0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Jože Majes SvetujeAngina: vnetje grla, s katerim se ne smemo igrati

Angina: vnetje grla, s katerim se ne smemo igrati

MORDA VAS ZANIMA

Angina je bolezen grla. Vneti so žrelnica, mandlji in glasilke. Največkrat govorimo o gnojni angini. Angino povzročajo različne bakterije. Lahko bi rekli, da je nalezljiva, saj jo dobimo ob stiku z bolnim človekom, zato ne hodimo blizu bolnika, ki kašlja.

- Oglas -

Kakšni pa so simptomi angine?

Pa poglejmo najpogostejše simptome angine. Dvigne se temperatura, težko požiramo hrano, boli nas grlo, oteče jezik, pojavi se hripavost, oziroma lahko rečemo, da imamo pri govoru hude bolečine. Mandlji otečejo, prav tako otečejo tudi vratne bezgavke.

Če obiščemo zdravnika, nam bo ta predpisal antibiotik, običajno pa zdravljenje angine traja od 5 do 8 ur. Večja težava nastane, če zdravljenje zanemarimo in se začnemo zdraviti prepozno, saj je znano, da pusti pri tem angina posledice. Govorimo o sklepni revmi ali celo o posledicah na srcu.

Ali lahko angino preprečimo?

Zelo pomembna je preventiva. Priporočam krepitev imunskega sistema. O tem, kako krepimo imunski sistem z zdravim načinom življenja, sem že pisal. Zelo poudarjam redno uporabo tinkture iz vrtnega timijana pri jutranji higieni. Tudi strgalo za jezik je dober pripomoček. Večina škodljivih bakterij je zjutraj v ustni votlini in grlu. Z rednim vsakodnevnim grgranjem timijanove tinkture je verjetnost, da bomo zboleli za boleznimi dihal, kamor spada tudi angina, zelo majhna. Osebno grgram timijanovo tinkturo že več kot dvanajst let in v tem času nisem zbolel ne za angino ne za gripo pa tudi ne za drugimi boleznimi dihal. Isto velja za ljudi, ki to preventivno metodo redno uporabljajo.

- Oglas -

Ko nas angina že napade …

Kaj pa, če tega ne delamo in nas ta bolezen napade? Tudi v tem primeru naredimo naslednje: takoj začnemo grgrati tinkturo timijana, vzamemo tinkturo ameriškega slamnika in si naredimo napitek iz prevretega žajblja ter kandiranega sladkorja. Nedavno me je obiskal moški, ki mi je zaupal zanimiv recept. Dejal je: »Jaz sem si v enem dnevu pozdravil angino. Srednje veliko bombažno krpo (80 X 80 cm) sem natopil z žganjem, jo zamotal, kot če bi zvil testo za jabolčni zvitek, in si ta zvitek ovil okoli vratu.« Zaupal mi je, da si je po enem ali dveh ovitkih okoli vratu angino pozdravil. Da, dragi bralci, poskusiti ni greh, kajne? Predvsem pa pri gnojni angini priporočam pitje čaja iz slezenovca. Priporočam pa še naslednji recept: vzamemo ščep bezgovih cvetov, ščep cvetov trobentice in ščep timijana. Mešanico poparimo s pol litra vrelega mleka in čez pet minut precedimo. Ohladimo na 40 °C in temu poparku primešamo 20 dag belega medu. Najboljši je med iz žajblja, če ga imamo. Ta pripravek popijemo čez dan po požirkih. Poleg tega priporočam še uporabo diuretične tinkture, da odpravimo iz telesa strupe. Obnese se tudi obkladek iz gline, vode in kisa.

Preberite tudi: Slez pomirja kašelj in ščiti sluznico

Angina lahko nastane tudi zaradi slabe odpornosti, ki je posledica psihološkega stanja

Tokrat ne bom zanemaril tudi psihološkega pogleda na bolezen. Pogosto sem namreč opazil, da poleg slabe imunosti botruje k bolezni tudi stres. Spomnim se, kako je moja vnukinja Pika enkrat prišla iz šole vsa iz sebe, ker jo je neki učitelj nadrl. Ker se ni upala nič ugovarjati, kljub temu, da se ji je zdelo neupravičeno, kar se ji je zgodilo, je naslednjega dne zbolela za angino. Zdelo se mi je, kot bi se ji v grlu vnele vse tiste neizrečene besede, ki jih je zadrževala. In to ni osamljen primer, samo pomislite malo, ko boste zboleli, ali je kaj na tem. Pa naj vas v stres spravi učitelj, šef ali pa partner ali partnerka. Lahko pa ste nepopustljivi tudi sami do sebe, tega je tudi veliko.

Če vaš otrok zboli za angino, mu ravno tako lahko pomagate s čajčki in sirupi. Tudi kakšno mazilo po vnetih bezgavkah ne bo odveč. Zelo primerno je mazilo iz materine dušice ali pa zeliščna ajurvedska mazila. Ko mazilo nanesemo, pa je priporočljivo, da vrat zavijemo v ruto ali bombažno krpo. Seveda pa je pomemben tudi sam počitek, stran od stresa in vrveža.

- Oglas -

Poznamo še celo vrsto čajnih mešanic, nasvetov z obkladki, masaž, vendar naj bo dovolj. Če boste upoštevali že zgoraj naštete nasvete, boste angino zagotovo pozdravili.

.

NAJNOVEJŠE