0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaZnoj kot indikator vašega zdravja

Znoj kot indikator vašega zdravja

MORDA VAS ZANIMA

Znojenje je popolnoma naraven in zelo koristen proces. Našemu telesu omogoča vzdrževanje ustrezne temperature oziroma ohlajanje, obenem pa gre za enega ključnih procesov za učinkovito odstranjevanje škodljivih snovi, torej za razstrupljanje telesa. Toda čeprav znojenje samo po sebi ni problematično, lahko naš znoj včasih vendarle opozarja na določene zdravstvene težave, podobno kot na primer urin. Tako je pomembno, da znate prepoznati določena odstopanja …

- Oglas -

Potreben je večji vnos soli

Ste opazili, da z znojenjem zadnje čase izločate nadpovprečne količine soli? Eden od znakov so lahko na primer beli madeži na oblačilih, ki niso povezani z dezodoranti ali antiperspiranti. To, da je vaš znoj nadpovprečno slan, pa se lahko odraža tudi v obliki zelo neprijetnega pekočega občutka, če pride znoj v stik z očmi  (na primer med športno aktivnostjo) ali z drobnimi ranicami na kožo. Čeprav je običajno težava predvsem čezmeren vnos soli, morate takrat, ko zaznate opisane znake, količino soli v prehrani najverjetneje nekoliko povečati. Vaše telo namreč izgublja precej natrija, kar pomeni, da je treba nadomestiti pomanjkanje. Ta težava se običajno pojavi predvsem v poletnih mesecih. Pomagate si lahko tudi s športnimi oziroma izotoničnimi napitki, še posebej ko ste nadpovprečno aktivni.

Popijete preveč kave

Se pogosto spotite že navsezgodaj zjutraj, tudi ko zunaj ni pretirano vroče? To je sicer lahko tudi simptom določenih bolezni, na primer hipertiroze oziroma čezmernega delovanja ščitnice, vendar je lahko razlog tudi precej bolj očiten – pretiravanje s kavo. Prepogosto pitje kave ima dvojni negativni vpliv. V osnovi je seveda problematičen predvsem kofein, ki spodbudi naše parasimpatično živčevje, kar med drugim pomeni precej intenzivnejše znojenje. Poleg tega pa kavo pogosto pijemo toplo, s čimer se poviša naša telesna temperatura, kar seveda prav tako vpliva na to, da se začnemo močneje znojiti. Če imate težave s čezmernim znojenjem, poskušajte torej vsaj nekoliko zmanjšati pogostost uživanja kave. Tudi ko kavo pijete, pa raje izberite ledeno namesto vroče.

Vaše življenje je pretirano stresno

Čeprav se lahko zaradi navad, kot je prepogosto pitje kave, znojimo precej več, kot bi se sicer, to običajno ni povezano s spremembo vonja. Po drugi strani pa lahko stres povzroči, da postane vonj znoja precej bolj neprijeten. Obstajajo tudi eksperimenti, ki so potrdili, da lahko pogosto dobesedno zavohamo strah – oziroma da se takrat, ko zavohamo znoj, ki se je izločal takrat, ko je bila oseba pod hudim stresom, prestrašena itn., v naših možganih aktivirajo centri, ki so povezani s strahom.

- Oglas -

Gre za pojav, ki je smiseln tudi z evolucijskega vidika; intenziven vonj znoja osebe, ki je opazila nevarnost, je tudi druge opozoril, da se dogaja nekaj neobičajnega in da je potreben hiter umik. Namesto da poskušate prikriti neprijeten, zelo intenziven vonj znoja, se torej raje vprašajte, kaj vam sporoča ta vonj. Kako stresno je vaše življenje zadnje čase? Predvsem pa: ali lahko vsaj nekoliko zmanjšate količino stresa in si vzamete več časa za sprostitev?

Nosečnost

Nosečnost seveda sama po sebi ni zdravstvena težava, vendar jo omenjamo zato, ker gre pogosto tudi za obdobje zelo očitnih sprememb, povezanih z znojenjem. Včasih je lahko intenzivnejše znojenje celo ena prvih sprememb, ki jih je mogoče zaznati po zanositvi. Gre za pojav, ki je seveda tesno povezan s hormonskimi spremembami v tem obdobju. Še posebej v prvem trimesečju je zelo pogosto intenzivnejše nočno znojenje. Če ste nekoliko starejši, pa je lahko močnejše znojenje tudi znak, da počasi vstopate v obdobje menopavze.

.

NAJNOVEJŠE