Zdravje & prehranaPutika: Kakšni so simptomi in kako si lahko pomagajo

Putika: Kakšni so simptomi in kako si lahko pomagajo

MORDA VAS ZANIMA

Putika oziroma protin je posledica prekomernega nalaganja kristalov sečne kisline v sklepih. V večini primerov bolezen prizadene palec na nogi, bolečine pa se lahko širijo tudi v druge sklepe. Putika je oblika artritisa, ki je sicer precej pogostejša pri moških kot pri ženskah. Velikokrat se o njej govori kot o bolezni, za katero je kriva »predobra hrana«, vendar je v resnici velikokrat povezana tudi z dednimi vplivi ali nepravilnim delovanjem ledvic.

Putika in prehrana

- Oglas -

Putika je bolezen, kjer se kristali nalagajo okrog sklepov, kjer dražijo in zbadajo ter povzročajo bolečino in druge simptome. Pomembno je, da čim bolj omejite vnos živil, ki vsebujejo veliko purinov. V to skupino sodi predvsem hrana živalskega izvora. Hkrati se bolnikom s putiko odsvetuje uživanje alkohola in sladkorja. Pri spopadanju s putiko pa lahko poskusite tudi z nekaterimi naravnimi pristopi …

Putika

Dieta pri putiki

Putika zahteva spremembo prehranskih navad, če želimo upočasniti napredovanje obolenja in zmanjšati število akutnih protinskih izbruhov. Predvsem se odsvetuje hrana, ki vsebuje veliko purinov (alkoholne pijače, sardele in sardine, školjke, rdeče meso, jetra, drobovina in gobe. Purine vsebujejo tudi nekatero sadje in zelenjava, na primer stročnice, cvetača, šparglji, kakav, banane, špinača in slive.

Katera hrana se priporoča, če imamo putiko?

  • beljakovine
  • pitje veliko vode in zeliščnih čajev (meta, rman, kamilica)
  • živila, ki vsebujejo nenasičene maščobe
  • živila z veliko vsebnostjo kalija
  • sadje, ki ne vsebuje purinov (avokado, ananas, češnje, …)
  • zelenjava (soja, zelena, kalčki alfalfa)

Simptomi in znaki putike

Začetni znaki in simptomi putike si najpogosteje nenadna huda bolečina in oteklina sklepa, ki postane pordel in topel. Na dotik je prizadeti sklep zelo boleč. Najpogosteje se najprej vname sklep palca na nogi. Ob izbruhu vnetja je lahko prisotna tudi vročina. Izbruhi vnetij sklepov se lahko ponavljajo v različnih situacijah in obdobjih. Do povečane koncentracije sečne kisline v telesu lahko pride tudi zaradi zmanjšanega izločanja s sečem, kar je lahko posledica oslabljenih ledvic ali drugih ledvičnih bolezni ali jemanja nekaterih zdravil.

Kako si lahko pomagamo sami?

Veliko tveganje predstavlja prekomerna telesna teža. Če sodite med tiste z nekoliko preveč kilogrami, se začnite se redno ukvarjati s telesno aktivnostjo, tudi, če gre le za sprehod enkrat na dan ter spremenite prehranjevalne navade. Gibanje bo poskrbelo tudi za prekrvavitev in razstrupljanje ter s tem hitrejše izločanje sečne kisline iz telesa. Seveda ne pozabite popiti večje količine vode.

Še nekaj naravnih rešitev, ki nam bodo v pomoč, če imamo putiko

- Oglas -

Putika je lahko zelo boleča težava, zato je dobro, da poskušamo delovati čim bolj preventivno in poskrbimo za vnos pripravkov in napitkov, ki nam bodo olajšali teažve ali pa jih celo preprečili ali omilili.

Izvleček semen zelene

Raziskave so pokazale, da lahko izvleček semen zelene zmanjša količino sečne kisline v telesu. Ker vsebuje zelena zelo veliko antioksidantov, je odlična za spopadanje z zdravstvenimi težavami, ki jih kronična vnetja v telesu močno poslabšajo. Poleg uživanja izvlečka semen pri putiki koristi tudi pitje soka iz zelene, priporočljivo pa je tudi, da si zeleno čim večkrat privoščite namesto običajnih prigrizkov.

Češnjev sok

Velikokrat se za obvladovanje putike priporočajo tudi češnje oziroma češnjev sok. Za še posebej močan učinek pa poskrbi izvleček češenj v obliki prehranskega dopolnila. Tudi češnje preprečujejo prekomerno kopičenje sečne kisline in blažijo vnetja. Bolečine, za katere je kriva putika, bodo tako mnogo znosnejše.

Koprive in putika

Za tiste, ki so zboleli za putiko, je zelo pametno, da v prehrano poleg zelene in češenj vključijo tudi koprive. Gre za rastlino z zelo močnim protivnetnim delovanjem. Priporočamo vam redno pitje čaja iz kopriv, ki jih lahko uporabite tudi za pripravo različnih jedi (na primer »ponaredka« špinače), tudi v tem primeru pa si lahko seveda po želji pomagate s prehranskimi dopolnili.

Proteolitični encimi

Še ena izmed možnosti, s katero lahko poskusite, če se bojujete s putiko, so t. i. proteolitični encimi. Eden izmed najbolj znanih proteolitičnih encimov je zagotovo bromelain. Zelo visoke količine bromelaina najdemo v ananasu. Gre za prebavni encim, ki pomaga pri zniževanju ravni sečne kisline in pri odpravi vnetij. Tako je priporočljivo, da poskusite čim pogosteje uživati ananas.

Magnezij

Med minerali, ki so koristni pri lajšanju simptomov putike, je smiselno izpostaviti predvsem magnezij. Obenem je treba vedeti, da se nevarnost za putiko med drugim povečuje pri tistih ljudeh, ki ne zaužijejo dovolj magnezija. Povišan vnos magnezija je torej tudi koristen preventivni ukrep, s katerim zmanjšate tveganje za putiko.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×