0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaMandlji in vnetje mandljev: 3 simptomi, ki jih ne spreglejte

Mandlji in vnetje mandljev: 3 simptomi, ki jih ne spreglejte

MORDA VAS ZANIMA

V preteklosti je bilo kirurško odstranjevanje mandljev precej pogostejše kot danes, ko se operacija izvaja le še v skrajnih primerih, ko so bile preizkušene že vse druge potencialne rešitve. Mandlji imajo namreč pomembno funkcijo v našem telesu, zato je treba dobro preučiti prednosti in slabosti posega.

- Oglas -

mandlji in vnetje mandljev

Naloga mandljev, ki so del limfnega sistema, je sodelovanje pri obrambi telesa pred virusi in bakterijami. Vendar pa se lahko tudi sami mandlji vnamejo in otečejo. Pogosto se lahko zaradi tega pojavijo različne težave, ki jih sprva morda niti ne povezujemo z mandlji.

Mandlji in slab zadah

Neprijeten zadah ni nujno posledica pomanjkljive higiene. Vzroki zanj so namreč lahko zelo različni. V nekaterih primerih je lahko slab zadah povezan prav s kamni, ki se pojavijo na mandljih. Mandlji so namreč polni drobnih žepkov, v katerih se lahko nakopičijo bakterije, odmrle celice in sluz, ki se sčasoma spremenijo v »kamenčke« bele barve. Zaradi presežka žveplovih spojin pa pride do slabega zadaha. Najboljša rešitev v takšnih primerih je povečana skrb za ustno higieno, ki vključuje tudi grgranje antiseptičnih tekočin.

- Oglas -

Bolečine pri požiranju

Kamni na mandljih so večinoma premajhni, da bi lahko povzročili neprijetne občutke ali bolečine. Vendar pa lahko pride tudi do večjih, trših tvorb, ki močno otežijo požiranje. Občutek pri požiranju je v takšnih primerih podoben, kot bi imeli v grlu iglo. Če nimate angine ali podobnih težav, a vseeno težko požirate, bi bilo vsekakor smiselno preveriti, v kakšnem stanju so vaši mandlji. Včasih je lahko za razrešitev težav dovolj že grgranje slane vode, v določenih primerih pa je potreben obisk otorinolaringologa, ki bo ocenil stanje in vam opisal možnosti, ki jih imate.

Smrčanje

Povečani mandlji lahko med drugim vplivajo tudi na smrčanje, saj predstavljajo oviro normalnemu pretoku zraka. Še posebej smrčanje pri otrocih je pogosto povezano prav z mandlji. Seveda pa je lahko nenadno smrčanje tudi posledica številnih drugih vzrokov, ki jih je treba preučiti, preden lahko izberemo primeren ukrep.

.

NAJNOVEJŠE