0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaPreprečite povišan krvni tlak: Kaj morate spremeniti?

Preprečite povišan krvni tlak: Kaj morate spremeniti?

MORDA VAS ZANIMA

Ogromen delež ljudi ima povišan krvni tlak, pri čemer se mnogi tega niti ne zavedajo. Čeprav morda sprva ne doživljate posebnih simptomov, pa je seveda na dolgi rok prav povišan krvni tlak eden glavnih dejavnikov tveganja za srčno-žilna obolenja. Še danes začnite s temi navadami oziroma uvedite pomembne spremembe, ki zmanjšujejo nevarnost za previsok krvni tlak.

- Oglas -

Omejite količino soli, ki jo uživate

Imate navado, da praktično vsako jed dodatno solite, preden jo zaužijete? To je seveda zelo slabo za vaš krvni tlak. Natrij povzroča prekomerno kopičenje tekočin v telesu, kar lahko pretirano obremeni vaše žile. Poskušajte torej postopoma zmanjševati količino soli, ki jo dodajate jedem.

Navadite se brati deklaracije na živilih

Presenečeni boste, koliko natrija lahko najdemo tam, kjer ga sploh ne bi pričakovali. Tako vam svetujemo, da pri vsakem izdelku preverite hranilno vrednost. Seveda pa je osnova ta, da poskušate izbirati čim bolj nepredelana živila, saj običajno prav procesirana hrana vsebuje največ natrija.

Povišan krvni tlak in sol

Operite konzervirano zelenjavo

Sveža zelenjava je sicer vedno boljša izbira kot konzervirana. A kadar ne gre drugače in zaradi različnih razlogov kljub temu posežete po konzerviranih izdelkih, vam svetujemo, da jih pred zaužitjem vedno operete. Tako se znebite presežka natrija.

- Oglas -

Če imate povišan krvni tlak, uživajte več banan

Znano je, da kalij zmanjšuje negativne vpliva natrija. Kalij lahko uspešno pomaga pri zniževanju krvnega tlaka. Eden najboljših virov kalija so banane, zato je dobro, da jih poskusite čim pogosteje vključiti v svojo prehrano. Dobri viri kalija so sicer na primer še sladki krompir, brokoli, paradižnik ipd.

Za začinjanje jedi uporabljajte česen

Vas skrbi, da bodo vse jedi odslej povsem neokusne, če boste zmanjšali količino soli? Zamenjate jih lahko z drugimi, precej bolj zdravimi začimbami. Tako bodo imele jedi še boljši okus. Odlična izbira je na primer česen, ki je znan po tem, da pomaga pri naravnem zniževanju krvnega tlaka.

Znebite se odvečnih kilogramov, če je to potrebno

Najpogosteje se težave s povišanim krvnim tlakom pojavljajo pri ljudeh s povišano telesno težo. Če tudi sami sodite v to skupino, je pomembno, da se poskušate odvečnih kilogramov čim prej znebiti. To bo namreč močno zmanjšalo tveganje za bolezni srca in ožilja.

Brzdajte se pri kofeinu

Kofeinski napitki povzročijo zelo hiter dvig krvnega tlaka. Ljudem s kronično prenizkim krvnim tlakom lahko morda dodatna skodelica kave res koristi, vendar so to bolj izjeme kot pravilo. V povprečju v telo vsakodnevno vnašamo mnogo preveč kofeina, kar je smiselno čim prej spremeniti, če želite, da bi vaš krvni tlak ostal v okviru normalnih vrednosti.

.

NAJNOVEJŠE