Migrena? Tudi zanjo raste rožica

  Migrena je močan glavobol, ki ga lahko spremljajo slabost, preobčutljivost za svetlobo in zvok. Zaradi hormonskih dejavnikov je posebej pogost pri ženskah.

  Migrena

  Značilen simptom, ki ga povzroči migrena je razbijajoča bolečina v sprednjem delu glave. Intenzivnost bolečine se lahko spreminja. Migreno lahko spremljajo tudi drugi simptomi – na primer potenje, močan občutek vročine ali mraza, bolečine v trebuhu in pogosta potreba po uriniranju.

  Sprožijo jo lahko različni dejavniki – čustveni, telesni, prehranski ali okoljski. Za zdravljenje migrene se običajno uporabljajo proti bolečinske tablete brez recepta in ostale tehnike samopomoči. Predstavljamo vam zelišča, ki lahko pomagajo lajšati simptome pri migreni. Če so migrene močne in pogoste morate obiskati zdravnika.

  Migrena in naravna zdravila

  Ginko

  Ginkovi listi povečujejo raven kisika in pretok krvi v možgane, zato izboljšujejo kognitivno delovanje in lahko pomagajo pri lajšanju glavobola.

  Meta

  Aktivno sestavino poprove meto, mentol, so že v starih časih uporabljali za lajšanje bolečine in glavobola. Mentolova raztopina je lahko učinkovita in varna terapevtska alternativa za lajšanje simptomov migrene. Eterično olje poprove mete pri glavobolih pomaga tudi zaradi vonja in hladilnega učinka.

  Melisa

  Melisin čaj je lahko učinkovit pri odpravljanju migrene. Širi namreč krvne žile. Nekoč so iz alkohola, melise, cimeta in muškatnega oreščka izdelovali izvleček, ki se je uporabljal pri zdravljenju glavobola, kamor spada tudi migrena.

  Baldrijan

  Baldrijan sicer ne pomaga pri odpravljanju simptomov, a lahko pomaga preprečevati migrene, saj deluje sproščujoče tako pa pomaga pri nervozi in stresu, ki lahko sprožita migreno. Znan je tudi po tem, da pomaga, da lažje in trdnejše spite.

  Repuh

  Repuh je strupen, a v obliki prehranskega dopolnila odpravlja krče in zmanjšuje vnetja, zato ga vedno bolj uporabljajo pri lajšanju glavobola.

  Beli vratič

  Beli vratič je učinkovit zlasti pri migrenah. Če ga jemljete več mesecev, lahko zmanjša pogostost migrene in ublaži simptome, kot so bolečina, slabost in bruhanje. Skrajša tudi trajanje napadov. A pozorno z njegovo uporabo, saj lahko ima stranske učinke, med katerimi so čiri v ustih ali bolečine jezika.

  Ingver

  Ingver vsebuje sestavine, ki pomagajo lajšati otekline, bolečine in napetosti, ki običajno povzročajo glavobole. Poleg tega ima protivnetne lastnosti, ki zavirajo delovanje prostaglandinov, ki imajo bistveno vlogo pri pojavu glavobolov. Ingver pomaga tudi pri odpravi slabosti in bruhanja, ki lahko pojavitjo, ko nas “napade” migrena.

  Bela vrba

  Belo vrbo uporabljamo pri gripi, zelo dobro pa se obnese tudi pri glavobolu. Skorja bele vrbe namreč znižuje povišano telesno temperaturo, zmanjšuje vnetja in bolečine.

  Povejte svoje mnenje - kometirajte