0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaMigrena: simptomi, zdravljenje in pomoč iz domače lekarne

Migrena: simptomi, zdravljenje in pomoč iz domače lekarne

MORDA VAS ZANIMA

Migrena je močan glavobol, ki ga lahko spremljajo slabost, preobčutljivost za svetlobo in zvok. Zaradi hormonskih dejavnikov je posebej pogost pri ženskah.

- Oglas -

Migreno doživlja kar 12 do 15 odstotkov prebivalstva in je v odrasli dobi pri ženskah trikrat pogostejša kot pri moških. V Sloveniji jo torej doživlja kar 240 do 300 tisoč ljudi. Nevrologinja Lidija Stare, dr. med., opozarja, da migrena ne prinaša le bolečine, ampak tudi slabost, občutljivost na zvok in svetlobo, utrujenost, težave z zbranostjo in druge simptome, ki osebo lahko povsem onesposobijo, če pravočasno ne ukrepa.

Simptomi migrene so različni

Značilen simptom, ki ga povzroči migrena je razbijajoča bolečina v sprednjem delu glave. Intenzivnost bolečine se lahko spreminja. Migreno lahko spremljajo tudi drugi simptomi – na primer potenje, močan občutek vročine ali mraza, bolečine v trebuhu in pogosta potreba po uriniranju.

Kljuvajoča bolečina se največkrat začne na eni strani glave in se postopno razširi na drugo. Traja od tri ure do tri dni. Povzroča tudi slabost in bruhanje ter osebi onemogoči vsakdanje dejavnosti. Poslabša se ob sklanjanju in ob gibanju, na primer ob hoji po stopnicah.

- Oglas -

Glavni simptomi migrene so:

 • zmerna do huda bolečina, na eni strani glave ali na obeh straneh
 • bolečina je utripajoča
 • bolečina se poslabša s telesno dejavnostjo
 • slabost z bruhanjem ali brez njega
 • preobčutljivost na svetlobo in zvok.

Vse migrene niso enake. Večina doživlja migrenski napad brez predhodnih simptomov. Pri približno tretjini oseb samo bolečino napovejo enostranske vidne, čutne ali gibalne motnje – imenujemo jih avra. Vidne motnje so najpogostejše in se kažejo kot bleščanje, izpadi vidnega polja ali celo začasna slepota. Manj pogosti so enostranska odrevenelost in mravljinčenje okoli ustnic, po obrazu in rokah, redkeje pride tudi do začasne ohromelosti udov. Avra traja 10 minut do ene ure, kmalu pa ji sledi glavobol.

Oseba z migreno si običajno želi v temno, mirno in hladno sobo, da bi tam legla oziroma zaspala, da napad mine. A žal si večina takšnega počitka ne more privoščiti.

Migrena simptomi

Migrena je rezultat različnih dejavnikov

Sprožijo jo lahko različni dejavniki – čustveni, telesni, prehranski ali okoljski. Za zdravljenje migrene se običajno uporabljajo proti bolečinske tablete brez recepta in ostale tehnike samopomoči. Predstavljamo vam zelišča, ki lahko pomagajo lajšati simptome pri migreni. Če so migrene močne in pogoste morate obiskati zdravnika.

- Oglas -

Veliko neznank

Migrena se lahko pojavi kadarkoli, pri večini se pojavlja nepredvidljivo. Včasih na pogostost in moč napadov vplivajo nekateri sprožilni dejavniki, na katere moramo biti bolj pozorni:

 • telesni napor
 • določena hrana: čokolada, vino, sir, kava
 • hujši stresni dogodki: selitev, ločitev, žalovanje
 • sprememba hormonskega stanja (predvsem pri ženskah)
 • vremenski pojavi, vročina/mraz, višina, letni časi
 • močni dražljaji
 • spremembe v spanju in prehrani (potovanje).

Ni vse navaden glavobol

Med glavobole, ki niso posledica neke druge bolezni, spadajo tenzijski (napetostni) glavobol, migrena in glavobol v rafalih.

