0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaMigrene povečujejo možnost za zaplete med nosečnostjo in porodom

Migrene povečujejo možnost za zaplete med nosečnostjo in porodom

MORDA VAS ZANIMA

Osebe, ki se spopadajo s ponavljajočimi se migrenskimi napadi, med nosečnostjo pogosto opazijo, da so se tovrstne težave umirile. Migrenski napadi so namreč med nosečnostjo praviloma redkejši, simptomi migrene pa so manj intenzivni oziroma moteči. Vendar pa je kljub temu potrebna previdnost. Sodeč po študiji, ki je bila pred približno dvema letoma objavljena v reviji Headache, naj bi bile kronične migrene med drugim povezane celo s povečano možnostjo za spontani splav …

- Oglas -

Migrene med drugim povezane s povečanim tveganjem za prezgodnji porod

Omenjeni prispevek je nastal na podlagi raziskave, ki so jo izvedli danski raziskovalci. Raziskava je bila zastavljena v obliki analize obsežne baze podatkov. Pri tem je bila zaznana korelacija med težavami z migrenami in določenimi težavami med nosečnostjo – predvsem s povišanim krvnim tlakom in, kot omenjeno, povečanim tveganjem za spontani splav. Zaplete pa se lahko tudi med samim porodom. Raziskovalci so namreč odkrili povezavo med migrenami ter večjo nevarnostjo za prezgodnji porod in za prenizko porodno težo otrok. Poleg tega pa naj bi bil pri osebah s kroničnimi migrenami pogosteje potreben carski rez.

Zaznana tudi večja verjetnost za težave z dihali v prvih dneh življenja

Čeprav so verjetno že našteta tveganja precej strašljiva, to na žalost ni vse. Danski raziskovalci so namreč obenem ugotovili, da so lahko migrene povezane tudi z določenimi težavami otrok po samem porodu. Pri otrocih, ki so se rodili osebam, ki so imele težave z migrenami, je bila namreč opažena povečana verjetnost za zaplete, povezane z dihali, in za hujšo obliko vročinskih krčev.

Upoštevane osebe, ki so zaradi migren potrebovale zdravniško pomoč

Med analizo baze podatkov, ki je bila ustvarjena v okviru danskega nacionalnega zdravstvenega sistema, je bilo odkritih kar 22.000 nosečnic, ki so morale zaradi težav z migrenami iskati zdravniško pomoč in ki jim je bilo vsaj dvakrat predpisano zdravilo za blažitev bolečine in drugih simptomov, povezanih z migrenskimi napadi. Ta skupina je bila nato primerjana z nosečnicami, pri katerih niso bile zabeležene težave z migrenami. Druga skupina (torej skupina brez težav z migrenami) je bila bistveno večja, in sicer kar približno desetkrat.

- Oglas -

Manj težav pri osebah, ki so uporabljale zdravila za blažitev simptomov migren

Verjetnost za carski rez pri nosečnicah, pri katerih so bile zabeležene težave z migrenami, je bila precej višja kot pri drugi skupini, in sicer za približno 15–20 odstotkov. Podobne razlike so se pokazale tudi pri drugih kategorijah. Vendar so znanstveniki po drugi strani zaznali, da te razlike niso bile enako izrazite pri vseh nosečnicah, ki so imele težave z migrenami. Pri osebah, ki so uporabljale zdravila za blaženje težav, so bila namreč tveganja za zaplete vendarle nižja. To kaže, da povečana nevarnost za zaplete ni bila povezana z uporabo zdravil, ampak najverjetneje s samimi migrenami.

Pri osebah z migrenami smiselno še posebej pozorno spremljanje poteka nosečnosti

Možnost za migrene je pri ženskah že v osnovi nadpovprečno visoka. Poleg tega pa mnoge osebe migrenski napadi prvič presenetijo prav v rodni  dobi, v obdobju pred prvo nosečnostjo. Primarni razlog za migrenske napade sicer za zdaj še ni znan, vendar naj bi bile težave pogosto povezane z dejavniki, kot so stres, hormonske spremembe in kronična utrujenost. Povečano tveganje za določene zaplete, ki so ga zaznali danski raziskovalci, seveda še ne pomeni, da osebe, ki se spopadajo z migrenami, ne bi smele zanositi. Podatki o zaznanih korelacijah so lahko koristni predvsem za osebne zdravnike in ginekologe, ki so lahko tako bolj pozorni na nosečnice, ki imajo ali so imele težave z migrenskimi napadi.

.

NAJNOVEJŠE