Baldrijan ali zdravilna špajka pomirja in zdravi

  Baldrijan (Valeriana officinalis L.) so uporabljali že starogrški in rimljanski zdravniki. Služil jim je za zdravljenje prebavnih motenj, krepitev menstruacije in za odvajanje vode. Pomirjevalne učinke baldrijana so odkrili šele v 18. stoletju. V začetku se je baldrijan uporabljal zgolj v obliki eteričnega olja, danes pa ga uporabljamo v najrazličnejših oblikah – kot čaj, tinkturo, v kopelih itd.

  Kdaj in kje nabiramo baldrijan?

  Baldrijan ali zdravilna špajkaBaldrijan nabiramo jeseni. Našli ga bomo na vlažnih travnikih, nabrežjih rek in posekah po vsej Sloveniji. Po suhih pobočjih in gozdovih raste baldrijanu podobna hribska špajka (Valeriana collina Wallr.). Baldrijan prepoznamo po grozdu belih cvetov na visokih steblih in praproti podobnih listih, razporejenih v rozeto. Nabiramo korenine, ki jih sušimo (na hitro jih lahko posušimo v pečici, ogreti na 100 stopinj) in nato uporabimo za čaj, poparek ali tinkturo. Če želite baldrijan gojiti na domačem vrtu, ga posadite na mestu z rahlo senčno lego. Rastlina ima rada vlažno, dobro kompostirano ilovico, ki dobro odvaja vodo. Baldrijan razmnožujemo spomladi s pomočjo semen. Semena raztresemo po mešanici za razmnoževanje in jih blago potisnemo v zemljo, da skalijo. Sadimo jih v razmikih od 60 do 70 centimetrov. Baldrijan ne bo na vrtu le kot zdravilna rastlina, pač pa bo vrtu tudi v imeniten okras. Lahko ga naberete in cvete posušite: belo rožnata cvetna kobula baldrijana je cenjen okrasni dodatek suhim cvetnim šopkom in ikebanam.

  Zdravilni učinki

  Baldrijan vsebuje alkaloide, eterično olje, valepotriate in seskviterpene. Deluje sproščujoče in je odlično sredstvo proti nespečnosti. Njegov uspavalni učinek so potrdile klinične študije, izvedene na 12.000 bolnikih. Čaj ali tinktura delujeta blago pomirjujoče pri nervozi, razburjenosti, živčno pogojenih bolečinah v želodcu in črevesju, srčni nervozi, strahu in splošni napetosti, težavah v menopavzi. Baldrijan je eden najpomembnejših fitoterapevtov. Pomaga nam prenašati stres, jezo, razburjenost in žalost. Z njegovo pomočjo umirimo takšne občutke in preprečimo bolezni, ki nastajajo zaradi takšnih čustvenih stanj. Baldrijan se uporablja tudi pri infekcijskih boleznih. V obliki čaja ga v primernih količinah lahko ponudimo tudi otrokom, ki jih mučijo težave s koncentracijo ali nemirnost. Nekateri fitoterapevti svetujejo terapijo z baldrijanom tudi pri bolečinah v hrbtu – kadar so te posledica stresa. Posredno lahko jemanje baldrijanovih pripravkov odpravi tudi izpuščaje, saj ti, tako kot bolečine v hrbtenici, včasih nastanejo zaradi stresa.

  PREBERITE TUDI:  Kam z viškom zelišč?

  Baldrijan

  Stranski učinki baldrijana

  Baldrijanovi pripravki ne vplivajo na sposobnost dela ali vožnje avtomobila. Prav tako ni podatkov, da bi zaradi baldrijana prišlo do zasvojenosti. Baldrijana ne smete uporabljati med nosečnostjo in dojenjem. Ne smete ga uporabljati, če jemljete zdravila, kot je diazepamali amitriptilin. Lahko poveča učinke uspaval ali zdravil, ki uravnavajo razpoloženje. Razdraženost, glavobol ali nespečnost so lahko stranski učinki jemanja baldrijana v neprimernih kombinacijah z zdravili.

