Dom & EnergijaEterično olje čajevca: ideje za uporabo pri čiščenju

Eterično olje čajevca: ideje za uporabo pri čiščenju

MORDA VAS ZANIMA

Pri naravnem, ekološkem čiščenju so osnova zagotovo sestavine, kot sta soda bikarbona in kis. Vendar pa so tudi pri čiščenju zelo dobrodošle »začimbe«, ki poskrbijo za še boljši rezultat. Takšna »začimba« je lahko eterično olje čajevca. Že z nekaj kapljicami omenjenega eteričnega olja je mogoče doseči izjemne rezultate pri čiščenju!

- Oglas -

Eterično olje čajevca

Zakaj prav eterično olje čajevca?

Pri čiščenju si je mogoče pomagati z različnimi eterični olje, a verjetno najboljša izbira je prav čajevec. Gre namreč za eterično olje, znano po zelo močnem protibakterijskem delovanju. Poleg tega pa lahko eterično olje uniči tudi glivice in druge škodljive mikroorganizme. Tako lahko poskrbite za dezinfekcijo različnih površin, ne da bi morali za to posegati po agresivnih čistilih. Kot je znano, mnoga čistila vsebujejo snovi, ki so lahko potencialno nevarne za zdravje. Med drugim povečujejo tveganje za različne vrste raka, hormonsko neravnovesje v telesu, težave s plodnostjo ipd. Uporaba klasičnih čistil je še posebej problematična, če v vašem gospodinjstvu živijo tudi majhni otroci. Danes so na srečo na voljo tudi bolj naravna čistila, vendar je pogosto še boljša možnost, da se izdelave lotite kar sami. Ponujamo vam nekaj zanimivih idej, kako v izdelavo različnih domačih čistil vključiti tudi izjemno učinkovito eterično olje čajevca …

Preprosto univerzalno čistilo (razpršilo)

Sestavine:

  • 100 mililitrov kisa,
  • 700 mililitrov vode in
  • približno 10 kapljic eteričnega olja čajevca.

Postopek izdelave:

- Oglas -

Vse sestavine zmešajte v čisti steklenici z razpršilko. Po želji lahko dodate še nekaj kapljic eteričnega olja limone, pomaranče ipd., če želite, da bo imelo čistilo nekoliko bolj svež vonj. Takšno čistilo lahko uporabljate za čiščenje najrazličnejših površin v vašem domu – podobno kot bi sicer uporabili klasično univerzalno čistilo.

Čistilo za kopalnico

Sestavine:

  • 150 gramov sode bikarbone,
  • 1 žlica vode in
  • 15 kapljic eteričnega olja čajevca.

Postopek izdelave:

Najprej zmešajte sodo bikarbono in vodo. Po potrebi količino vode malce povečajte. Dobiti morate gosto, a ne pregosto pasto. Ko ste zadovoljni s konsistenco, dodajte še eterično olje čajevca. Dobro premešajte in shranjujte v steklenem, nepredušno zaprtem kozarcu. Čistilo lahko tako počaka vsaj mesec dni. Ko ga boste želeli uporabiti, ga nanesite na gobico in zdrgnite umazana mesta v kopalnici – na primer kopalniško armaturo, ploščice, fuge med ploščicami ipd.

Čistilo za preproge

Imate v stanovanju veliko preprog? Potem verjetno veste, kako zahtevno je lahko njihovo vzdrževanje oziroma čiščenje. Drobne vsakodnevne nezgode so praktično neizogibne. In sčasoma so preproge v precej klavrnem stanju. V takšnih primerih zgolj redno sesanje ne zadostuje. Priporočamo vam, da poskusite z uporabo doma izdelanega čistila za preproge, v katerem je pomembna sestavina prav eterično olje čajevca.

Sestavini:

  • 100 gramov sode bikarbone in
  • 40 kapljic eteričnega olja čajevca.

Postopek izdelave:

- Oglas -

Zmešajte sodo bikarbono in eterično olje čajevca ter nato počakajte vsaj 24 ur. Ko je čistilo pripravljeno, ga posujte po preprogah in počakajte nekaj ur ter nato preproge posesajte. To bo pomagalo pri manjših madežih, obenem pa takšno čistilo poskrbi za dezinfekcijski učinek, kar je pri preprogah seveda zelo pomembno. Tako vam priporočamo, da postopek izvajate čim bolj pogosto.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×