V povpreฤju ljudje zauลพijemo precej veฤ soli od priporoฤenih vrednosti. To lahko privede do ลกtevilnih teลพav zdravjem. ฤeprav se veฤina tega danes zaveda, pa nas kljub temu pogosto premami hrana, ki vsebuje mnogo veฤ soli, kot bi bilo dobro za nas. Kaj storiti? ฤe sodite med ljubitelje pekoฤe hrane, imamo dobro novico za vas.
Reลกitev v kapsaicinu โ odliฤni naravni protivnetni snovi?
Na Kitajskem so se znanstveniki pred nedavnim dokopali do zanimivih ugotovitev, ki so jih objavili tudi v reviji, namenjeni teลพavam s poviลกanim krvnim tlakom. Ugotovili so, da obstaja zelo preprost trik, kako pretentati naลกe brbonฤice, da te ne bodo veฤ vseskozi hlepele po (pre)slani hrani. Reลกitev naj bi se skrivala v tem, da zaฤnemo uporabljati veฤ zaฤimb, kot sta ฤili in kajenski poper. Pekoฤa hrana naj bi namreฤ dosegla enak uฤinek kot slana, le da povzroฤa manj zdravstvenih teลพav. Kapsaicin โ snov, ki poskrbi za znaฤilen pekoฤ okus ฤilijev โ je celo ena najboljลกih naravnih protivnetnih uฤinkovin. Med drugim pa lahko poskrbi tudi za boljลกo prekrvavitev in prebavo ter za ublaลพitev morebitnih boleฤin. Ne gre torej le za to, da se izognemo velikim koliฤinam soli v prehrani, ampak ima lahko pozitivne uฤinke na naลกe zdravje in poฤutje ลพe sam kapsaicin.
Moลพganski odziv podoben kot ob uลพivanju soli
V raziskavi, ki so jo izvedli kitajski znanstveniki, je sicer sodelovalo 606 oseb. Udeleลพenci so morali preizkuลกati raztopine, ki so vsebovale ali sol ali kapsaicin. Poleg tega so morali izpolniti tudi vpraลกalnik, povezan s tem, kako pogosto uลพivajo slano ali pekoฤo hrano, odvzeli pa so jim tudi vzorce urina in krvi, ki so jih nato analizirali. Tisti udeleลพenci raziskave, ki so uลพivali najveฤ pekoฤe hrane, so v povpreฤju zauลพili najmanj soli.
Znanstveniki so izvedli tudi slikanje moลพganov, pri ฤemer so se osredotoฤili predvsem na dva predela, ki sta odgovorna za zaznavanje slanega okusa. Ugotovili so, da pekoฤa hrana stimulira obe podroฤji, ki ju sicer stimulira sol. Tako vam pravzaprav sploh ni treba zauลพiti soli, da bi dosegli enak uฤinek, kot ga sicer povzroฤa slana hrana. Seveda pa po drugi strani niti ni potrebe, da se soli povsem izognete. Zmernost je tudi v tem primeru najboljลกa izbira.
Dovolj ลพe ลกฤepec pekoฤe zaฤimbe
Znanstveniki, ki so vodili raziskavo, menijo, da za pozitivne uฤinke ni treba veliko โ dovolj je ลพe malce pekoฤih zaฤimb. Ugotovitve so vsekakor pomembne, ฤe upoลกtevamo, kako negativen vpliv na naลกe zdravje ima lahko pretiravanje s soljo. Ker pa je danes sol skrita v ลกtevilnih prehrambnih izdelkih, pri ฤemer so seveda ลกe posebej problematiฤni razliฤni vnaprej pripravljeni obroki s polic trgovin, se je poveฤanemu vnosu soli zelo teลพko izogniti. Ko se naลกe brbonฤice navadijo na zelo slano hrano, je proces odvajanja zelo teลพaven. Zato je lahko zelo koristno, ฤe si lahko pri tem res pomagamo s tako preprostim trikom.
Zmanjลกevanje koliฤine soli je sicer ลกe posebej pomembno za ljudi, ki imajo hipertenzijo oziroma poviลกan krvni tlak. Na dolgi rok lahko to tako pomeni tudi bistveno niลพje tveganje za resnejลกa srฤno-ลพilna obolenja.