[prijava_mob]
[prijava]
0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaHallux valgus – izkrivljeni nožni palec

Hallux valgus – izkrivljeni nožni palec

MORDA VAS ZANIMA

Latinsko poimenovanje Hallux valgus ni nič drugega kot, poenostavljeno povedano, odmik palca na nogi proti preostalim prstom, ki najpogosteje nastopi s kostno zadebelitvijo osnovnega sklepa palca na notranji strani stopala.

- Oglas -

Da prizadene več žensk kot moških, nikakor ni naključje. Nežnejši spol namreč bolj vneto sledi modnim smernicam, ki na področju obutve nemalokrat zapovedujejo sicer lepe, a morda pretesne in posledično neudobne čevlje. Ker moški bistveno manj ponotranjajo rek »Za lepoto je treba potrpeti«, jim odsotnost takega mišljenja v konkretno opisanem primeru prinaša boljše in predvsem bolj udobno počutje. Niso pa zunanji vzroki edini dejavnik, da do omenjene deformacije na stopalu sploh pride. Obstajajo namreč tudi takšni, na katere ne moremo vplivati, denimo dedna dovzetnost. Podrobneje je deformacijo haluks valgus pojasnil Matic Županič, dr. med., spec. splošne kirurgije, ki se z omenjenimi operacijami ukvarja zadnja štiri leta na kirurškem oddelku Splošne bolnišnice Brežice. Na letni ravni opravi približno 50 tovrstnih posegov, svoje strokovno znanje pa še nadgrajuje, saj je na poti, da postane tudi specialist ortopedske kirurgije.

Kakšni so vzroki v ozadju operacije hallux valgus nožnega palca? Zakaj do te deformacije sploh pride?

dr Matic Županič
Matic Županič, dr. med., spec. splošne kirurgije

Deformacija haluks valgus (HV) je ena najpogostejših deformacij na stopalu. Gre za deviacijo palca navzven, pogosto pa je palec hkrati tudi rotiran (evertiran). Sklep palca v stiku s stopalnico na notranji strani tvori bolečo izboklino, ki ji pravimo bunion. Pacienti se za korekcijo/operacijo te deformacije največkrat odločijo zaradi bolečin, ki jih deformiran prst povzroča. Bolečina se pojavi na mestu buniona in med prsti s pojavom otiščancev. Velikokrat je razlog za operacijo tudi moteč videz prsta.

Kakšno je po vaši oceni razmerje takih, ki se navadijo in z manjšo deformacijo morda samo ob manjših neprijetnosti živijo, in koliko je na drugi strani primerov, ko je operativen poseg nujen?

O HV govorimo, ko je kot med 1. stopalnico in 1. prstnico večji od 15 stopinj, ter med 1. in 2. stopalnico večji kot 9 stopinj. Ni nujno, da imamo ob takšnih meritvah že prisotne težave. Vsekakor pa priporočam, da se pogovorite z zdravnikom, ko nastopijo bolečine. Ljudje imamo različen prag bolečine, posledično tudi v ambulanti srečujem paciente, pri katerih se pojavljajo vse od blagih pa do hudih deformacij palca. Pacienti se večinoma odločijo za obisk pri zdravniku, ko jih deformacija moti/boli in sami s konzervativnimi ukrepi niso uspeli odpraviti težav, zato si želijo operacije. Zato je težko oceniti, koliko je takšnih, ki deformacijo imajo in se za operacijo ne odločijo.

Kakšni so lahko zapleti na dolgi rok, če pacient ne ukrepa oziroma se ne odpravi na operacijo?

Deformacija se sčasoma progresivno slabša. Palec se začne podrivati pod drugi prst, ta pa se posledično kladivasto deformira. Poruši se prečni stopalni lok, palec ne daje več opore pri hoji, zato večji del obremenitve prevzameta 2. in 3. stopalnica, ki tako postaneta boleči. V skrajnem primeru deformacija privede do izpaha palca ali nastanka kronične rane, ki se v primeru polimorbidnih pacientov ne zaceli, kar se lahko konča z amputacijo prsta. Večja ko je deformacija, radikalnejši poseg je potreben – s potencialno slabšim izidom zdravljenja.

- Oglas -

Je uporaba spodnjih okončin pri hoji ali morda pri prostočasnih, športnih aktivnostih po operaciji kaj otežena? Ostanejo kakšne posledice (četudi majhne)?

