0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravilne rastlineBaldrijan zdravi nespečnost in pomirja

Baldrijan zdravi nespečnost in pomirja

MORDA VAS ZANIMA

Baldrijan (latinsko ime je Valeriana officinalis L.) ima med vsemi rastlinami s pomirjevalnim delovanjem najbolj raziskano in s tem najbolje dokazano učinkovitost tudi v kliničnih študijah.

- Oglas -

Baldrijan je bil skrivno orožje grških in rimskih zdravnikov

Baldrijan je veljal za učinkovito zelišče proti nespečnosti v mnogih civilizacijah, o čemer pričajo zgodovinski zapisi v indijski in kitajski medicini. Poznali so ga grški in rimski zdravniki, ki so ga uporabljali pri prebavnih motnjah in težavah pri odvajanju vode. Sredi 18. stoletja pa se je uveljavil kot pomirjevalno sredstvo. Najprej so uporabljali eterično olje, pozneje pa tinkturo.

Baldrijan ali zdravilna špajka

Baldrijan, ki ima več ljudskih imen (božjastnica, mačja trava, srčna zel, mrtvični koren), rečemo mu tudi zdravilna špajka, spada v družino špajkovk. Je trajnica, ki zraste 50–150 cm visoko in raste na vlažnih, močvirnatih tleh. Steblo je votlo in rahlo zabrazdano, na njem pa zrastejo neparno pernato deljeni listi, sestavljeni iz 11 do 25 lističev. Na koncu stebelnih poganjkov pa zrastejo majhni cvetovi v obliki kobulastega socvetja. Rastlina cveti med junijem in avgustom in ima bele cvetove.

Zdravilne korenine

Za lajšanje glavobolov, pri nemirnosti, nespečnosti, nervozi pred menstruacijo, pri težavah v želodcu in srcu se uporabljajo korenine baldrijana v obliki tinkture, znane kot baldrijanove kapljice. Korenine pogosto vsebujejo čaji za pomirjanje.

- Oglas -

Suha korenina vsebuje od 0,5 do 2 % eteričnega olja ter od 0,3 do 0,7 % seskviterpenov valerenske in acetoksivalerenske kisline. Rastlina vsebuje več kot 100 sestavin, vendar še vedno ni povsem raziskano, katere so odgovorne za njegovo delovanje. Baldrijanove korenine imajo značilen vonj, ki pa postane izrazit šele, ko korenine narežemo in posušimo. Nabiramo jih jeseni, sušimo jih hitro in hranimo v dobro zaprtih steklenih kozarcih, da se ne navlažijo. Suhe korenine imajo malce sladek, pozneje aromatičen in rahlo grenak okus.

Baldrijanove korenine

Baldrijan – zelišče za notranje ravnovesje

Pripravke z izvlečkom baldrijana lahko jemljejo ljudje, ki tožijo zaradi težav, kot so nemir, nervoza, razdražljivost, stres, preobčutljivost ter motnje spanja. Tako čaj kot tinktura delujeta tudi pri živčno pogojenih krčevitih bolečinah želodca in črevesja, pri srčni nevrozi, predvsem pri hitro menjajočem se srčnem utripu, pri strahu in splošni napetosti. Baldrijan uporabljamo kot fitoterapevtik, ki nam pomaga prenašati jezo, stres, razburjenost in žalost. Z njim dosežemo notranje ravnovesje in preprečimo tudi bolezni, ki so lahko posledica stresa. Učinki jemanja pripravkov so opazni šele po nekaj tednih.

Neželeni učinki so zelo redki, lahko se pojavijo preobčutljivostne reakcije. Pripravki ne povzročajo odvisnosti in so primerna prva izbira pri prej omenjenih težavah.

Kdaj in kje nabiramo baldrijan?

Baldrijan nabiramo jeseni. Najpogosteje raste na vlažnih travnikih, nabrežjih rek in posekah po vsej Sloveniji. Po suhih pobočjih in gozdovih raste podobna rastlina – hribska špajka (Valeriana collina Wallr.). Prepoznamo ga po grozdu belih cvetov na visokih steblih in praproti podobnih listih, razporejenih v rozeto. Nabiramo korenine, ki jih sušimo (na hitro jih lahko posušimo v pečici, ogreti na 100 stopinj) in nato uporabimo za čaj, poparek ali tinkturo.

