Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.

Na vidiku nova pomoč za osebe z endometriozo

Endometrioza je bolezenska motnja, za katero je značilno pojavljanje tkiva, katerega lastnosti so zelo podobne maternični sluznici, zunaj maternice.

Ne dopustite, da vas zamera razžre od znotraj

Zamera je lahko povezana z zelo konkretnimi dogodki – na primer z izdajo ali ponižanjem.

Govorjenje med spanjem: kaj je krivo za ta pojav?

Govorjenje med spanjem se zdi na prvi pogled predvsem komično. Osebe, za katere se izve, da ponoči rade »poklepetajo same s sabo«.

Psi v povprečju razumejo kar približno 90 človeških besed in fraz

Psi v povprečju razumejo približno 90 človeških besed in fraz.

Popolna nedelja za dober začetek naslednjega tedna

Nedelja je sicer za mnoge ljudi dela prost dan, vendar so osebe, ki nedeljo dojemajo kot svoj najljubši dan v tednu, precej redke.
Zdravje & prehranaObsesivno čiščenje je pogosto povezano s tesnobo

Obsesivno čiščenje je pogosto povezano s tesnobo

MORDA VAS ZANIMA

Poznate osebo, ki je skorajda obsedena s čiščenjem? Ste postali morda v zadnjem času sami precej bolj občutljivi na umazanijo in nepospravljenost stanovanja? Čeprav je po eni strani skrb za prijetno in urejeno okolje bivanja pomembna, pa lahko seveda pri tem tudi pretiravamo. Včasih je lahko nenadna »obsedenost s čistočo« odraz čustvenih stisk, predvsem hude tesnobe …

Ponavljajoči se rituali nam dajo občutek nadzora

- Oglas -

Mnoge strokovne študije potrjujejo, da se takrat, ko smo pod stresom, pogosteje zatekamo k različnim ritualom in k opravilom, ki zahtevajo preproste, ponavljajoče se gibe. S tem se namreč poskušamo umiriti, obenem pa gre za poskus, da bi dobili vsaj delni občutek nadzora. Študija, ki je bila pred nekaj leti objavljena v reviji Journal Current Biology, je potrdila to teorijo s pomočjo zanimivega eksperimenta.

Ekipa raziskovalcev, zaposlenih na univerzi v ameriški zvezni državi Connecticut, je skupini študentov (prostovoljcev v eksperimentu) pokazala kip. Skupina študentov je bila nato razdeljena v dve podskupini. Prvi podskupini je bilo naročeno, naj pripravi govor o kipu in kip očisti, druga podskupina pa je morala kip zgolj očistiti. Raziskovalce je zanimalo predvsem to, kako se bodo študentje lotili čiščenja. Tisti, ki so morali obenem pripraviti govor, so bili pri čiščenju precej bolj rigidni, število ponavljajočih se gibov pa je bilo večje v primerjavi s študenti, ki jim ni bilo treba pripraviti govora. Te razlike so raziskovalci povezali predvsem s stopnjo stresa oziroma pritiska. Študentje, ki jim je bilo naročeno, da pripravijo govor, so obenem v povprečju porabili več časa za čiščenje, preden se jim je zdel kip »dovolj čist«.

Posebne rituale za umirjanje je mogoče zaslediti tudi pri drugih živalskih vrstah

Zanimivo je, da tovrstnih vzorcev vedenja v stresnih oziroma nepredvidljivih situacijah, ko nimamo občutka popolnega nadzora, ni mogoče opaziti le pri človeku, ampak tudi pri mnogih drugih živalskih vrstah.

Seveda je čiščenje zgolj ena izmed oblik tovrstnih poskusov lajšanja tesnobe oziroma napetosti s pomočjo predvidljivih rutin in ponavljajočih se vzorcev obnašanja. V to kategorijo bi lahko navsezadnje prišteli tudi grizenje nohtov.

- Oglas -

Določene reakcije na stres so torej že v osnovi bolj problematične od drugih. Čiščenje je sicer lahko samo po sebi povsem pozitivna metoda za spopadanje s stresnimi situacijami. Skrb torej načeloma ni potrebna, saj gre preprosto za enega izmed načinov sproščanja napetosti, h katerim se v takšni ali drugačni obliki zatekamo praktično vsi …

Koristna tehnika sproščanja ali obsesivna navada? Čiščenje je lahko oboje …

Če vas čiščenja vsaj malce umiri, ko ste napeti, torej ni posebnega razloga, da ne bi še naprej uporabljali te metode za obvladovanje tesnobe. Vendar pa morate paziti, da ta navada ne preraste v obsesivno obnašanje, kar je seveda nevarnost pri vseh načinih za lajšanje napetosti. Tisto, kar je »v zmernih dozah« povsem neškodljivo, lahko preraste v težavo.

Kdaj je torej nečesa dobrega preveč? Če opažate, da večino svojega prostega časa namenjate čiščenju in pospravljanju, zaradi česar trpijo druga področja v vašem življenju, in da niste nikoli zares zadovoljni z urejenostjo stanovanja, čeprav se zdi vsem okoli vas skorajda sterilno čisto, je najverjetneje čas, da si priznate, da imate težavo. Kot pogosto v življenju je tudi tu ključ v iskanju zlate sredine. Ko ugotovite, da je postalo nekaj, kar je bilo v osnovi namenjeno (tudi) lajšanju napetosti, pravzaprav vir dodatne napetosti v vašem življenju, je potreben korak nazaj in iskanje boljših tehnik za spopadanje s tesnobnimi občutki, po potrebi seveda tudi s pomočjo strokovnjaka.  

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×