbira pa je tudi lubje bele vrbe, ki naj bi se uporabljalo že v Hipokratovih časih. Zaradi močnih protibolečinskih učinkov imenujejo nekateri lubje bele vrbe kar naravni aspirin!

- Oglas -

Lubje bele vrbe

Salicin – naravna oblika aspirina

Pomembno je vedeti, da ni vseeno, za katero vrsto vrbe gre, če želimo lubje uporabiti za naravno lajšanje bolečin. Najboljša izbira naj bi bila prav bela vrba. Lubje omenjene vrste namreč vsebuje salicin, iz katerega se izdeluje salicilna kislina, ena osnovnih sestavin aspirina. Poleg tega lahko v lubju bele vrbe najdemo tudi močne protivnetne snovi, imenovane flavonoidi. Kombinacija salicina in flavonoidov poskrbi za izjemen protibolečinski in protivnetni učinek lubja belega vrbe, ki se danes uporablja za pripravo čajev, tinktur ipd. V preteklosti pa so si ljudje pomagali kar tako, da so žvečili lubje. Čeprav se v povezavi z lubjem bele vrbe pogosto pojavlja poimenovanje naravni aspirin, se morate seveda zavedati, da učinek tu ne bo tako močan. Vendar pa naj bi po drugi strani pozitivni vpliv trajal dlje, manj pa je tudi nevarnosti za nezaželene stranske simptome. Da bi lahko presodili, za kako kakovostno lubje gre oziroma kako močne protibolečinske učinke si lahko obetate, je sicer najbolj smiselno preveriti vsebnost salicina v posameznem pripravku.

Za kaj vse se lahko uporablja lubje bele vrbe?

V preteklosti se je lubje bele vrbe pogosto uporabljalo tudi za zniževanje povišane telesne temperature. Lubje je lahko zelo koristno za ljudi, ki se pogosto soočajo z glavoboli. Pomaga tudi pri bolečinah v hrbtu, kar je potrjeno tudi z znanstvenimi raziskavami. O uporabi lubja bele vrbe je smiselno razmisliti tudi v primeru različnih oblik artritisa. Z lubjem pa si lahko pomagajo tudi ženske, ki se spopadajo z zelo močnimi, bolečimi krči med menstruacijo.

- Oglas -

Previdnost kljub vsemu ni odveč

Lubje bele vrbe lahko torej pomaga pri najrazličnejših bolečinah in velja za eno najboljših naravnih izbir, če se želite izogniti protibolečinskim tabletam oziroma zmanjšati pogostost njihove uporabe. Načeloma je lubje bele vrbe varna izbira, vendar bi morali biti nekateri posamezniki vendarle nekoliko previdnejši. Če ste na primer alergični na aspirin, tudi lubje bele vrbe ni primerno za vas. Tudi v drugih primerih pa priporočamo posvet z zdravnikom pred začetkom uporabe. Pripravki na osnovi lubja bele vrbe namreč niso primerni za ljudi z določenimi kroničnimi bolezni oziroma lahko pride do kontraindikacij pri določenih zdravilih. Prav tako lubje bele vrbe načeloma ni primerno za nosečnice oziroma doječe matere.

.

NAJNOVEJŠE