0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaRefluks - pomagajmo si z domačimi pripravki

Refluks – pomagajmo si z domačimi pripravki

MORDA VAS ZANIMA

Refluks je bolezen oziroma težava, ko nam želodčna kislina čezmerno zateka v požiralnik. Simptomi refluksa so zelo neprijetni in marsikdaj znatno vplivajo na kakovost življenja. Zaradi tega smo lahko slabše delovno storilni, izogibati se moramo nekaterim (najljubšim) jedem, težave lahko vplivajo na naše družabno življenje, moteno je spanje …

- Oglas -

Zakaj nastane refluks?

Težave z refluksom ima v razvitem svetu kar od 20 do 30 odstotkov ljudi, zgaga pa vsaj enkrat letno muči več kot polovico ljudi. Te težave so sicer pogostejše pri moških, velikokrat pa se refluks pojavi tudi med nosečnostjo, vendar po njej navadno izzveni. Kadar prebava deluje normalno, se spodnja mišica zapiralka odpre in tako omogoči prehod hrane v želodec. Nato se zapre ter tako kislim sokovom iz želodca onemogoči prehod nazaj v požiralnik. Do refluksa in podobnih težav pride, če mišica zapiralka postane šibkejša in dopusti, da se želodčna kislina vrača v požiralnik.

Refluks

Na refluks velikokrat vpliva prehrana

Vzrokov za nastanek refluksa je več, na njihov nastanek pa lahko vplivajo tudi nekatera živila in pijače, kot so na primer kislo sadje in zelenjava, čokolada, pijače, ki vsebujejo kofein, mastna hrana, močno začinjene jedi, alkoholne in gazirane pijače …

- Oglas -

Prehrana, ki največkrat vpliva na refluks

Katera prehrana, torej živila in pijače, ki lahko povzročajo simptome refluksa:

 • kislo sadje in zelenjava (agrumi, paradižnik, jabolka)
 • kava in ostale pijače s kofeinom
 • mastna hrana
 • čokolada
 • gazirane pijače
 • začinjena hrana, čili
 • čebula in česen
 • alkoholne pijače
 • orehi
 • žvečilni gumi

Kako si pomagamo pri refluksu?

Preden se ob težavah z refluksom odločite za terapijo z zdravili, lahko tudi sami poskusite s predlaganimi strategijami:

 1. Shujšajte. Raziskave kažejo, da če izgubimo 10 odstotkov telesne mase, to zelo pozitivno vpliva na simptome, ki jih povzroča refluks oz. refluksna bolezen.
 2. Lahko se lotite eliminacijske diete. Kot kažejo raziskave, je ta strategija uspešna le pri približno 30 odstotkih ljudeh. Poleg tega pa ima s spreminjanjem prehranskih navad težave kar precej ljudi. Saj veste: navada je železna srajca.
 3. Poskusite z uživanjem surovih mandljev. Mandlji na telo delujejo bazično, prav tako pa so tudi odličen vir kalcija.
 4. Vsak dan popijte pol litra naravnega soka iz aloje vere.
 5. Predlagamo, da dan začnete s toplo vodo, v katero boste stisnili sok cele limone. Ko si privoščite ta napitek, ne smete od 15 do 20 minut zaužiti ničesar. Voda z limono tudi odlično vpliva na prebavo.
 6. Nekateri priporočajo tudi, da v kozarcu vode raztopite žličko sode bikarbone – ni ravno najbolj okusno, vendar naj bi pomagalo pri težavah z refluksom.
 7. Vsak dan vzemite eno do dve žlici jabolčnega kisa. Lahko ga zmešate z medom in čajem. Številni ljudje zmotno verjamejo, da kis povzroči še večjo količino kisline v želodcu.
 8. Po težje prebavljivem obroku si privoščite jabolko.
 9. Morda lahko poskusite z jemanjem prehranskega dopolnila, ki vsebuje izvleček rdečega bresta, saj pomirja razdraženo tkivo v prebavnem traktu.
 10. Čaj iz kamilice, mete ali sabljastega triplata (imenujemo ga tudi grško seno) pomaga ublažiti neprijetne simptome refluksa.
 11. Spijte na levi strani. Nekatere raziskave so pokazale, da spanje na trebuhu ali na desni strani lahko povzroči dodaten pritisk in vpliva na poslabšanje simptomov refluksa. Poskusite torej spati na levi strani.
 12. Ne telovadite neposredno po obroku.
 13. Prenehajte kaditi.
 14. Najmanj tri ure pred spanjem ne uživajte obilnejših obrokov. Tako boste lahko preprečili refluks.
 15. Če imate z refluksom težave predvsem ponoči, si glavo dodatno podložite. Tako boste preprečili vračanje želodčne kisline.
 16. Pomoč pri refluksu za nosečnice: Obdobje nosečnosti je čas številnih hormonskih in telesnih sprememb. Veliko žensk v tem obdobju muči zgaga, čeprav prej teh težav niso nikoli imele. Za to je deloma kriva povišana raven hormona relaksina, ki omehča ligamente ter zaporo med želodcem in požiralnikom, na pojav teh težav pa lahko vpliva tudi pritisk zarodka na želodec. Nosečnicam priporočamo, da se izogibajo hrani, ki jim ne dene dobro, ter uživajo več manjših obrokov, da se izognejo težavam kot je refluks.

NAJNOVEJŠE