ŽivaliSte depresivni? Posvojite psa ali mačko

Ste depresivni? Posvojite psa ali mačko

MORDA VAS ZANIMA

Lahko mačje predenje ali pasje mahanje z repom pomaga pri depresiji? Odgovor je da, vendar ne v vseh primerih. “Domače živali nam dajejo brezpogojno ljubezen, kar je lahko zelo koristno za ljudi, ki imajo depresijo,” pravi psihiater Ian Cook. Raziskave kažejo, da domače živali pripomorejo k zmanjšanju napetosti in izboljšanju razpoloženja.

Enostavna ljubezen

- Oglas -

Ali so vaši odnosi z družino in partnerjem zapleteni in vam jemljejo veliko energije? S hišnimi živalmi zagotovo ni tako. “S hišnimi ljubljenčki pride občutje ljubezni brez cene, ki bi jo morali za to plačati,” pravi psihologinja Teri Wright. “Ni vam treba skrbeti, da boste ranili njihova čustva ali od njih prejemali nepotrebne nasvete in komentarje,” še dodaja.

Živali in depresija

Odgovornost

Morda se vam ne zdi, da ste v tem trenutku sposobni skrbeti še za hišnega ljubljenčka, saj še skrb zase komaj zmorete. Vendar strokovnjaki menijo, da dodatna odgovornost utegne pomagati. “Skrb za vašega ljubljenčka vam lahko pomaga poglobiti občutek lastne vrednosti, da se boste ponovno zavedali svojega pomena, saj boste videli, da ste sposobni narediti več, kot si v tem trenutku mislite,” meni Ian Cook.

Aktivnost

Ali le s težavo vstanete iz postelje ali kavča? Telesna dejavnost pripomore k boljšemu počutju, pomanjkanje aktivnosti pa botruje občutjem nevrednosti, anksioznosti in depresije. Tudi pri tem nam lahko hišni ljubljenček zelo pomaga. “če imate psa, mora ta hoditi na sprehode,” pravi Cook. “Več telesne dejavnosti je dobro tako za vaše počutje, kot tudi zdravje.”

Rutina

- Oglas -

Niso samo mačke tiste, ki imajo rade rutino. Tudi ljudje podzavestno stremimo k njej, četudi se tega ne zavedamo. Dnevni ali tedenski urnik je zelo priporočljiv za ljudi, ki so depresivni. Mačka vas bo zjutraj zbudila, ker bo želela hrano, pes vas bo zbudil, ker bo čas za jutranji sprehod.

Druženje

Depresija ljudi ponavadi izolira. Če imate hišnega ljubljenčka, niste nikoli sami, poleg tega vas pes prisili, da greste ven iz stanovanja in med ljudi. Tudi kratek klepet z mimoidočim v parku ali samo prijazen pozdrav nam lahko polepša dan. Psi se zelo obnesejo pri prebijanju ledu, kadar gre za pogovor z ljudmi, ki jih ne poznamo.

Dotik

Študije so pokazale, da se ljudje počutimo bolje, kadar imamo fizični stik z drugimi ljudmi ali z živalmi. Božanje živalske dlake nas pomirja, poleg tega dokazano zmanjšuje stres in znižujejo krvni tlak. Lahko bi torej rekli, da psi in mačke blagodejno delujejo ne le na naše počutje, temveč tudi na naše zdravje.

NAJNOVEJŠE