  Baldrijan za gnojenje

  Z baldrijanom lahko obogatite kompost. Potrebujete: hrastovo lubje, sveži baldrijan, sveže koprive, med in 6 žličk mlečnega sladkorja. Posušite baldrijan in koprive v pečici na 35 stopinjah. Nato dobro zmeljite posušeni zelišči. Zmešajte 5 kapljic medu in 6 žličk mlečnega sladkorja, dodajte 1 žlico mlete hrastove skorje. Mešanica zadostuje za 1 leto. 2 žlički mešanice zmešajte s ½ litra deževnice in pustite stati 24 ur. S palico zvrtajte v kompost 5 lukenj in v vsako luknjo zlijte 6 žlic zeliščne mešanice. Luknje napolnite z zemljo in malce potlačite.

  Recepti za pripravke iz baldrijana

  Baldrijanov čaj

  Baldrijanov čajIz ene ali dveh čajnih žlic posušenega baldrijana pripravimo poparek, ki naj stoji 5–10 minut. Drug način priprave je, da rastlino namakamo od  2 do 4 ure v hladni vodi, nato pa vodo segrejemo. Pijemo od 2 do 3 skodelice na dan. Otroci naj pijejo polovično količino.

  Baldrijanova tinktura

  Baldrijanovo tinkturo pripravimo iz 50 g posušenega baldrijana na 100 ml 70-odstotnega alkohola. Pred spanjem jemljemo 15–20 kapljic na koščku sladkorja ali pol v kozarcu vode.

  Baldrijanova kopel

  100 g posušenega baldrijana prelijemo s pol litra vrele vode in pustimo stati 20 minut. Dodamo kopeli, ki si jo pripravimo pred spanjem.

  Čaj za srce

  • 30 g listov melise
  • 30 g plodov kumine
  • 30 g korenine baldrijana
  PREBERITE TUDI:  Pomen gibanja v obdobju menopavze

  Zmešajte zelišča. Zavrite vodo in prelijte čez mešanico, pokrijte in pustite stati 5–10 minut. Odcedite. Dnevno spijte eno skodelico čaja.

  Baldrijanovo vino

  • 20 g korenine baldrijana
  • lupina bio pomaranče
  • 1 vejica rožmarina
  • 1 nageljnova žbica
  • 1 l belega vina

  Sestavine zmešajte z vinom. Prelijte v steklenico. Tesno zaprite steklenico in pustite stati 4 tedne. Odcedite. Vino zavrite in prelijte v manjše stekleničke. 3-krat dnevno popijte šilce napitka.

  Čaj pri močni menstruaciji

  • 20 g korenine baldrijana
  • 20 g kamiličnih cvetov
  • 20 g listov poprove mete
  • Zmešajte zelišča.

  Zavrite vodo in z njo prelijte čajno mešanico. Osladite z medom. Po majhnih požirkih popijte 1–2 skodelici čaja.

  Spalna blazina z baldrijanom

  • 50 g hmeljevih storžkov
  • 50 g zeli šentjanževke
  • 30 g cvetov sivke
  • 30 g korenine baldrijana

  Platneno vrečko napolnite z zelišči in jo položite zvečer pod glavo. Namesto blazinice si lahko v spalnici pomagate z izparilnikom, v katerega nakapljate nekaj kapljic baldrijanovega eteričnega olja. Delovanje eteričnega olja je močnejše kot delovanje blazinice, zato ne pretiravajte.

  Povejte svoje mnenje - kometirajte

  1 komentar

  1. Spoštovani,
   članek je seveda super, ampak nisem uspel razumeti kako razlikovati med zdravilno špajko in hribovsko, prav tako me zanima ali je hribovska tudi “kaj zdravilna” – predvsem me to zanima za ekološko uporabo na vrtu.

  Comments are closed.