Zdravje & prehranaRazstrupljanje z jabolčnim kisom: pozitivni učinki in osnovna navodila

Razstrupljanje z jabolčnim kisom: pozitivni učinki in osnovna navodila

MORDA VAS ZANIMA

Jabolčni kis uživa v zadnjem času izjemen ugled. Tudi mnogi strokovnjaki priznavajo, da lahko s pomočjo jabolčnega kisa izboljšamo svoje zdravje in počutje. Tako je postalo priljubljeno tudi t. i. razstrupljanje z jabolčnim kisom. Razmišljate, da bi poskusili tudi sami? V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj najpomembnejših pozitivnih učinkov, ki si jih lahko obetate, obenem pa osnovna navodila za tovrstno prečiščevanje telesa.

Najpomembnejše koristi jabolčnega kisa za organizem

- Oglas -

Osnovni namen razstrupljanja z jabolčnim kisom je seveda ta, da iz telesa odstranimo čim več potencialno nevarnih snovi v čim krajšem času. Čeprav ima naše telo vzpostavljen dodelan sistem za razstrupljanje, pa lahko z določenimi živili ta proces vendarle pospešimo in s tem pomagamo organizmu. Poleg tega pa lahko jabolčni kis pomaga tudi pri mnogih drugih težavah. Koristen je lahko za »krotenje« apetita, zato mnogi ljudje prisegajo na uživanje jabolčnega kisa tudi pri hujšanju. Jabolčni kis lahko pomaga tudi pri uravnavanju ravni sladkorja v krvi in pri zniževanju holesterola. Koristen je tudi za vašo prebavo in imunski sistem.

Preverite tudi, za kaj vse je pater Simon Ašič priporočal uporabo jabolčnega kisa in kako vam lahko pomaga še danes. Več v naši marčevski izdaji.

Obstajajo tudi znanstvene študije, ki potrjujejo omenjene pozitivne vplive jabolčnega kisa. Če na primer poleg obroka zaužijemo malce omenjenega kisa, naj bi občutek sitosti trajal dlje. Seveda to še ni dovolj, da bi se uspešno znebili nakopičenih odvečnih kilogramov, vendar vsaka pomoč šteje. Tudi študije, povezane z vplivom jabolčnega kisa na raven holesterola v telesu, so zelo obetavne. Ni jih sicer zelo veliko, kar pomeni, da bodo potrebne nadaljnje raziskave. Vendar tiste, ki obstajajo, potrjujejo, da lahko jabolčni kis pomaga tako pri zniževanju ravni škodljivega LDL-holesterola kot trigliceridov v krvi. Mogoče je najti tudi znanstvene študije, ki upravičujejo trditev, da ima lahko jabolčni kis pozitiven vpliv na raven sladkorja v krvi. Za diabetike naj bi bilo še posebej koristno, če dodajo jabolčni kis obrokom, ki vsebujejo nekoliko višji delež ogljikovih hidratov. To naj bi namreč preprečilo prehiter porast količine sladkorja v krvi.

Kako se lotiti razstrupljanja z jabolčnim kisom?

Za optimalne učinke vam priporočamo, da pri razstrupljevalni kuri uporabite nefiltriran jabolčni kis, izdelan iz ekološko pridelanih jabolk. Tako bo vsebnost encimov, mineralov, probiotikov in drugih koristnih snovi najvišja. Med razstrupljanjem pijte mešanico vode in jabolčnega kisa do trikrat dnevno. Napitek pripravite tako, da 2 decilitroma (tople) vode dodate približno 1 žlico jabolčnega kisa. Po želji pa lahko dodate še nekatere druge sestavine, ki imajo prav tako pozitiven vpliv na razstrupljanje, na primer cimet, limonin sok, kajenski poper, ingver ali kurkumo.

Ali so možni negativni učinki tovrstnega razstrupljanja?

- Oglas -

Uživanje jabolčnega kisa v zmernih količinah načeloma ni povezano s tveganji za nezaželene stranske učinke. Pogosto je največja nevarnost ta, da lahko pride do poškodb zobne sklenine. To je tudi eden izmed razlogov, zakaj je smiselno kis pred zaužitjem razredčiti z vodo. Pri pitju pa si lahko pomagate tudi s slamico. Če morate redno jemati določena zdravila, se pred začetkom razstrupljanja z jabolčnim kisom posvetujte z zdravnikom. Podobno velja tudi v primeru, da imate težave z zelo občutljivim želodcem.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×