0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Jože Majes SvetujeLasje so naš okras, zdravo lasišče pa je blagoslov

Lasje so naš okras, zdravo lasišče pa je blagoslov

MORDA VAS ZANIMA

Živimo v času, ko nas vsak dan zastrupljajo z reklamami. Težko se je upreti skušnjavam, ko nam prelepe manekenke ali manekeni priporočajo šampone za nego las. Manjkrat pa imamo priložnost, da obiščemo kak eko sejem, na katerem srečamo dekleta z lepimi lasmi, ki pa ne uporabljajo kemije.

- Oglas -
Naravna nega las

Starejše gospe nam pripovedujejo, da je dobro iti pod brezo, ko jo zaliva lahen dežek, in si s tem umiti lase. Ni skrivnost, da je brezov sok, ki si ga iz breze natočimo spomladi, pravi balzam za naše lasišče. Prav tako ni skrivnost, da so na ženski najlepši okras lasje. Zato jih v nekaterih kulturah možje ne privoščijo drugim pogledom in si morajo ženske lase zakriti.

Če imajo moški plešo, je to kar nekako moderno. Zadnje čase si predvsem menedžerji glavo celo brijejo, da so modernejši. Redkeje to počnejo ženske. Meni je kar hudo, če srečam žensko, ki ima redke lase ali celo zelo tanke lase. Težave, ki se pojavljajo na lasišču, so predvsem te:

 • izpadanje las,
 • mastni lasje,
 • prhljaj na lasišču,
 • krvaveč prhljaj oziroma krvaveče lasišče,
 • luskavica na lasišču,
 • srbeče lasišče,
 • mastne bule na lasišču.

Izpadanje las , prhljaj, krvaveč prhljaj

Rastline, ki jih uporabljamo za te težave, so: breza, rožmarin, korenine koprive, preslica, slezenovec, hrastovo lubje in njivska preslica.

- Oglas -

V času, ko so nastajale te vrstice, je breza poganjala prve brste. Odrežemo vejico debeline do 8 mm in nanjo privežemo sterilizirano litrsko steklenico. Čez noč se nam bo nateklo do liter soka. Steklenico zamašimo s prekuhanim zamaškom in imamo najboljše zdravilo za urejanje lasišča. Takšen sok ima na hladnem rok trajanja do enega leta.

Zjutraj poparimo prgišče mešanice iz korenine koprive, rožmarina in preslice. Precedimo čez 10 minut in dodamo primerno količino soka breze. To tekočino si vtiramo vsak dan do deset minut v lasišče. Čez čas si lasišče izperemo z mlačno vodo.

Če imamo na lasišču mozolje , ki zakrvavijo, primešamo prej navedeni mešanici do 4 % elementarnega žvepla, ki smo ga kupili v lekarni, in si s tem umivamo lasišče. Pri tem moramo paziti, da nam ta tekočina ne pride v oči, ker bi nas peklo. Tudi po tem postopku si izperemo lasišče z mlačno vodo.

Lasje so nas okras

Luskavica na lasišču

Pri nas se lotevamo luskavice ali psoriaze s pripravki iz slezenovca. V ta namen uporabimo mešanico iz cvetov, listov in korenine. Tri čajne žličke posušene mešanice prelijemo zvečer s 7 dcl hladne vode. Zjutraj precedimo in si s tem izpiramo prizadeto mesto. Polovico uporabimo za izpiranje, polovico popijemo. Izpiramo trikrat dnevno. Ko se prizadeto mesto posuši, pa si ga namažemo z mazilom iz slezenovca. To delamo toliko časa, da odpravimo težavo.

- Oglas -

Srbeče lasišče

Če nas lasišče srbi, si ga umivamo s poparkom hrastovega lubja in korenine srčne moči.

Jušno žlico posušene mešanice poparimo z litrom kropa. Pustimo vreti še kake tri minute, nato pa pustimo stati 10 do 30 min. S tem prevretkom si umijemo lasišče. Čez nekaj časa si lasišče izperemo z mlačno vodo. To naredimo trikrat tedensko in ponavljamo toliko časa, da srbenje poneha.

Ob tem je treba piti vsaj tri tedne po liter mešanice za čiščenje organizma.

Mešanica za čiščenje:

– kopriva, rman, preslica, korenina regrata, ozko listi trpotec, kordabenedikta, list oreha, črna detelja, islandski lišaj

Mastno lasišče

Pijemo mešanico za čiščenje organizma kot pri srbečem lasišču in si umivamo lasišče s poparkom breze, rožmarina, njivske preslice in korenine koprive.

Mastne bule na lasišču

Pri tej težavi priporočam pitje po liter čaja za čiščenje na dan, in to tri tedne. Zraven se moramo držati diete. Izogibati se moramo sladkarijam, mastnim jedem in suhomesnatim izdelkom. Na bule si zvečer nanesemo oblogo iz gline, kisa in vode. Pred spanjem si oblogo zaščitimo z gazo. Do jutra se glina posuši in jo z lahkoto odstranimo.

Na Plavici smo za nego lasišča pripravili tinkturo, ki jo priporočamo pri izpadanju las, proti prhljaju in za prekrvavitev lasišča. To tinkturo si nabrizgamo v lasišče in si nato masiramo lasišče vsaj 10 minut. Po tem posegu priporočamo, da si las ne umivamo, ker alkohol in voda tako ali tako izparita.

Za določene težave z lasišči je dostikrat vzrok tudi pomanjkanje vitaminov ali mineralov. Če pa je vzrok izpadanja postopek kemoterapije ali meningitisa, se lasje po določenem času sami obnovijo.

Tinktura za lasišče, 1 liter

Potrebujemo:

 • 25 dag suhih posušenih koprivnih korenin,
 • 25 dag suhe preslice,
 • 25 dag suhih brezovih listov,
 • 25 dag suhega rožmarina.

Sestavine zmešamo in damo v večji kozarec. Prelijemo jih z 1 litrom domačega 45-% do 50-% žganja. Po 21 dneh v temnem prostoru dobimo tinkturo za lasišče, ki jo lahko uporabljamo pri srbečem lasišču, izpadanju las, odpravi prhljaja, mozoljavosti na glavi itd. Tinkturo si razpršimo po lasišču in jo 10 minut vtiramo. Lasišče se bo prekrvavilo, tinktura se bo vpila v kožo in koren lasišča. To lahko delamo vsak dan do izboljšanja stanja. Las si po uporabi tinkture ni treba izpirati.

Preberite tudi: Hujšanje z zdravilnimi rastlinami: Zdrava izguba odvečnih kilogramov

.

NAJNOVEJŠE