Jože Majes SvetujeOdpravimo kašelj z domačimi pripravki

Odpravimo kašelj z domačimi pripravki

MORDA VAS ZANIMA

Kašelj je ena od težav, ki ljudi v življenju redno spremlja. Običajno nas kašelj napada ob spremembi letnih časov, recimo ob prehodu poletja v jesen ali ob prehodu zime v pomlad. Takrat dobijo bakterije in virusi ugodne razmere za razmnoževanje. Kašelj največkrat napade starejše ljudi, ki imajo oslabljen imunski sistem, in pa otroke, predvsem tiste, ki hodijo v vrtec ali osnovno šolo, kjer je velika koncentracija obolelih oseb.

Kašelj

Vzroki za kašelj

- Oglas -

Vzrokov, da kašljamo je veliko. Pa jih naštejmo:

 • kašelj, kjer so vnete bronhialne cevi – bronhialni kašelj,
 • kroničen bronhialni kašelj,
 • močan kašelj, ki se pojavi pri pljučnici – pogosto je vzrok nezdravljena pljučnica,
 • refluks, ki draži žrelnico,
 • suh kašelj pri kadilcih – vzrok je lahko rak na pljučih ali v grlu,
 • kašelj s sluzjo – vzrok je lahko tudi rak na pljučih,
 • oslovski kašelj , največkrat pri otrocih,
 • cmok v grlu,
 • kronično obstruktivno pljučno obolenje, KOPB.

Vnetje bronhijev, kronično vnetje bronhijev

To težavo povzročajo zatrdele sluzi v bronhialnih ceveh, ki prizadenejo živčevje. To nas nenehno draži, kar povzroča stalen neprijeten kašelj. Za ta kašelj poznamo čaj, ki je sestavljen iz rastlin, ki vsebujejo veliko sluzi in rastlin , ki so antiseptiki. Da je čaj okusnejši, dodamo še rastline, ki izboljšajo okus. Antiseptiki uničujejo patogene bakterije.

Mešanica za dražeči kašelj:

Sestava: timijan, žajbelj, slezove korenine, islandski lišaj, slezenovec, sladki koren, korenina pomladnega jegliča, citronka in trpotec.

Zaradi prevlade rastlin, ki vsebujejo sluzi v tej mešanici, si tak čaj pripravimo kot hladni namok. Za pripravo litra čaja štiri čajne žličke ali štiri ščepe mešanice prilijemo z litrom ohlajene prekuhane vode. To pustimo stati čez noč, zjutraj precedimo in popijemo čez dan.

- Oglas -

Za otroke, ki imajo vnete bronhije, uporabimo sirup. Recimo, da ga naredimo iz korenine pomladnega jegliča oziroma iz korenine navadne trobentice in materine dušice oziroma vrtnega timijana. Temu pravimo dvokomponentni sirup.

Domači pripravki proti kašlju

Močno boleč kašelj, ki se pojavi ob neustrezno pozdravljeni pljučnici

Po preboleli pljučnici se običajno pojavi hud boleč kašelj. Ko zakašljamo, nas hudo zaboli v pljučih. Pojavi se tudi vročina. Najboljše zdravilo za to je kombinacija surove čebule in travniškega oziroma akacijevega medu. Pripravek napravimo takole: Tri velike čebule sesekljamo in zraven primešamo 20 dag medu. Po 6 do 8 urah mešanico precedimo skozi gazo. Dobimo odvisno od velikosti čebul do 2 dcl rjave tekočine. Vsako uro popijemo eno jušno žlico te tekočine. Sicer smrdimo po čebuli, vendar kašelj in bolečine v pljučih hitro minejo. Prav tako naj bi nam padla tudi temperatura.

