0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehrana5 nasvetov za lažje spopadanje z gripo

5 nasvetov za lažje spopadanje z gripo

MORDA VAS ZANIMA

Gripa je skupno poimenovanje za bolezni, ki jih povzročajo t. i. virusi gripe. Znani so trije virusi, ki spadajo v to skupino, in sicer virus influence A, virus influence B in virus influence B. Medtem ko lahko bakterijske okužbe zdravimo z antibiotiki, pri virozah, torej pri okužbah, za katere so krivi virusi, nimamo te možnosti. Vendar pa si lahko z določenimi ukrepi kljub temu olajšamo življenje. Nasveti, ki vam jih ponujamo v nadaljevanju, so koristni predvsem za blaženje tipičnih simptomov, ki se pojavljajo pri gripi. Ti so sicer po eni strani podobni simptomom, značilnim za prehlad oziroma prehladna obolenja, vendar obstajajo med obema boleznima tudi pomembne razlike. Tako je denimo pri gripi pogostejša močno povišana telesna temperatura. Eden od simptomov, ki so značilni za gripo, po drugi strani pa se precej redkeje pojavljajo kot simptom prehlada, pa so tudi bolečine v mišicah.

- Oglas -

1. Izdelajte protibolečinsko mazilo z eteričnim oljem zelenke

Za ublažitev bolečin v mišicah, ki pogosto spremljajo gripo, lahko uporabite preprosto, doma izdelano mazilo z eteričnim oljem zelenke. Zelenka namreč vsebuje veliko metil salicilata, ki velja za zelo močno protibolečinsko spojino. Potrebujete 5 žlic kokosovega olja in približno 10 kapljic eteričnega olja zelenke. Kokosovo olje najprej stopite nad paro, nato pa ga odstavite s štedilnika in hitro dodajte še eterično olje. Dobro premešajte in mazilo prelijte v čisto stekleno posodico. Če vas zaradi gripe mučijo bolečine v mišicah, mazilo uporabite za masažo razbolelih delov telesa. Upoštevajte, da mazilo z eteričnim oljem zelenke ni primerno za otroke.

2. Večkrat dnevno si pripravite ingverjev čaj

Ingverjevi pripravki so znani po najrazličnejših pozitivnih vplivih na zdravje. Koristni so za ublažitev slabosti, za pomiritev razdraženega želodca, za odmašitev zasluzenih dihalnih poti, za blaženje vnetij itn. Tako si lahko z njimi pomagate tudi pri spopadanju z gripo. Ingverjev čaj bo olajšal dihanje in vas prijetno pogrel, kar je še posebej koristno v primeru mrzlice. Pomaga pa lahko tudi pri blaženju bolečin v mišicah. Gingerol, ena od najpomembnejših snovi v ingverju, spodbuja prekrvavitev in blaži vnetja. Bolečine v mišicah, ki so precej pogosta težava pri gripi, so pogosto povezane z intenzivnim vnetnim odzivom telesa. Tako ni presenetljivo, da lahko ingverjev čaj poskrbi za protibolečinski učinek.

3. Povečajte vnos tekočine

Za lažje premagovanje gripe ni koristen samo ingverjev čaj, ampak tekočina nasploh, še posebej v primeru povišane telesne temperature. Tako je pomembno, da povečate vnos tekočine, saj morate nadomestiti tekočino, ki ste jo izgubili z intenzivnejšim znojenjem. Tekočina pa lahko med drugim pripomore tudi k redčenju in s tem k lažjemu izločanju sluzi, kar bo olajšalo dihanje.

- Oglas -

4. Kopel z grenko soljo

V steklen kozarec stresite skodelico grenke soli, nato pa dodajte še nekaj kapljic eteričnega olja čajevca, eteričnega olja evkaliptusa in eteričnega olja sivke. Primešajte še 2 žlici olivnega olja in vse skupaj dobro premešajte. Če imate povišano telesno temperaturo, kad napolnite s hladno oziroma mlačno vodo, če vas trese mrzlica, pa uporabite vročo vodo. Nato dodajte približno 3 žlice kopalne soli. Grenka sol je bogata z magnezijem – mineralom, ki je izjemno koristen za ublažitev bolečin v mišicah.

5. Vzemite si čas za počitek

Pogosto zanemarimo najočitnejše ukrepe, ki so nujni za uspešno okrevanje. To, da telo v osnovi potrebuje predvsem čim več počitka, bi moralo biti samoumevno, toda žal pogosto ni tako. Čeprav so lahko določeni ukrepi koristni za lažje spopadanje z gripo oziroma s simptomi, značilnimi za to bolezen, svojega telesa ne morete pretentati. Če mu ne boste zagotovili dovolj počitka, bo viroza najverjetneje trajala precej dlje, kot bi sicer.

NAJNOVEJŠE