Cvetoča rastlina

Če želite to rastlino gojiti na domačem vrtu, ga posadite na mestu z rahlo senčno lego. Rastlina ima rada vlažno, dobro kompostirano ilovico, ki dobro odvaja vodo. Baldrijan razmnožujemo spomladi s pomočjo semen. Semena raztresemo po mešanici za razmnoževanje in jih blago potisnemo v zemljo, da skalijo. Sadimo jih v razmikih od 60 do 70 centimetrov. Na vrtu pa ne bo le kot zdravilna rastlina, pač pa bo vrtu tudi v imeniten okras. Lahko ga naberete in cvete posušite: belo rožnata cvetna kobula je cenjen okrasni dodatek suhim cvetnim šopkom in ikebanam.

- Oglas -

Zdravilni učinki

Baldrijan vsebuje alkaloide, eterično olje, valepotriate in seskviterpene. Deluje sproščujoče in je odlično sredstvo proti nespečnosti. Njegov uspavalni učinek so potrdile klinične študije, izvedene na 12.000 bolnikih. Čaj ali tinktura delujeta blago pomirjujoče pri nervozi, razburjenosti, živčno pogojenih bolečinah v želodcu in črevesju, srčni nervozi, strahu in splošni napetosti, težavah v menopavzi. Baldrijan je eden najpomembnejših fitoterapevtov. Pomaga nam prenašati stres, jezo, razburjenost in žalost, kar so potrdile tudi številne raziskave.

Z njegovo pomočjo umirimo takšne občutke in preprečimo bolezni, ki nastajajo zaradi takšnih čustvenih stanj. Uporablja se tudi pri infekcijskih boleznih. V obliki čaja ga v primernih količinah lahko ponudimo tudi otrokom, ki jih mučijo težave s koncentracijo ali nemirnost. Nekateri fitoterapevti svetujejo terapijo z baldrijanom tudi pri bolečinah v hrbtu – kadar so te posledica stresa. Posredno lahko jemanje baldrijanovih pripravkov odpravi tudi izpuščaje, saj ti, tako kot bolečine v hrbtenici, včasih nastanejo zaradi stresa.

Baldrijan

Stranski učinki baldrijana

Baldrijanovi pripravki ne vplivajo na sposobnost dela ali vožnje avtomobila. Prav tako ni podatkov, da bi zaradi uporabe prišlo do zasvojenosti. Baldrijana ne smete uporabljati med nosečnostjo in dojenjem. Ne smete ga uporabljati, če jemljete zdravila, kot je diazepamali amitriptilin. Lahko poveča učinke uspaval ali zdravil, ki uravnavajo razpoloženje. Razdraženost, glavobol ali nespečnost so lahko stranski učinki jemanja v neprimernih kombinacijah z zdravili.

Uporaben tudi za gnojenje

Z baldrijanom lahko obogatite kompost. Potrebujete: hrastovo lubje, sveži baldrijan, sveže koprive, med in 6 žličk mlečnega sladkorja. Posušite baldrijan in koprive v pečici na 35 stopinjah. Nato dobro zmeljite posušeni zelišči. Zmešajte 5 kapljic medu in 6 žličk mlečnega sladkorja, dodajte 1 žlico mlete hrastove skorje. Mešanica zadostuje za 1 leto. 2 žlički mešanice zmešajte s ½ litra deževnice in pustite stati 24 ur. S palico zvrtajte v kompost 5 lukenj in v vsako luknjo zlijte 6 žlic zeliščne mešanice. Luknje napolnite z zemljo in malce potlačite.

Recepti za pripravke iz baldrijana

ČAJNI MEŠANICI ZA POMIRITEV

Baldrijanov čaj

Čajna mešanica #1:

 • 20 g hmeljevih storžev,
 • 20 g korenin baldrijana,
 • 20 g listov melise,
 • 20 g cvetov sivke,
 • 20 g cvetov kamilice.

Čajna mešanica #2:

 • 30 g korenin baldrijana,
 • 30 g zeli šentjanževke,
 • 20 g listov melise,
 • 20 g hmeljevih storžev.

