0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaČrni čaj: Zakaj bi morali vsakodnevno uživati skodelico?

Črni čaj: Zakaj bi morali vsakodnevno uživati skodelico?

MORDA VAS ZANIMA

Črni čaj je ena izmed najbolj priljubljenih pijač na svetu. Večina nas ga povezuje z jutranjo ali popoldansko osvežitvijo, morda tudi s trenutki, ki jih preživimo v dobri družbi. Toda poleg njegovega privlačnega okusa in vonja črni čaj prinaša številne zdravstvene koristi.

- Oglas -

Če želite ostati zdravi, lahko kdaj pa kdaj jutranjo kavo zamenjate s črnim čajem. Skodelica črnega čaja na dan lahko ima številne pozitivne učinke na vaše telo. Črni čaj marsikdaj neupravičeno zapostavljamo, čeprav ima več zdravilnih učinkov kot zeleni. Predstavljamo vam 8 koristih posledic za zdravje, ki jih prinese redno pitje črnega čaja.

Črni čaj je več kot tradicionalna pijača

Črni čaj je več kot le tradicionalna pijača, ki jo pijemo ob obrokih ali v družbi. Prinaša številne zdravstvene koristi, ki lahko pomembno vplivajo na naše počutje in zdravje. Od krepitve imunskega sistema do podpore kognitivnim funkcijam, črni čaj je resnično čudežna pijača, ki si zasluži mesto na našem dnevnem urniku. Seveda pa je priporočljivo, da ga uživamo zmerno in se izogibamo prekomernemu dodajanju sladkorja ali mleka, da ohranimo vse njegove koristne lastnosti.

Črni čaj, zeleni, beli … kakšna je razlika?

Skodelico lahko napolnite z belim, črnim, zelenim čajem, ločuje pa jih nič drugega kot način obdelave. Vsi so namreč iz iste rastline – čajevca. Vsi vsebujejo antioksidante, a se ti zaradi različne dolžine oksidacije med seboj razlikujejo po kemijski strukturi in svojih učinkih.

- Oglas -

Beli čaj je najmanj obdelan. Nabirajo ga zgodaj in ga posušijo na soncu. Beli čaj je zato zelo bledo rumene barve in ima blag sladek okus.

Zeleni čaj po obiranju in sušenju še poparijo. Vsebuje manj kofeina kot črni čaj.

Najbolj obdelan in oksidiran je črni čaj. Liste čajevca najprej posušijo, potem jih ročno zdrobijo, nato jih še enkrat posušijo na soncu. Takšen postopek pridelave da črnemu čaju značilen močan okus in temno barvo.

Črni čaj

Koristi črnega čaja

  1. Črni čaj je obogaten z antioksidanti teaflavini , tearubigini in katehini, ki lahko pomagajo pri zaščiti pred določenimi vrstami raka.
  2. Črni čaj vas bo bolj poživil kot zeleni, saj vsebuje več kofeina.
  3. Ima polifenole, ki pomagajo varovati celice in DNA pred poškodbami.
  4. Nekatere raziskave so pokazale, da antioksidanti, ki so prisotni v črnem čaju, blagodejno delujejo na zdravje srca in lahko zmanjšajo tveganje za srčno kap in zamašitev žil.
  5. Redno pitje črnega čaja lahko pomaga pri zmanjševanju ravni holesterola.
  6. Aminokislina L-teanin pomaga pri sproščanju in lahko poviša koncentracijo.
  7. Vsebuje poseben antigen, ki pomaga pri krepitvi odpornosti.
  8. Črni čaj vsebuje flor, zato lahko pomaga pri zaščiti zob in kosti.

Bogat vir antioksidantov

Ena izmed največjih prednosti črnega čaja je njegova vsebnost polifenolov, močnih antioksidantov, ki ščitijo naše celice pred škodljivim delovanjem prostih radikalov. S tem pomaga v boju proti prezgodnjemu staranju in številnim kroničnim boleznim.

Zmanjšuje tveganje za srčno-žilne bolezni

Redno pitje črnega čaja lahko zmanjša raven “slabega” LDL holesterola v telesu, kar zmanjšuje tveganje za bolezni srca in ožilja. Študije so pokazale, da lahko črni čaj izboljša tudi zdravje krvnih žil in zmanjšuje krvni tlak.

- Oglas -

Podpira zdravje možganov in duševno zbranost

Kofein, ki ga najdemo v črnem čaju, ne samo da nas zbudi, ampak lahko izboljša tudi našo kognitivno funkcijo. V kombinaciji z drugimi spojinami, ki jih vsebuje čaj, kot so teanin, lahko pripomore k boljši duševni zbranosti in zmanjšanju občutka utrujenosti.

Pomaga pri uravnavanju telesne teže

Nekatere raziskave nakazujejo, da črni čaj lahko spodbuja izgubo telesne teže in preprečuje nastanek trebušne maščobe. Polifenoli v črnem čaju lahko zmanjšajo vnos kalorij in spodbudijo razgradnjo maščob.

Podpora imunskemu sistemu

Črni čaj vsebuje spojine, ki lahko okrepijo imunski sistem in pomagajo telesu v boju proti okužbam. Tako alkalamidi kot tudi drugi antioksidanti v čaju lahko spodbudijo boljše delovanje imunskega sistema.

.

NAJNOVEJŠE