Putika oziroma protin je posledica prekomernega nalaganja kristalov sečne kisline v sklepih. V večini primerov bolezen prizadene palec na nogi, bolečine pa se lahko širijo tudi v druge sklepe. Putika je sicer precej pogostejša pri moških kot pri ženskah. Velikokrat se o njej govori kot o bolezni, za katero je kriva »predobra hrana«, vendar je v resnici velikokrat povezana tudi z dednimi vplivi ali nepravilnim delovanjem ledvic. Pomembno je, da čim bolj omejite vnos živil, ki vsebujejo veliko purinov. V to skupino sodi predvsem hrana živalskega izvora. Hkrati se bolnikom s putiko odsvetuje uživanje alkohola in sladkorja. Pri spopadanju s putiko pa lahko poskusite tudi z nekaterimi naravnimi pristopi …

Putika

Izvleček semen zelene

Raziskave so pokazale, da lahko izvleček semen zelene zmanjša količino sečne kisline v telesu. Ker vsebuje zelena zelo veliko antioksidantov, je odlična za spopadanje z zdravstvenimi težavami, ki jih kronična vnetja v telesu močno poslabšajo. Poleg uživanja izvlečka semen pri putiki koristi tudi pitje soka iz zelene, priporočljivo pa je tudi, da si zeleno čim večkrat privoščite namesto običajnih prigrizkov.

Češnjev sok

Velikokrat se za obvladovanje putike priporočajo tudi češnje oziroma češnjev sok. Za še posebej močan učinek pa poskrbi izvleček češenj v obliki prehranskega dopolnila. Tudi češnje preprečujejo prekomerno kopičenje sečne kisline in blažijo vnetja. Bolečine, za katere je kriva putika, bodo tako mnogo znosnejše.

Koprive in putika

Za tiste, ki so zboleli za putiko, je zelo pametno, da v prehrano poleg zelene in češenj vključijo tudi koprive. Gre za rastlino z zelo močnim protivnetnim delovanjem. Priporočamo vam redno pitje čaja iz kopriv, ki jih lahko uporabite tudi za pripravo različnih jedi (na primer »ponaredka« špinače), tudi v tem primeru pa si lahko seveda po želji pomagate s prehranskimi dopolnili.

Proteolitični encimi

Še ena izmed možnosti, s katero lahko poskusite, če se bojujete s putiko, so t. i. proteolitični encimi. Eden izmed najbolj znanih proteolitičnih encimov je zagotovo bromelain. Zelo visoke količine bromelaina najdemo v ananasu. Gre za prebavni encim, ki pomaga pri zniževanju ravni sečne kisline in pri odpravi vnetij. Tako je priporočljivo, da poskusite čim pogosteje uživati ananas.

Magnezij

Med minerali, ki so koristni pri lajšanju simptomov putike, je smiselno izpostaviti predvsem magnezij. Obenem je treba vedeti, da se nevarnost za putiko med drugim povečuje pri tistih ljudeh, ki ne zaužijejo dovolj magnezija. Povišan vnos magnezija je torej tudi koristen preventivni ukrep, s katerim zmanjšate tveganje za putiko.