Dom & EnergijaPoceni metode za temnejšo spalnico in s tem boljši spanec

Poceni metode za temnejšo spalnico in s tem boljši spanec

MORDA VAS ZANIMA

Ustrezno zatemnjena spalnica je izjemno pomembna za kakovosten spanec. Naš cirkadiani ritem je namreč močno odvisen od izmenjavanja svetlobe in teme. Ko se stemni, telo to razume kot signal, da se približuje čas za počitek. To vpliva na številne procese v telesu, med drugim na upočasnitev srčnega utripa ter znižanje krvnega tlaka in temperature. Temnejša ko je vaša spalnica, boljši bo torej vaš spanec. Če vas med spanjem pogosto moti svetloba uličnih svetilk, sosedov itn., je vsekakor pametno, da čim prej ukrepate. Ker pa montaža novih oziroma učinkovitejših senčil trenutno morda ni izvedljiva, vam ponujamo nekaj preprostejših, hitrejših in cenejših rešitev …

1. Zatemnitvene zavese

- Oglas -

Zavese pogosto dojemamo predvsem kot dekorativni element, vendar so poleg tistih, katerih funkcija je resnično bolj ali manj okrasna, na voljo tudi bistveno debelejše, temnejše zavese, ki so zelo učinkovite pri blokiranju zunanje svetlobe. Čeprav vam lahko vsaj občasno pridejo prav tudi v drugih prostorih, so zatemnitvene zavese zagotovo še posebej koristne v spalnici. Učinek je zelo podoben kot pri roletah, le da je njihova cena praviloma precej ugodnejša, obenem pa je njihova namestitev bistveno hitrejša in lažja.

2. Spalna maska

Preprosta spalna maska, ki jo je mogoče kupiti že za nekaj evrov, lahko postane eden najdragocenejših predmetov v vaši lasti – še posebej če spadate med ljudi z rahlim spancem, ki se ponoči večkrat zbudijo. Preden začnete raziskovati kompleksnejše rešitve, vsaj za nekaj dni preizkusite spalno masko. Morda vam bo povsem spremenila življenje. Spalna maska je lahko še posebej dragocena na potovanjih; če se odpravljate na pot, je torej vsekakor ne pozabite spraviti v svoj kovček, saj vam lahko »kupi« kar nekaj ur spanja, posledično pa bo vaš dopust bistveno prijetnejši.

3. Večje rastline

Sobne rastline sicer ne morejo povsem blokirati zunanje svetlobe, vendar lahko vsaj tiste večje bistveno zmanjšajo količino svetlobe v vaši spalnici, obenem pa poskrbijo za prijetnejši, bolj zdrav zrak, ki je prav tako izjemno pomemben za kakovosten spanec. Če želite, da bo v vaši spalnici ponoči malce temneje, kot je trenutno, so dobra izbira rastline, kot so večji fikusi. Večje sobne rastline sicer običajno niso najcenejše, vendar morda doma že imate rastlino, ki je več kot primerna za opisano nalogo. Namesto da krasi vašo dnevno sobo, jo torej raje prestavite pred spalnično okno. Če je mogoče, je seveda pametno uporabiti več rastlin, saj bo učinek tako še boljši.   

4. Pleskanje sten s temnejšimi barvami

K občutku temnejše spalnice lahko zelo učinkovite pripomorejo tudi temnejše stene. Če je vaša spalnica trenutno odeta v svetlejše, pastelne odtenke, je torej smiselno razmisliti o spremembi. Črna spalnica bi bila sicer za večino preveč duhamorna, vendar lahko poskusite s to barvo prepleskati vsaj eno steno. Dobra izbira je lahko tudi temno modra ali sivkasta barva, namesto barve pa lahko seveda po želji uporabite kar tapete.

5. Odstranitev telefonov in drugih elektronskih naprav

- Oglas -

Problematična pa ni samo svetloba, ki prihaja od zunaj, ampak smo za to, da naša spalnica ni tako temna, kot bi lahko bila, pogosto krivi kar sami. V mislih imamo uporabo različnih elektronskih naprav, ki oddajajo modro svetlobo. Ta namreč pretenta naše telo, ki je tako prepričano, da je pravzaprav dan. Še posebej problematični so telefoni, saj so naše oči modri svetlobi tu izpostavljene neposredno. Zaradi uporabe elektronskih naprav v spalnici tako zvečer težje zaspimo, poleg tega pa nas lahko zmotijo tudi med samim spanjem (npr. različna svetlobna opozorila, ki so možna, tudi če je zvonjenje izklopljeno). Tako je pametno, da iz svoje spalnice odstranite vse elektronske naprave, za jutranje zbujanje pa uporabite kar klasično budilko z neosvetljenim zaslonom.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×