Po operaciji deformacije HV pacienti nosijo začasni čevelj 4–6 tednov, s katerim razbremenjujejo sprednji del stopala. Ta pacientu dovoljuje mobilnost in omogoči, da se korigiran prst zaceli. Stopalo lahko po posegu še oteka, sama morebitna oteklina pa po treh do šestih mesecih praviloma tudi izzveni. Po zaključenem okrevanju ni več bolečin pri hoji, ni težav z iskanjem obutve, dovoljene so tudi pete. Pri športnih aktivnostih je funkcija palca v celoti ohranjena. Tako lahko z gotovostjo (kar potrjujejo tudi primeri iz prakse) rečemo, da posledic po operaciji deformacije HV pacient nima.

So k deformaciji hallux valgus enakomerno nagnjene ženske in moški ali kateri spol bolj odstopa? Katera generacija je najbolj na udaru? Morda tudi otroci?

Pri ženskah je deformacija HV 10-krat pogostejša, predvsem zaradi ozkih čevljev z visoko peto. Vrh doseže populacija med 50. in 60. letom starosti. V 70 % je prisotna t. i. familiarna nagnjenost. Starost, pri kateri se začnejo težave z bunionom, je v povprečju 30 let. Povprečna starost, ko se ljudje odločijo za operativni poseg zaradi težav, pa 50. Otroci so redkeje prizadeti, takrat govorimo o juvenilni oz. adolescentni HV deformaciji. Njihove težave v času rasti po večini lajšamo s primerno obutvijo, operativno zdravljenje pa je možno, ko se rast konča.

Kateri so dejavniki, ki najbolj pripomorejo k temu, da se deformacija pripeti?

Dejavnike tveganja, ki pripomorejo k nastanku deformacije, delimo na intrinzične (genetska predispozicija, plosko stopalo, revmatoidni artritis, cerebralna paraliza …) ter ekstrinzične (nošnja čevljev z visoko peto in ozkim sprednjim delom).

Obstaja kakšno preventivno delovanje ali ravnanje, s čimer preprečimo to nevšečnost?

Deformacije HV ni mogoče preprečiti, lahko pa s primerno obutvijo ublažimo začetne simptome.

Kako pogoste so ponovitve deformacije, če je ta že enkrat bila operativno sanirana?

Ob dobri kirurški tehniki in upoštevanju navodil po operaciji je trajno ozdravljenih več kot 85 % pacientov. Če je eno leto po posegu palec v nevtralnem položaju, je možnost ponovitve deformacije minimalna.

In za konec še primer, ki ni le moj osebni, pač pa se morda o podobnem sprašuje tudi kdo izmed bralcev revije Bodi eko: Moja babica denimo ima to deformacijo že več let in k sreči ni moteča – naj pričakujem, da se bo tudi pri meni ali pri moji materi pojavila na pragu starosti?

Možnost, da se bo deformacija pojavila tudi pri vas, je večja kot pri preostali populaciji, saj ima genetska komponenta pomembno vlogo. Veliko je odvisno tudi od načina življenja, nošnje visokih pet. Ni redek pojav, ko zaradi težav z deformacijo HV prideta v ambulanto hkrati mati in hči.

Ob prisotnosti deformacije haluks valgus sicer tržišče z medicinskimi pripomočki ponuja različne vložke, opornice in čevlje, prilagojene stopalu, ki ga prizadenejo anatomske nepravilnosti. Četudi poskušajo tako ublažiti ta pojav, pa je operativni poseg kljub vsemu še vedno edina rešitev, ki s seboj prinaša učinkovitost ter tako nedvomno izboljša kakovost življenja. Hude in dolgotrajne bolečine na eni strani ter stopalo v modnem, a neudobnem čevlju na drugi strani. Če izvzamemo genetski dejavnik, lepota navzven, ki jo zlasti posameznice dosegajo z uporabo določene obutve, najbrž ni primerljiva z dobrim počutjem in preprečitvijo operativnega posega. V razmislek predvsem nežnejšemu spolu … Vsekakor zlasti v primeru deformacije haluks valgus, pojava, na katerega z lastnim ravnanjem pogosto lahko sami vplivamo, velja upoštevati star rek »Bolje preprečiti kot zdraviti«.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji. Podrobne informacije in nastavitve: nastavitve .
V redu
Več ×
×