Kašelj zaradi refluksa

Dostikrat do mene pridejo ljudje, ki pravijo, da jih nekaj draži v grlu in da zaradi tega pokašljujejo. Pri tem je treba pozdraviti refluks in pozdraviti težavo s preveč kisline v želodcu. Po tem bo takšen kašelj prenehal. Če je prisoten refluks, nas takšen kašelj največkrat moti, ko se uležemo in nam snov iz želodca zaradi prizadete zapiralke teče v grlo in tudi v ustno votlino.

Suh kašelj, ki največkrat prizadene kadilce

Za zdravljenje suhega kašlja so naši predniki vedno uporabljali lapuh, in to cvetove in liste. Če je takšen bolnik čez nekaj časa umrl za rakom na jetrih, tega niso znali povezati. Danes je lapuh zaradi visoke vsebnosti piriolizidinskih alkaloidov odsvetovan. Nemška farmakognozija priporoča, da pri diagnosticirani prizadetosti bronhijev bolnik popije dnevno dve mali skodelici čaja iz lapuha. Takšen čaj lahko bolnik pije le deset dni, na to pa vse leto nič.

Pri nas ga je nadomestil žitni žebrat. Pred leti se je zgodilo, da je prišel k meni pacient, češ da hudo kašlja. Pozneje se je izkazalo, da je imel pljučnega raka, za katerim je potem tudi umrl. Pri pojavu suhega kašlja ali kašlja z največkrat rumenim izpljunkom je zato vedno treba obiskati zdravnika.

Oslovski kašelj

Ta bolezen, ki največkrat prizadene otroke, je praktično izkoreninjena. Pojavlja se zelo redko.

Naši predniki so oslovski kašelj zdravili tako, da so izdolbli črno redkev, vanjo nalili medu, spodaj pa naredili luknjico, da je med oziroma vsebina tekla v skodelico. Mlačno tekočino potem popijemo. Pater Ašič je priporočal še pitje čaja iz materine dušice in trpotca.

Cmok v grlu

- Oglas -

Bolniki tožijo, da čutijo, kot da bi imeli cmok v grlu. Dejansko se v grlu naberejo sluzi. Ob tem se v grlu razmnožijo še bakterije. Ljudje potožijo, da se nikakor ne morejo odkašljati. Za to težavo priporočamo čaj iz rastlin, ki vsebujejo saponine ( milnate snovi ). Rastline, ki vsebujejo saponine, so: zlata rozga, milnica, zdravilni čistec, korenine jegličev, sporiš …

Takega čaja ne smejo uživati ljudje, ki imajo kronično obolenje ledvic.

Kronično obstruktivno pljučno obolenje kopb

KOPB je običajno bolezen kadilcev. Bolezen ima štiri stopnje. Bolnik s četrto stopnjo KOPB praktično ne more več hoditi v najmanjši klanec, ker se počuti, kot da se bo zadušil. To bolezen pa lahko dobijo tudi ljudje, ki niso nikoli kadili. Do nedavnega je ta bolezen veljala za neozdravljivo in nezaustavljivo. Na Plavici smo izdelali mešanico, ki bolnikom preverjeno zelo pomaga. Imam informacije, da se tisti, ki se s kolesom ni mogel več peljati v najmanjši klanec, zdaj lahko pelje v hrib.

Čebula in med za zdravljenje pljuč in bronhitisa

Čebula in med za zdravljenje pljuč in bronhitisa

Potrebujete:

 • 3 velike čebule,
 • 20 dag medu.

Tri velike čebule nasekljate in prelijete z 20 dag medu. pustite v zaprti posodi ( s pokrovom ) 6 do 8 ur, potem precedite skozi cedilo. Dobite tekoči sok. Pijete 1 jušno žlico na vsako uro, dokler vsega na porabite.

Za pljuča je zelo pomembno mirno in harmonično življenje, zato se v času bolezni poskusite čim bolj umiriti in umakniti iz nemirnih situacij.

Preberite tudi: Angina: vnetje grla, s katerim se ne smemo igrati

NAJNOVEJŠE