fbpx
Domov Živali Ste depresivni? Posvojite psa ali mačko

Ste depresivni? Posvojite psa ali mačko

Zaradi razkužila za roke dobila hude opekline

Ker pri uporabi razkužila ni bila dovolj pazljiva, je povzročila požar, zaradi katerega je steklenička z razkužilom eksplodirala, sama pa je staknila hude opekline.

5 koristi vsakodnevnega pitja soka rdeče pese

Pesin sok velja za izjemno zdrav napitek. Po mnenju mnogih strokovnjakov za zdravo prehrano ga je priporočljivo uživati čim bolj pogosto, po možnosti vsak dan.

Delo od doma: 7 nasvetov za več produktivnosti in pozitivnosti

Možnost dela od doma je v teh časih zagotovo privilegij. Vendar pa to še ne pomeni, da tovrstna oblika dela ne predstavlja tudi določenih...

Lahko mačje predenje ali pasje mahanje z repom pomaga pri depresiji? Odgovor je da, vendar ne v vseh primerih. “Domače živali nam dajejo brezpogojno ljubezen, kar je lahko zelo koristno za ljudi, ki imajo depresijo,” pravi psihiater Ian Cook. Raziskave kažejo, da domače živali pripomorejo k zmanjšanju napetosti in izboljšanju razpoloženja.

Enostavna ljubezen

Ali so vaši odnosi z družino in partnerjem zapleteni in vam jemljejo veliko energije? S hišnimi živalmi zagotovo ni tako. “S hišnimi ljubljenčki pride občutje ljubezni brez cene, ki bi jo morali za to plačati,” pravi psihologinja Teri Wright. “Ni vam treba skrbeti, da boste ranili njihova čustva ali od njih prejemali nepotrebne nasvete in komentarje,” še dodaja.

Živali in depresija

Odgovornost

Morda se vam ne zdi, da ste v tem trenutku sposobni skrbeti še za hišnega ljubljenčka, saj še skrb zase komaj zmorete. Vendar strokovnjaki menijo, da dodatna odgovornost utegne pomagati. “Skrb za vašega ljubljenčka vam lahko pomaga poglobiti občutek lastne vrednosti, da se boste ponovno zavedali svojega pomena, saj boste videli, da ste sposobni narediti več, kot si v tem trenutku mislite,” meni Ian Cook.

Aktivnost

Ali le s težavo vstanete iz postelje ali kavča? Telesna dejavnost pripomore k boljšemu počutju, pomanjkanje aktivnosti pa botruje občutjem nevrednosti, anksioznosti in depresije. Tudi pri tem nam lahko hišni ljubljenček zelo pomaga. “če imate psa, mora ta hoditi na sprehode,” pravi Cook. “Več telesne dejavnosti je dobro tako za vaše počutje, kot tudi zdravje.”

Rutina

Niso samo mačke tiste, ki imajo rade rutino. Tudi ljudje podzavestno stremimo k njej, četudi se tega ne zavedamo. Dnevni ali tedenski urnik je zelo priporočljiv za ljudi, ki so depresivni. Mačka vas bo zjutraj zbudila, ker bo želela hrano, pes vas bo zbudil, ker bo čas za jutranji sprehod.

Druženje

Depresija ljudi ponavadi izolira. Če imate hišnega ljubljenčka, niste nikoli sami, poleg tega vas pes prisili, da greste ven iz stanovanja in med ljudi. Tudi kratek klepet z mimoidočim v parku ali samo prijazen pozdrav nam lahko polepša dan. Psi se zelo obnesejo pri prebijanju ledu, kadar gre za pogovor z ljudmi, ki jih ne poznamo.

Dotik

Študije so pokazale, da se ljudje počutimo bolje, kadar imamo fizični stik z drugimi ljudmi ali z živalmi. Božanje živalske dlake nas pomirja, poleg tega dokazano zmanjšuje stres in znižujejo krvni tlak. Lahko bi torej rekli, da psi in mačke blagodejno delujejo ne le na naše počutje, temveč tudi na naše zdravje.

- Oglas -

Najnovejše

Nova odkritja glede povezave med bakrom in Alzheimerjevo boleznijo

Alzheimerjeva bolezen naj bi bila v veliki meri povezana z okvarjeno sposobnostjo telesa za regulacijo ravni bakra v tkivih.

Po 2 mesecih večjega vnosa sadja in zelenjave srce občutno bolj zdravo

Pri ljudeh, ki so 8 tednov uživali s sadjem in zelenjavo bogato prehrano, je bilo bistveno manjše tveganje za poškodbe srca.

5 nasvetov za več REM-spanja

REM-spanje naj bi bilo med drugim zelo pomembno za utrjevanje spominov. Pomanjkanje tega tipa spanja naj bi imelo tako zelo negativen vpliv na učenje oziroma pomnjenje.

Šolanje na daljavo zmanjšuje anksioznost med najstniki

Pouk oziroma šolanje na daljavo je nekaj, s čimer so se v zadnjih mesecih srečali številni šolarji po vsem svetu.

5 »čustvenih stanj« imunskega sistema

Močan imunski sistem bo letošnjo zimo še pomembnejši kot v preteklih letih. Prav zaradi pojava novega koronavirusa so začeli mnogi posvečati precej več pozornosti krepitvi imunskega sistema kot običajno.
- Oglas -
Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×