Zdravje & prehranaČrni čaj in vsi njegovi pozitivni učinki

Črni čaj in vsi njegovi pozitivni učinki

MORDA VAS ZANIMA

Če želite ostati zdravi, lahko kdaj pa kdaj jutranjo kavo zamenjate s črnim čajem. Skodelica črnega čaja na dan lahko ima številne pozitivne učinke na vaše telo. Črni čaj marsikdaj neupravičeno zapostavljamo, čeprav ima več zdravilnih učinkov kot zeleni. Predstavljamo vam 8 koristih posledic za zdravje, ki jih prinese redno pitje črnega čaja.

- Oglas -

Črni čaj

Črni čaj, zeleni, beli … kakšna je razlika?

Skodelico lahko napolnite z belim, črnim, zelenim čajem, ločuje pa jih nič drugega kot način obdelave. Vsi so namreč iz iste rastline – čajevca. Vsi vsebujejo antioksidante, a se ti zaradi različne dolžine oksidacije med seboj razlikujejo po kemijski strukturi in svojih učinkih.

Beli čaj je najmanj obdelan. Nabirajo ga zgodaj in ga posušijo na soncu. Beli čaj je zato zelo bledo rumene barve in ima blag sladek okus.

Zeleni čaj po obiranju in sušenju še poparijo. Vsebuje manj kofeina kot črni čaj.

- Oglas -

Najbolj obdelan in oksidiran je črni čaj. Liste čajevca najprej posušijo, potem jih ročno zdrobijo, nato jih še enkrat posušijo na soncu. Takšen postopek pridelave da črnemu čaju značilen močan okus in temno barvo.

Koristi črnega čaja

  1. Črni čaj je obogaten z antioksidanti teaflavini , tearubigini in katehini, ki lahko pomagajo pri zaščiti pred določenimi vrstami raka.
  2. Črni čaj vas bo bolj poživil kot zeleni, saj vsebuje več kofeina.
  3. Ima polifenole, ki pomagajo varovati celice in DNA pred poškodbami.
  4. Nekatere raziskave so pokazale, da antioksidanti, ki so prisotni v črnem čaju, blagodejno delujejo na zdravje srca in lahko zmanjšajo tveganje za srčno kap in zamašitev žil.
  5. Redno pitje črnega čaja lahko pomaga pri zmanjševanju ravni holesterola.
  6. Aminokislina L-teanin pomaga pri sproščanju in lahko poviša koncentracijo.
  7. Vsebuje poseben antigen, ki pomaga pri krepitvi odpornosti.
  8. Črni čaj vsebuje flor, zato lahko pomaga pri zaščiti zob in kosti.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×