 • Najpogostejši je tenzijski glavobol. Bolnik ima občutek, da ga nekaj stiska oziroma da ima polno glavo. Bolečina je praviloma obojestranska in stalna, telesna dejavnost je ne poslabša. Največkrat pomagajo že običajni analgetiki, vendar z njimi ne smemo pretiravati.
 • Migrena lahko poteka z avro ali brez nje. Po avri se pojavi zelo huda, utripajoča, navadno enostranska bolečina, ki jo gibanje poslabša. Praviloma jo spremlja tudi slabost. Svetloba in hrup jo poslabšata. Migrena z avro navadno predstavlja manj hud glavobol, ki tudi traja krajši čas.
 • Glavobol v rafalih je redkejši. Petkrat pogostejši pri moških. Bolečina je zelo huda,običajno na eni strani glave, najhujša je v predelu očesa, izžareva pa tudi v čelo, sence in zobe. Gre za utripajočo, vrtajočo in pekočo bolečino. Traja v povprečju uro, do uro in pol, in se običajno pojavlja ponoči.

Migrena – zdravljenje in naravna zdravila

Kot dodatno pomoč pri obvladovanju in zdravljenju migren nekateri svetujejo tudi druge oblike zdravljenja, katerih učinkovitost pa ni sicer vedno dovolj dokazana, velja pa jih vseeno preizkusiti, seveda v sodelovanju z lečečim zdravnikom. Po svetu poteka veliko raziskav, s katerimi želijo odkriti vzroke za nastanek migren. Pri ženskah je lahko vzrok tudi nihanje hormonov, pravi ena izmed takšnih študij.

Nekaterim pomagata akupunktura in biološka povratna zanka. Akupunktura deluje le omejen čas, potem je treba postopek ponoviti. Vendar ne učinkuje pri vseh. Pri biološki povratni zanki gre za sprostitveno tehniko, ki nas uči nadzirati in obvladovati nekatere fizikalne odgovore, kot je mišična napetost.

Ginko

Ginkovi listi povečujejo raven kisika in pretok krvi v možgane, zato izboljšujejo kognitivno delovanje in lahko pomagajo pri lajšanju glavobola.

Meta

Aktivno sestavino poprove meto, mentol, so že v starih časih uporabljali za lajšanje bolečine in glavobola. Mentolova raztopina je lahko učinkovita in varna terapevtska alternativa za lajšanje simptomov migrene. Eterično olje poprove mete pri glavobolih pomaga tudi zaradi vonja in hladilnega učinka.

Melisa

Melisin čaj je lahko učinkovit pri odpravljanju migrene. Širi namreč krvne žile. Nekoč so iz alkohola, melise, cimeta in muškatnega oreščka izdelovali izvleček, ki se je uporabljal pri zdravljenju glavobola, kamor spada tudi migrena.

Baldrijan

Baldrijan sicer ne pomaga pri odpravljanju simptomov, a lahko pomaga preprečevati migrene, saj deluje sproščujoče tako pa pomaga pri nervozi in stresu, ki lahko sprožita migreno. Znan je tudi po tem, da pomaga, da lažje in trdnejše spite.

Repuh

Repuh je strupen, a v obliki prehranskega dopolnila odpravlja krče in zmanjšuje vnetja, zato ga vedno bolj uporabljajo pri lajšanju glavobola.

Beli vratič

Beli vratič je učinkovit zlasti pri migrenah. Če ga jemljete več mesecev, lahko zmanjša pogostost migrene in ublaži simptome, kot so bolečina, slabost in bruhanje. Skrajša tudi trajanje napadov. A pozorno z njegovo uporabo, saj lahko ima stranske učinke, med katerimi so čiri v ustih ali bolečine jezika.

Ingver

Ingver vsebuje sestavine, ki pomagajo lajšati otekline, bolečine in napetosti, ki običajno povzročajo glavobole. Poleg tega ima protivnetne lastnosti, ki zavirajo delovanje prostaglandinov, ki imajo bistveno vlogo pri pojavu glavobolov. Ingver pomaga tudi pri odpravi slabosti in bruhanja, ki lahko pojavitjo, ko nas “napade” migrena.

Bela vrba

Belo vrbo uporabljamo pri gripi, zelo dobro pa se obnese tudi pri glavobolu. Skorja bele vrbe namreč znižuje povišano telesno temperaturo, zmanjšuje vnetja in bolečine.

.

NAJNOVEJŠE