0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Šport & Rekreacija7 nasvetov za učinkovito vadbo, ki bo prinesla želene rezultate

7 nasvetov za učinkovito vadbo, ki bo prinesla želene rezultate

MORDA VAS ZANIMA

Izboljševanje telesne pripravljenosti ni sprint, ampak tek na dolge proge. Čeprav se vam morda zdi, da ste obtičali na mestu in da bi morali biti želeni rezultati že zdavnaj tukaj, ni razloga za paniko. Včasih so potrebne zgolj manjše spremembe, ki poskrbijo za precej boljše učinke treningov. Tudi rekreativni športniki bi se morali vadbe lotiti premišljeno in oblikovati vsaj osnovni načrt. Če potrebujete pri tem pomoč, imamo za vas nekaj koristnih nasvetov, ki jih je vsekakor vredno upoštevati …

- Oglas -

1. Kombinirajte aerobno in anaerobno vadbo

Za učinkovito vadbo sta pomembna tako aerobni kot anaerobni trening. Aerobna vadba je še posebej koristna za srce in ožilje (tako ni naključje, da se zanjo uporablja tudi poimenovanje kardiovadba). V to skupino uvrščamo aktivnosti, kot so tek, plavanje, kolesarjenje in hitra hoja. S pomočjo teh aktivnosti je možno nadpovprečno učinkovito oziroma hitro kurjenje maščob, obenem pa bo aerobna vadba pripomogla k učinkovitejšemu razstrupljanju telesa in k izboljšanju prekrvavitve, kar lahko med drugim pomaga pri zmanjševanju izrazitosti celulita.

Med anaerobno vadbo pa uvrščamo predvsem t. i. vaje za moč – tako z lastno težo kot z utežmi in drugimi pripomočki. S pomočjo tovrstne vadbe okrepite svoje mišice oziroma povečate mišično maso, kar posrbi za opazno preoblikovanje vaše postave. Pomembno je torej, da ne zanemarite niti aerobne niti anaerobne vadbe. Čeprav bo imela v določenem obdobju ena od oblik morda prednost, poskusite na svojem urniku rezervirati tudi nekaj časa za vadbo, ki spada v drugo skupino.

2. Začnite postopoma

Pogosta začetniška napaka je pretirano optimističen načrt treningov, ki vas lahko povsem izmuči. Začnite tam, kjer ste trenutno, ne tam, kjer bi želeli biti. Če boste pretiravali, boste najverjetneje precej hitro obupali. Obenem pa obstaja pri tem precejšnja nevarnost za poškodbe.

- Oglas -

3. Iščite načine za prihranek časa

Pogost razlog za zanemarjanje telesne aktivnosti je pomanjkanje časa. Če je tudi v vašem primeru čas, ki ga imate na voljo za vadbo, precej omejen, poskušajte ubrati pristop, ki vam lahko prihrani nekaj dragocenih minut. Ena od možnosti pri anaerobnem treningu je na primer osredotočanje na vaje, ki zajamejo čim večje število različnih mišic.             

4. Spremljajte učinkovitost posameznih treningov

Pripomočki, kot so merilniki srčnega utripa, so lahko izjemno koristni za preverjanje učinkovitosti vadbe. Z njihovo pomočjo lahko med drugim zlahka preverite, ali je vaš srčni utrip v optimalnem območju za kurjenje maščobe. Če nimate možnosti uporabe merilnika, si lahko pomagate tudi tako, da začnete govoriti. Zadihanost, ki povzroča težave z govorjenjem (ki pa vendarle ne mejo biti prehude), je dober znak, da ste blizu optimalnega območja.

5. Vzemite si dovolj časa za počitek

Počitek ni nič manj pomemben od samih treningov. Idealno je, da sta dva dneva na teden rezervirana za počitek. Tako si bo lahko vaše telo opomoglo od obremenitev. Posledično pa bodo pozitivni učinki vadbe precej izrazitejši.

6. Ne pozabite na vaje za povečevanje gibljivosti

Del dobre telesne pripravljenosti so tudi vaje, namenjene izboljšanju gibljivosti – na primer vaje, ki so del joge ali pilatesa. Tako je zelo priporočljivo, da v svoj načrt treningov vključite tudi tovrstne vaje, s katerimi lahko obenem poskrbite za boljšo držo, izboljšano ravnotežje in za zmanjšanje nevarnosti za poškodbe.

7. Vadba naj bo zanimiva

So vas začeli treningi dolgočasiti? Kdo pravi, da se morate kot pijanec plota držati istih aktivnosti! Če na primer ne najdete več prave motivacije za obisk fitnesa, poskušajte najti drugo možnost, ki se vam bo zdela bolj mamljiva. Kombiniranje različnih aktivnosti oziroma vrst športa ima lahko zelo blagodejen vpliv na vašo zagnanost. Verjetnost za preskakovanje treningov bo tako precej manjša.

- Oglas -

Preverite tudi: Test: Katera vadba vas bo najbolj motivirala?

 

.

NAJNOVEJŠE