Naravna škropiva za pogoste bolezni v sadnem vrtu

Kot vsake vrtnine pa imajo tudi sadne grmovnice in drevesa svoje škodljivce ter bolezni, ki jih je treba spremljati in nadzorovati, saj nam lahko v nasprotnem primeru uničijo pridelek ali pa celo kar sadno rastlino samo.

Marko Slapnik: »Prevajam jezik narave v govorico ljudi«

Težko je v le nekaj odstavkih opisati, s čim vse se ukvarja Marko Slapnik, vedno nasmejani gospod, ki vsakogar zlahka začara s svojo pozitivno energijo in širi svoje navdušenje nad naravo in Solčavskim, od koder prihaja.

Kako nevarni so v resnici sončni žarki?

Večina ljudi se iskreno začudi, ko izvedo, da so tudi sončni žarki, ki jih dobimo pri delu na vrtu, na sprehodu, na kolesu ali v gorah, prav tako škodljivi.

Meditacija lahko pomaga pri hitrejšem prepoznavanju napak

Ali ste pogosto površni in pozabljivi? Hiter vsakodnevni tempo je pogosto kriv za to, da naredimo precej več napak, kot bi jih sicer.

Doma narejeni pripravki za zatiranje škodljivcev na vrtu

V naravi lahko naberemo rastline, iz katerih sami naredimo pripravke, naravna škropiva oziroma sredstva za boj proti škodljivcem na vrtu.

9 trikov za učinkovitejše čiščenje preprog

Vzdrževanje oziroma čiščenje preprog je precej zahtevno. Zgolj sesanje običajno ne zadostuje.

Srednja leta kot priložnost za nov začetek

Morda se zdi, da so srednja leta prepozna za nove začetke, toda to nikakor ne drži.

Ljubezen do sebe: 5 nasvetov, kako postati lastna »duša dvojčica«

Ljubezen do sebe je osnova srečnega, mirnega življenja. Vendar pa to ni nekaj, v kar bi se lahko preprosto prisilili. Pozitivne afirmacije pogosto niso dovolj.
RubrikeZanimivosti4 hobiji, ki lahko izboljšajo vaše zdravje

4 hobiji, ki lahko izboljšajo vaše zdravje

MORDA VAS ZANIMA

Iščete idealen hobi, s katerim boste zapolnili svoj prosti čas? Pri izbiri hobija je seveda izjemno pomembno, da poiščete takšnega, v katerem boste zares uživali. Vendar pa je pri tem vsekakor smiselno upoštevati, da imajo lahko določeni hobiji še posebej pozitiven vpliv na vaše zdravje, tako fizično kot psihično. Predstavljamo vam nekaj hobijev, ki so lahko tako odlična izbira tudi z vidika zdravja. Namesto da preživljate večino prostega časa pred takšnimi ali drugačnimi zasloni, raje poskusite z eno izmed spodnjih aktivnosti.

- Oglas -

Ples za zdravje

Ples – združitev zabave in gibanja

Marsikomu se zdi telovadba zelo monotona in dolgočasna. Vendar pa lahko poiščete obliko vadbe, ki je daleč od tovrstnih predstav. Tako vam bo čas minil izjemno hitro, obenem pa boste naredili nekaj dobrega za svoje telo oziroma zdravje. Za mnoge je takšna dejavnost ples – samostojno ali v paru. Dobro pri plesu je tudi to, da obstaja ogromno različic – od počasnejših do intenzivnejših oblik. Tako lahko tempo prilagajate svoji trenutni fizični pripravljenosti. Ste preveč sramežljivi, da bi se vpisali na tečaj plesa? Začnete lahko kar doma! Preprosto izberite primerno glasbo in se prepustite njenemu ritmu. Ples sicer uvrščamo med aerobne oziroma kardio aktivnosti, ki so še posebej koristne za naše srce in ožilje. S pomočjo plesa lahko izboljšate tudi svoj občutek za ravnotežje in tako zmanjšate tveganje za različne vsakodnevne nezgode. Sodeč po nekaterih raziskavah pa naj bi obstajalo pri ljudeh, ki si za hobi izberejo ples, tudi zmanjšana verjetnost za demenco.

Vrtnarjenje – še posebej koristno za možgane

Na prvi pogled vrtnarjenje ne deluje kot telesna aktivnost, vendar pa je v resnici prav to – oziroma tudi to. Koristi vrtnarjenja so izjemno raznolike. Zagotovo je to eden najboljših hobijev, ki si ga lahko izberete. Seveda je vrtnarjenje za zdravje koristno tudi zaradi dejstva, da boste imeli na voljo domačo zelenjavo, vendar to še zdaleč ni edini razlog, da za hobi izberete prav to dejavnost. Vrtnarjenje krepi vaše mišice, izboljšuje fleksibilnost in vzdržljivost, zmanjšuje tveganje za kap in še mnogo več. To je na primer tudi hobi, ki preprečuje pomanjkanje vitamina D  (seveda pa morate paziti, da se sončnim žarkom brez zaščite ne boste izpostavljali predolgo). Čeprav ima vrtnarjenje ogromno pozitivnih vplivov na vaše telo, pa je zanimivo, da naj bi bila ta aktivnost kljub vsemu še posebej koristna za možgane. Pri ljudeh, ki se ukvarjajo z vrtnarjenjem, naj bi namreč redkeje prihajalo do pešanja kognitivnih sposobnosti v starosti.

Pisanje za doseganje notranjega miru

Kadar govorimo o zdravju, se seveda ne smemo omejiti zgolj na fizični vidik. Ni namreč dobrega zdravja brez psihičnega blagostanja. Ko izbirate hobije, je tako smiselno vključiti tudi aktivnosti, ki vam lahko pomagajo do boljšega psihičnega zdravja oziroma počutja. Izvrstna izbira je pisanje, s katerim lahko med drugim izboljšate spomin, zmanjšate negativen vpliv stresa na vaše telo, ublažite težave s spanjem ipd. Pisanje pa je lahko še posebej koristno za soočanje s travmatičnimi dogodki v vašem življenju. Se sprašujete, o čem pisati? Odločite se lahko za zelo osebno, izpovedno pisanje (na primer v obliki dnevnika) ali pa za povsem fiktivne zgodbe. V obeh primerih lahko računate na razbremenitev.

Posvojite žival in začnite skrbeti zanjo

- Oglas -

Skrb za žival lahko koristi tudi vam. Poleg tega, da boste imeli vedno dobro družbo, posvojitev živali pogosto pomeni, da ste praktično prisiljeni v redno fizično aktivnost. Tako odpadejo različni izgovori. »Prisila« je v tem primeru seveda nekaj pozitivnega, saj boste kmalu opazili izboljšano zdravje in počutje. Raziskave kažejo, da imajo skrbniki živali, predvsem psov, pogosto manj težav s srcem, povišanim krvnim tlakom in holesterolom. Seveda pa se morate zavedati, da skrb za žival ni zgolj hobi, ampak tudi velika odgovornost, zato dobro razmislite, ali ste nanjo zares pripravljeni.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×