0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaTelesna teža: nanjo ne vplivata samo hrana in telovadba

Telesna teža: nanjo ne vplivata samo hrana in telovadba

MORDA VAS ZANIMA

Prekomerna telesna teža je ena izmed trenutnih večjih težav, ki poleg estetskega dejavnika lahko tudi zelo negativno vpliva na naše zdravje in splošno počutje. Zagotovo je številka na tehtnici v največji meri odvisna od tega, kaj in koliko jeste ter kako pogosto ste fizično aktivni. Vendar pa obstaja še nekaj drugih dejavnikov, ki lahko vplivajo na vašo telesno težo. To sicer ne sme biti izgovor, da zanemarite gibaje in urejeno prehrano, saj je to še vedno temelj. Vsekakor pa je smiselno, da ste pozorni tudi na nekatere druge potencialne vplive, tako pozitivne kot negativne – in poskušate odpraviti ovire, kjer je to seveda mogoče.

- Oglas -

Onesnažen zrak ima večji vpliv, kot si predstavljamo

Znano je, da je močno onesnažen zrak povezan s povečanim tveganjem za številne bolezni, kot so bolezni pljuč, srca ipd., vpliva pa lahko tudi na spremembe kot je na primer telesna teža. Obenem pa naj bi obstajala pri ljudeh, ki živijo na območjih, kjer je zrak močno onesnažen, večja verjetnost, da bodo imeli težave s prekomerno telesno težo. Žal na kakovost zunanjega zraka nimate neposrednega vpliva, lahko pa se trudite, da bo vsaj zrak v vašem domu čim bolj kakovosten (npr. z naravnim osveževanjem zraka namesto z uporabo umetnih osvežilcev).

Pomagajo hladne prhe in malce nižja temperatura v prostoru

Na hitrost našega metabolizma in s tem na ohranjanje zdrave telesne teže lahko vpliva tudi temperatura v prostoru. Predvsem v hladnejših mesecih naj bi mnogi pretiravali z ogrevanjem. Nekoliko nižja temperatura v prostoru lahko namreč pospeši delovanje metabolizma, podoben učinek pa ima tudi redno prhanje s hladno vodo. S tem boste poskrbeli, da bo pozimi vaša telesna teža v čim bolj optimalnih okvirjih.

Telesna teža in antibiotiki

K prekomerni telesni teži lahko deloma prispeva tudi jemanje določenih zdravil. Večina se ne zaveda, da sem sodi tudi zelo pogosto uživanje antibiotikov. Raziskave namreč kažejo, da obstajajo pri ljudeh, ki v življenju zaužijejo zelo veliko antibiotikov, povečane možnosti za debelost. Domneva se, da bi bilo to lahko povezano z dejstvom, da antibiotiki uničijo tudi koristne bakterije v našem črevesju, ki so med drugim pomembne tudi za ohranjanje zdrave telesne teže. Včasih se sicer antibiotikom ni mogoče izogniti, vendar poskrbite, da boste po koncu jemanja zaužili še posebej veliko probiotikov in s tem pripomogli k ponovni vzpostavitvi ravnovesja v svojem črevesju.

- Oglas -

Lahko h kopičenju kilogramov prispevajo tudi pesticidi?

Mnogi pesticidi lahko negativno vplivajo na delovanje endokrinih žlez v našem telesu. Zaradi izpostavljenosti pesticidom prihaja tudi do motenega delovanja metabolizma, s čimer se seveda viša tudi telesna teža. Poleg tega, da je izbira ekološko pridelanega sadja in zelenjave dobra naložba v zdravje, lahko torej pripomore tudi k lažjemu hujšanju oziroma ohranjanju vitkega stasa.

.

NAJNOVEJŠE