0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaCirkulacija: Kako lahko sami poskrbite za dobro prekrvavitev?

Cirkulacija: Kako lahko sami poskrbite za dobro prekrvavitev?

MORDA VAS ZANIMA

Dobra cirkulacija ali krvni obtok v telesu je zelo pomembna. Imate ves čas mrzla stopala in dlani, četudi je zunaj pasje vroče? Imate včasih v okončinah občutek odrevenelosti? Vam pogosto otekajo noge in imate težave z zadrževanjem vode v telesu ali vas mučijo bolečine v nogah in rokah?

- Oglas -

Zakaj je dobra cirkulacija tako pomembna?

Cirkulacija ali krvni obtok je bistvenega pomena za vzdrževanje zdravja in pravilnega delovanja telesa, saj je odgovoren za prenos hranil, kisika, hormonov in drugih bistvenih snovi do celic ter odstranjevanje odpadnih snovi in ogljikovega dioksida. Krvni obtok poteka po sistemu krvnih žil, vključno z arterijami, venami in kapilarami, ter vključuje srce, ki črpa kri po celem telesu. Dobra prekrvavitev je ključnega pomena za zdravje srca, možganov, mišic in drugih organov ter za preprečevanje različnih bolezni, kot so srčno-žilne bolezni, možganska kap in sladkorna bolezen.

Obstaja več dejavnikov in navad, ki lahko izboljšajo krvni obtok in podpirajo zdravje srca in ožilja. Redna telesna dejavnost, kot so hoja, tek, plavanje ali kolesarjenje, spodbuja delovanje srca in povečuje pretok krvi po telesu. Pravilna prehrana, bogata z vlakninami, zdravimi maščobami, vitamini in minerali, lahko pomaga pri vzdrževanju zdravih krvnih žil in zmanjšuje tveganje za nastanek krvnih strdkov. Hidracija, nadzor telesne teže, opustitev kajenja in zmanjšanje stresa so prav tako pomembni dejavniki, ki prispevajo k izboljšanju krvnega obtoka in splošnemu zdravju.

Kateri so simptomi slabe cirkulacije?

Nekateri pogosti simptomi slabega delovanja krvnega obtoka vključujejo:

- Oglas -
  • Mravljinčenje ali otrplost v okončinah, zlasti v rokah in nogah.
  • Hladne roke in noge, saj kri ne doseže teh delov telesa učinkovito.
  • Otekanje nog in gležnjev zaradi zastajanja tekočine, kar je posledica nezadostnega vračanja krvi v srce.
  • Bolečine v mišicah, krči in šibkost, zlasti med telesno aktivnostjo ali po njej.
  • Utrujenost in zmanjšana vzdržljivost.
  • Spremembe barve kože, ki so lahko posledica zmanjšanega pretoka krvi in kisika do celic kože.
  • Počasno celjenje ran ali okužb, saj slabša prekrvavitev upočasni dostavo hranil in kisika, potrebnih za regeneracijo tkiv.
  • Krčne žile in pajkovne žile, ki so posledica oslabljenih venskih zaklopk in zastajanja krvi v venah.

Zakaj je optimalna cirkulacija tako zelo pomembna

Kri mora ves čas optimalno krožiti po telesu, saj mora čisto vsaka celica v telesu dobiti kisik in potrebna hranila, iz telesa pa se morajo tudi ves čas odstranjevati odpadne snovi. Optimalna cirkulacija zagotavlja zdravje telesa, saj skrbi za metabolizem celic, vzdržuje normalno pH raven in osmotski tlak, uravnava telesno temperaturo in varuje telo pred mikrobnimi in mehanskimi poškodbami.

Do težav pride, kadar pretok krvi v določene dele telesa ni tak, kot bi moral biti. Čeprav do težav s cirkulacijo pride v kateremkoli delu telesa, pa ljudje te težave najpogosteje opazijo prav na področju okončin.

