0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaPovišan krvni tlak: 7 naravnih orožij v boju s hipertenzijo

Povišan krvni tlak: 7 naravnih orožij v boju s hipertenzijo

MORDA VAS ZANIMA

Najverjetneje ste že slišali za izraz »tihi ubijalec«. Gre za izraz, ki se najpogosteje uporablja v povezavi s (kronično) povišanim krvnim tlakom oziroma hipertenzijo. Ta lahko med drugim prispeva k povečanju tveganja za krvne strdke in srčni infarkt. Hipertenzija je sicer lahko tudi posledica težav, kot so ledvične bolezni, vendar gre v veliki večini primerov za t. i. primarno hipertenzijo, ki je posledica slabih navad.

- Oglas -

Nujno je seveda takojšnje ukrepanje, saj lahko s tem preprečite resne zaplete. V nadaljevanju vam predstavljamo sedem možnosti za naravno zniževanje krvnega tlaka …

1. Hibiskusov čaj

Hibiskus je naravni diuretik. Tako pomaga odstranjevati presežek natrija, kar je zelo koristno za razbremenitev arterijskih sten. Poleg tega lahko hibiskus posnema delovanje zaviralcev angiotenzinske konvertaze, skupine zdravil, ki se pogosto predpisujejo osebam s hipertenzijo, saj poskrbijo za sprostitev krvnih žil in za zmanjšanje krvnega volumna. Hibiskus seveda ni tako učinkovit kot omenjena zdravila, vendar lahko kljub temu poskrbi za vse prej kot zanemarljiv pozitiven vpliv. Če se spopadate s povišanim krvnim tlakom, je zato zelo priporočljivo redno pitje hibiskusovega čaja.

2. Omejitev vnosa soli

Sol ni problematična sama na sebi, ampak zaradi vsebnosti natrija. Manjša količina natrija je sicer za naše telo zelo koristna oziroma celo nujna, toda presežek natrija je lahko po drugi strani zelo nevaren. Ena od glavnih nevarnosti, povezanih s čezmernim vnosom natrija, je prav hipertenzija. Raziskave kažejo, da glavna težava ni sol, ki jo uporabljamo pri pripravi obrokov, ampak sol, ki se skriva v predpripravljenih obrokih, prigrizkih, suhomesnatih izdelkih itn. Tovrstni izdelki namreč pogosto vsebujejo ogromno soli in s tem natrija. Tako je priporočljivo, da postopoma zmanjšujete vnos soli. Ko se bodo vaše brbončice navadile na spremembo, se boste zlahka uprli hrani, ki vsebuje zelo veliko natrija, saj se vam bo zdela preslana.

- Oglas -

3. Kokosova voda

Kokosova voda je odličen vir elektrolitov oziroma mineralov, še posebej kalija in magnezija, ki sta zelo pomembna za delovanje naših mišic. Ker je tudi naše srce v osnovi mišica, ni presenetljivo, da je lahko tudi kokosova voda koristna pri spopadanju s previsokim krvnim tlakom. Kokosova voda je lahko še posebej dobra izbira za zniževanje t. i. sistoličnega krvnega tlaka.

4. Glog

Glog je izjemno koristen za naš srčno-žilni sistem, saj gre za odličen vir flavonoidov, vključno s kvercetinom, in oligomernih procianidinov. Pripravki iz gloga lahko pomagajo preprečiti/ublažiti najrazličnejše težave, povezane s srcem in ožiljem. Koristni niso samo za zniževanje krvnega tlaka, ampak denimo tudi kot pomoč pri aritmiji.

5. Česen

Alicin, najpomembnejša snov v česnu, se ponaša s pestrim naborom pozitivnih vplivov na zdravje. Mednje spada tudi pozitiven vpliv na krvni tlak, zato se osebam s hipertenzijo pogosto priporoča redno uživanje česna. Vendar pa morate upoštevati, da je molekula alicina precej nestabilna in da lahko želodčna kislina zmanjša njeno učinkovitost. Za izrazitejše pozitivne učinke se zato priporočajo nekoliko višji odmerki oziroma koncentriran alicin v obliki prehranskega dopolnila.

6. Ingverjev čaj z dodatkom kardamoma

Če se spopadate s previsokim krvnim tlakom, je zelo priporočljivo pitje čaja iz ingverja in karadmoma. Obe sestavini poskrbita za boljšo prekrvavitev in za naravno zniževanje krvnega tlaka. Napitek vas bo obenem prijetno pogrel, zato je kot nalašč za jesensko-zimski čas, tudi če nimate težav s hipertenzijo.

- Oglas -

7. Mačji krempelj

Odlična naravna metoda za zniževanje krvnega tlaka so lahko tudi pripravki, izdelani iz rastline, imenovane mačji krempelj (Uncaria tomentosa). Rastlina, ki uspeva predvsem na območju Južne in Srednje Amerike, namreč prispeva k razširitvi krvnih žil oziroma k t. i. vazodilataciji. To olajša pretok krvi, kar privede do znižanja krvnega tlaka. Poleg tega pa je mačji krempelj blag naravni diuretik, s pomočjo katerega lahko iz telesa odstranite morebitne presežke soli oziroma natrija.

.

NAJNOVEJŠE