0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaStop soli! Koliko je pojeste vi?

Stop soli! Koliko je pojeste vi?

MORDA VAS ZANIMA

Previsok vnos soli je eden od krivcev za porast srčno-žilnih bolezni v sodobnem svetu. Če bi zmanjšali njen vnos za pičlih deset odstotkov, bi rešili na milijone človeških življenj, so v nedavni študiji ugotovili ameriški raziskovalci.

- Oglas -

Če hrano pogosto ali izdatno solite, zelo verjetno užijete višjo količino soli od dnevno priporočenega vnosa dveh gramov. Prav pretiravanje s soljo je krivec za neverjetnih 1,65 milijona smrti letno zaradi srčno-žilnih bolezni, kažejo podatki Svetovne zdravstvene organizacije. Med posledice povišanega vnosa soli v telo sodi tudi invalidnost, ki nastane kot posledica kapi in srčnih napadov.

sol

Stroški kampanj bi odtehtali stroške zdravljenja

Ameriški raziskovalci so v nedavni študiji, objavljeni v zdravstveni reviji BMJ, prišli do dognanja, da bi lahko s pomočjo vladnih politik za zajezitev uživanja soli zmanjšali število ljudi, ki bolehajo za srčno-žilnimi boleznimi in visokim krvnim tlakom. Naredili so tudi nadvse zanimiv izračun: z javnimi kampanjami, za katere bi porabili zgolj deset ameriških centov na prebivalca, bi občutno zmanjšali smrtnost zaradi povišanega vnosa soli. Ta vložek pa bi bil enak strošku zdravil, ki jih jemljejo srčno-žilni bolniki.

- Oglas -

Kako zmanjšati vnos soli?

Marsikdo je navajen na slan okus hrane in jo soli še preden sploh poskusi, koliko je slana. »Odvajanje« od soljenja v povprečju traja 8 do 12 tednov – če v tem času postopoma zmanjšujemo vnos soli, se potreba po njej močno zmanjša, okus pretirano soljene hrane pa postane celo neprijeten.

Prvi korak, ki ga lahko naredite, je, da se odvadite dosoljevanja – tako med kuhanjem kot pri že pripravljenih jedeh. Namesto soli uporabite zelišča in začimbe, ki poleg odličnega okusa, ki ga dodajo jedem, pospešujejo prebavo in uravnavajo lakoto. Cele začimbe uporabite takoj na začetku kuhanja, mlete pa deset minut pred koncem. Okus hrane lahko popestrite tudi s praženimi semeni, mesu in ribam pa ga dodate z marinado (kis ali sok limone, nekaj olja, čebule, česna, gorčice, peteršilja ipd.). Izogibati se velja juham v vrečkah, jušnim kockam in koncentratom ter slanim začimbam.

Kaj pa, ko jemo zunaj?

Veliko Slovencev se prehranjuje zunaj doma, kjer nimajo nadzora nad tem, koliko soli se uporabi pri pripravi jedi. Na pici se izogibajte salamam, hrenovkam in slanini ter dodatnemu siru. Raje naročite vegetarijansko ali tako, ki ima sveže pripravljeno meso. Veliko soli lahko nevede vnesete s sendviči in kečapom – namesto slednjega raje izberite svež paradižnik. Nikar ne dosoljujte jedi. Solati dodajte kis in nekaj rastlinskega olja ter naravne začimbe namesto soli. Opustite uporabo solatnih prelivov, saj vsebujejo ogromno soli pa tudi maščob.

NAJNOVEJŠE