Kaj vse vpliva na kroženje krvi po telesu

Na cirkulacijo vplivajo številni različni dejavniki. Eden od njih je med drugim tudi staranje. Ko se telo stara, arterije izgubljajo na svoji elastičnosti in se ožijo. Zaradi tega mora srce bolj intenzivno delati, da skoznje prečrpa kri, to pa se kaže v slabšem krvnem pretoku skozi telo ter povišanemu krvnemu tlaku.

Cirkulacija je lahko slabša tudi zaradi vzrokov, kot je čezmerna telesna teža, ki vpliva na večjo možnost otekanja v rokah in stopalih, potem je tu še kajenje, ki ravno tako maši krvne žile in posledično lahko vodi do težav s krvnim pritiskom in srcem. Na slabšo cirkulacijo vplivajo tudi daljše obdobje (več let) telesne neaktivnosti, uživanje večjih količin hitre hrane (ta pogosto vodi v debelost) ter sedeč življenjski slog, ki je velika težava sodobnega časa.

- Oglas -

Kako poskrbeti za boljšo cirkulacijo

S pomočjo spodnjih lahko učinkovito poskrbite, da bo pretok krvi v vašem telesu spet tak, kot mora biti:

Redno se gibajte. Telesna vadba vedno dobro dene pretoku krvi v našem telesu. Poskrbite, da bo gibanje postalo sestavni del vašega življenja – tako kot sta na primer prehranjevanje in odhod v službo. Izberite obliko vadbe, ki vam ustreza in v kateri zares uživate – lahko hodite, kolesarite, tečete, plavate … Če imate že na splošno težave s slabšo cirkulacijo, začnite z nekoliko blažjo obliko vadbe ter težavnost postopno zvišujte.

Poskrbite za raztezanje. Skrb za redno raztezanje je še posebej pomembna za ljudi, ki veliko svojega časa presedijo. Na delu si tako redno vzemite odmor in se dobro pretegnite. Lahko zaokrožite z rokami, naredite nekaj predklonov in zaklonov …

Pojdite na masažo. Tudi masaža, tako kot gibanje, odlično poskrbi za boljši krvni pretok. Z masažo zmanjšate ali odpravite napetost v določenih predelih telesa, poskrbite za odstranjevanje toksinov ter konec koncev spodbudite krvni pretok. Pri masaži lahko uporabite tudi nekatera eterična olja, ki pozitivno vplivajo na krvni pretok – to so cipresa, ingver in poprova meta.

Dvignite noge. S tem, ko boste podložili svoje noge ali pa jih dvignili v zrak, boste poskrbeli za bolj optimalno cirkulacijo in se hkrati še sprostili.

Zdrava prehrana. Prehranjujte se zdravo in se izogibajte močno predelani hrani. Sadje, zelenjava, kakovostni viri beljakovin, semena, oreščki, celozrnata žita – na tem naj temelji vaša prehrana.

Pijte veliko vode ter se izogibajte uživanju kofeina in alkohola. Poskrbite, da bo vaše telo vedno primerno hidrirano, saj bodo telesne funkcije le tako delovale optimalno. Voda je nujna tudi za optimalno cirkulacijo ter splošno dobro zdravje in počutje. Če imate težave s cirkulacijo, vam odsvetujemo uživanje večjih količin kofeina in alkohola.

Zmanjšajte stres. Kronični stres negativno vpliva tudi na pretok krvi po telesu. V stresni situaciji, telo pretok krvi usmeri predvsem v mišice, srce in možgane, saj mora biti takrat telo pripravljeno na boj ali beg. Zelo pomembno je, da najdete načine, kako se umiriti in se soočiti s stresom, ki je žal neizogiben del našega življenja.

Optimalna cirkulacija na splošno pozitivno vpliva na naše zdravje – tako telesno kot duševno. Tudi sami lahko za to naredite veliko.

.

NAJNOVEJŠE