0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaKronična vnetja: pomagajte si z zelišči in začimbami!

Kronična vnetja: pomagajte si z zelišči in začimbami!

MORDA VAS ZANIMA

Kronična vnetja v telesu so tesno povezana s številnimi boleznimi, kot so artritis, putika ter celo srčna obolenja in različne vrste raka. Prav kronična vnetja in oksidativni stres naj bi bila tista dejavnika, ki najpogosteje prispevata k boleznim, ki jih sicer povezujemo s staranjem. Do kroničnih vnetij sicer prihaja zaradi različnih vzrokov – eden od njih je tudi hrana, ki jo uživamo. Seveda pa hrana ni nujno zgolj izvor težav, ampak je lahko tudi ena izmed oblik boja proti kroničnim vnetjem. Predvsem vključevanje določenih zelišč in začimb v prehrano lahko poskrbi za izrazite protivnetne učinke.

- Oglas -

Kurkuma je prva izbira

Aktivna sestavina kurkume je kurkumin, ki velja za eno najmočnejših naravnih protivnetnih snovi. Pomaga lahko pri različnih oblikah vnetij oziroma pri različnih delih telesa/organih, ki so jih prizadela kronična vnetja. Kurkumo lahko vključite v različne jedi, za bolj koncentrirano obliko pa priporočamo uživanje kurkuminega čaja ali zlatega mleka. Še ena možnost je, da kurkumo zmešate z malce vode, da dobite gosto pasto, ki je primerna za zunanjo uporabo, na primer za masažo razbolelih sklepov.

Ingver

Redno uživanje ingverja lahko pomaga pri ublažitvi simptomov osteoartritisa, koristno pa je tudi za lajšanje/preprečevanje številnih drugih težav, povezanih z vnetjem. Ingver bo hitro pomiril tudi občasne težave, na primer pretirano vzdraženo želodčno sluznico. Tudi ingver je primeren za zunanjo uporabo, na primer v obliki oblog oziroma obkladkov.

Nageljnove žbice (klinčki)

Tradicionalna medicina pogosto izkorišča protivnetno in protibolečinsko moč klinčkov. Še posebej pozitiven vpliv ima evgenol – eterično olje, ki je v klinčkih prisotno v zelo velikih količinah. Evgenol velja za močan antioksidant, ki uspešno pomaga pri zmanjšanju vnetij v telesu. Žvečenje klinčkov je na primer lahko koristno tudi pri vnetju dlesni.

- Oglas -

Žajbelj in rožmarin

Za protivnetno delovanje žajblja in rožmarina poskrbi ista aktivna sestavina – rožmarinska kislina. Omenjena snov pomaga pri artritisu, sindromu razdražljivega črevesja, težavah s kožo, ki so povezane z vnetji, in še mnogo več. Obe zelišči sta primerni tako v kulinariki kot za izdelavo pripravkov za zunanjo uporabo.

Česen z domačega vrta

V česnu najdemo ogromno snovi, ki imajo pozitiven vpliv na naše zdravje. Med njimi pa zagotovo izstopa alicin, ki velja za odličen naravni antibiotik, obenem pa pomaga ublažiti kronična vnetja v telesu. Česen je še posebej koristen za naš srčno-žilni sistem.

(Kajenski) poper premaguje kronična vnetja

Tako navadni, črni kot kajenski poper pomagata pri vnetjih v telesu. Za protivnetno delovanje pri prvem poskrbi sestavina, imenovana piperin, pri drugem pa kapsaicin. Predvsem kajenski poper je tudi zelo bogat z antioksidanti, ki preprečujejo negativne vplive prostih radikalov, kar pomaga tudi pri zaviranju vnetij.

Preberite tudi: Protivnetna dieta: ublažite vnetja in s tem simptome bolezni!

.

NAJNOVEJŠE