Priprava: Pri obeh čajnih mešanicah naredimo poparek iz dveh čajnih žlic pripravljene mešanice in naj stoji pokrit 5–10 minut. Zjutraj in zvečer spijemo po eno skodelico čaja. Najbolje, da naredimo kuro in pijemo čaj 3–4 tedne.

Baldrijanov čaj

Čaj iz baldrijana

Iz ene ali dveh čajnih žlic posušenega baldrijana pripravimo poparek, ki naj stoji 5–10 minut. Drug način priprave je, da rastlino namakamo od  2 do 4 ure v hladni vodi, nato pa vodo segrejemo. Pijemo od 2 do 3 skodelice na dan. Otroci naj pijejo polovično količino.

Baldrijanove kapljice – tinktura iz baldrijanovih korenin:

Baldrijanove kapljice oziroma tinkturo pripravimo iz 50 g sveže posušenih korenin baldrijana na 100 ml 70-odstotnega alkohola. Jemljemo pred spanjem po 15 kapljic na koščku sladkorja oz. v manjši količini vode.

Zdravilna kopel

100 g posušenega baldrijana prelijemo s pol litra vrele vode in pustimo stati 20 minut. Dodamo kopeli, ki si jo pripravimo pred spanjem.

Baldrijanov čaj za srce

Ta čaj vam bo v pomoč tudi v obliki čaja za močno srce.

 • 30 g listov melise
 • 30 g plodov kumine
 • 30 g korenine baldrijana

Zmešajte zelišča. Zavrite vodo in prelijte čez mešanico, pokrijte in pustite stati 5–10 minut. Odcedite. Dnevno spijte eno skodelico čaja.

Baldrijanovo vino

 • 20 g korenine baldrijana
 • lupina bio pomaranče
 • 1 vejica rožmarina
 • 1 nageljnova žbica
 • 1 l belega vina

Sestavine zmešajte z vinom. Prelijte v steklenico. Tesno zaprite steklenico in pustite stati 4 tedne. Odcedite. Vino zavrite in prelijte v manjše stekleničke. 3-krat dnevno popijte šilce napitka.

Čaj pri močni menstruaciji

Pomaga lahko tudi pri močnih menstrucijah.

 • 20 g korenine baldrijana
 • 20 g kamiličnih cvetov
 • 20 g listov poprove mete
 • Zmešajte zelišča.

Zavrite vodo in z njo prelijte čajno mešanico. Osladite z medom. Po majhnih požirkih popijte 1–2 skodelici čaja.

Spalna blazina

 • 50 g hmeljevih storžkov
 • 50 g zeli šentjanževke
 • 30 g cvetov sivke
 • 30 g korenine baldrijana

Platneno vrečko napolnite z zelišči in jo položite zvečer pod glavo. Namesto blazinice si lahko v spalnici pomagate z izparilnikom, v katerega nakapljate nekaj kapljic baldrijanovega eteričnega olja. Delovanje eteričnega olja je močnejše kot delovanje blazinice, zato ne pretiravajte.

Preberite tudi: 5 najpogostejših razlogov za nespečnost

Pogosta vprašanja

Kakšna je škodljivost baldrijana in stranski učinki?

Baldrijana ne smete uporabljati med deojenjem in nosečnostjo ali če jemljete zdravila, kot je diazepamali amitriptilin. Jemanje lahko poveča učinke uspaval ali zdravil, ki uravnavajo razpoloženje.

Kje raste baldrijan in kdaj ga nabiramo?

Baldrijan raste na vlažnih travnikih, nabrežjih rek in posekah po vsej Sloveniji. Jeseni nabiramo korenine, ki jih posušimo in nato uporabimo za čaj, poparek ali tinkturo.

Kako pripravimo baldrijanov čaj?

Poznamo več vrst baldrijanovih čajev, ki učinkujejo na različne tegobe, za katere smo pripravili tudi navodila in recepte.

Kako uporabljati baldrijanove kapljice?

Baldrijanove kapljice jemljemo pred spanjem po 15 kapljic na koščku sladkorja oz. v manjši količini vode.

.

NAJNOVEJŠE