0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaSimptomi zakisanosti in živila, ki so glavni krivci

Simptomi zakisanosti in živila, ki so glavni krivci

MORDA VAS ZANIMA

Verjetno ste že slišali za bazično dieto. Gre za princip prehranjevanja, katerega osnovno načelo je izločanje živil, ki lahko povzročijo zakisanost telesa. Kot je znano, lahko namreč prav zakisanost privede do resnih zdravstvenih težav. Tako lahko s prehrano, ki temelji na bazičnih živilih, zmanjšate tveganje za številne bolezni. Omejitev ali popolno izločanje določenih živil je še posebej pomembno za tiste, pri katerih se že kažejo simptomi zakisanosti telesa. Ste med njimi tudi sami?

- Oglas -

Zakisanost in simptomi zakisanosti

Zmanjševanje kostne gostote

Kisla živila lahko povečajo količino kalcija, ki ga telo izloči z urinom. To pa lahko seveda privede do zmanjševanja kostne gostote, v skrajnem primeru pa celo do osteoporoze. Kalcij je namreč eden najpomembnejših mineralov za zdrave in močne kosti. Mleko sicer velja za dober vir kalcija, vendar je treba tu upoštevati tudi pH-vrednost. Ker gre za rahlo kislo živilo, je bolj priporočljivo izbrati druge vire kalcija, na primer ohrovt, brokoli ali špinačo.

Težave z želodčno kislino

Ljudje, katerih telo je zakisano, imajo pogosto tudi težave z želodčno kislino. Kisla živila namreč sprostijo mišico zapiralko požiralnika. Tako se lahko kislina vrača iz želodca proti požiralniku, kar povzroči zgago in podobne neprijetne simptome.

- Oglas -

Povečano tveganje za ledvične kamne

Zakisanost telesa pomeni tudi večjo nevarnost za ledvične kamne. Hrana, ki jo uživamo, ima namreč velik vpliv na pH-vrednost urina. Če jeste veliko kislih živil, bo tudi vaš urin precej bolj kisel, kot bi moral biti. Kisel urin pa poveča tveganje za tvorbo ledvičnih kamnov.

Bazična dieta

Kronične bolečine

Se soočate z nepojasnjenimi kroničnimi bolečinami? Tudi za to je lahko kriva prehrana. Zakisanost telesa povzroča simptome, kot so boleči mišični krči, glavobol in bolečine v hrbtu. Čeprav je prehrana lahko glavni krivec za tovrstne težave, je lahko seveda tudi zdravilo. Morda je vse, kar potrebujete, da odpravite bolečine, striktna omejitev jedilnika na bazična živila.

Hormonsko neravnovesje

Pri tistih, ki uživajo veliko kislih živil, se lahko pojavijo tudi določene težave s hormoni. Zakisanost telesa naj bi imela še posebej negativen vpliv na hipofizo – žlezo, ki med drugim proizvaja tudi rastne hormone in spodbuja obnovo naših celic.

- Oglas -

Katera so najbolj kisla živila?

Osnovno pravilo je seveda to, da so kisla živila tista, katerih pH-vrednost je nižja od 7. Vendar pa tudi tu razlikujemo med večjo in manjšo kislostjo. Živila, ki so še posebej problematična, saj je njihov pH zelo nizek, so:

  • mleko,
  • kofeinski napitki,
  • testenine iz bele moke,
  • beli riž,
  • jajca,
  • meso,
  • umetna sladila in
  • alkohol.

Ko jemo, naše telo uporabi energijo in hranilne snovi iz posameznih živil – tisto, kar ostane, pa vpliva na to, kakšen učinek bo imelo živilo na naše telo v smislu spremembe pH-vrednosti. Na tej osnovi tudi razločujemo med kislimi in bazičnimi živili. Seveda lahko za vsako živilo posebej preverjate, ali je primerno, če poskušate z bazično dieto oziroma prehrano. V osnovi pa velja, da imajo največji vpliv na zakisanost telesa predvsem živalske beljakovine, medtem ko se večina rastlinskih živil uvršča med bazična – seveda pa tudi tu obstaja nekaj izjem, zato morate biti previdni, če hočete biti zares striktni. To, za kako strogo bazično dieto se odločimo, pa je seveda močno odvisno tudi od tega, kako zakisano je trenutno naše telo.

.

NAJNOVEJŠE