Valeriji Verhovnik, za prijatelje Vale (ljudje se je spominjajo kot ene od udeleลพenk resniฤnostnega ลกova Kmetija iลกฤe lastnika), se je pred petimi leti ลพivljenje obrnilo na glavo. ยปV ลกovu me je zasvojila svoboda, ki ti jo da narava. Ko ฤlovek ni obremenjen s sluลพbo, ko ti tempa ลพivljenja ne uravnavajo veฤ drugi in se prilagajaลก samo ลกe ลพivalim. Takrat sem se prviฤ vpraลกala tudi, kakลกno hrano jemo.ยซ Po desetih letih sluลพbovanja v gospodarstvu, letu in pol na univerzi in dveh letih v gostinstvu se je poslovna ลพenska prelevila v kmetico. Visoke petke je zamenjala za gumijaste ลกkornje, uspeลกno opravila nacionalno poklicno kvalifikacijo za ลพivinorejko in se za nameฤek nauฤila ลกe voziti traktor. ยปKot mlada prevzemnica kmetije sem letos morala opraviti nacionalno poklicno kvalifikacijo za ลพivinorejko, ki zahteva tudi izpit za traktor. ฤe ne znaลก voziti traktorja, ne moreลก biti ลพivinorejec,ยซ se na vsa usta zasmeji simpatiฤna Vale.

Poleg ลพivali โ ima 32 oslov, 20 govedi, 20 koz, 3 pujse, dve ovci, enega konja, zajce, maฤke in dva nadvse simpatiฤna psa โ se ukvarja tudi s kmeฤkim turizmom, izdelavo marmelad in zelenjavnih namazov ter gojenjem ekoloลกke zelenjave in aronije. ยปPo ลกtirih letih smo je letos nabrali 100 kg. Iz nje, pa tudi iz drugega sadja in zeliลกฤ delam sirupe, marmelade in ฤaj.ยซ Letos na policah v njeni kuhinji (mimogrede, v starem ลกtedilniku, tako kot vฤasih, ves ฤas gori ogenj) stoji 30 steklenih kozarcev, v katerih ima shranjena posuลกena zeliลกฤa. Aromatiฤne ฤajne meลกanice so namenjene gostom, ki pridejo na kmetijo. Nekateri samo na enodnevni obisk, veliko pa jih na kmetiji Gaฤnik, v zadnji hiลกi v Gorenji Trebuลกi, preลพivlja svoj dopust. Obiskovalci so navduลกeni tudi nad njenim kruhom, ki ga peฤe v kmeฤki peฤi, in odliฤno hrano. Vale je odliฤna kuharica, kar so pred kratkim opazili tudi kulinariฤni ocenjevalci ene od revij. Na kmetijo, ki leลพi na nadmorski viลกini 920 metrov in je le nekaj kilometrov oddaljena od Vojskega, najviลกje leลพeฤe vasi na Primorskem, najlaลพje pridete iz Idrije.

Ste odliฤna kuharica. Kje ste se nauฤili kuhati?
Od nekdaj rada kuham. Tako zelo, da sem se po osnovni ลกoli hotela vpisati na srednjo kuharsko ลกolo. Ker sem imela predobre ocene, mi niso pustili, da bi se vpisala na to ลกolo. Potem zanalaลกฤ nisem hotela iti v gimnazijo in sem se raje vpisala na srednjo ekonomsko ลกolo. Bilo mi je vลกeฤ, tako da sem se vpisala ลกe na ekonomsko fakulteto, kjer mi je ลกlo zelo dobro, imela sem visoke ocene. V ลกtudiju sem tako uลพivala, da sem takoj, ko sem ga konฤala, vpisala ลกe magisterij. ฤeprav sem bila precej ambiciozna in sem se videla kot uspeลกna poslovna ลพenska, je nekje globoko v meni ves ฤas tlela ลพelja, da bi imela lokal, v katerem bi sama pripravljala hrano.
ลฝelja se vam je delno izpolnila eno leto pred vaลกim odhodom v resniฤnostni ลกov.
Ko sem delala na univerzi, je ena od ลกtudentk iskala nekoga, ki bi v lokalu njenega fanta prevzel vodenje financ. Dala sem odpoved in bila skoraj dve leti vodja lokala, urejala sem papirje, skrbela za finance. V lokalu sem tudi delala, kelnarila, pripravljala domaฤ sladoled. Teฤaj za pripravo sladoleda sem ลกla delat celo v Rim, naredila sem tudi teฤaj za barmana in se nauฤila, kako se naredi prava italijanska kava.

Ko ste se ravno dobro vpeljali, ste v resniฤnostnem ลกovu Kmetija iลกฤe lastnika okusili ลกe, kako je biti kmet.
Ko sem ลกla na kmetijo, sem v glavi imela samo to, da bom, ฤe zmagam, lahko odprla svojo oลกtarijo. ลฝivali in kmetovanje me sploh niso zanimali. Ko pa sem bila tam, sem ugotovila, da me delo na kmetiji veseli, ลกe najbolj delo z ลพivalmi. Niฤ mi ni bilo teลพko, ฤeprav sem se morala vsega nauฤiti.
Razen delati na zemlji โฆ
Tega me je bila groza, saj sem imela fobijo pred ฤrvi in deลพevniki.
Se vam je te fobije do zdaj ลพe uspelo znebiti?
Ko smo na naลกi kmetiji prviฤ zorali zemljo, sem se s svojim strahom morala sooฤiti. Sprva mi je ลกlo na bruhanje, vsakiฤ, ko sem videla kakลกnega ฤrva, teh pa je bilo v zemlji, kjer 20 let nihฤe ni kmetoval, ogromno, sem kriฤala na ves glas. Potem sem si nadela najdebelejลกe rokavice in se podala v svoj strah. Zdaj si te male ลพivalce upam prijeti z golo roko, tudi pogovarjam se z njimi. (smeh)
Ko vas je lastnik pripeljal na ogled kmetije, ste imeli v glavi idejo, da bi se ลกli kmeฤki turizem. To in ลกe veliko veฤ, zdaj zares poฤnete.
Nekoฤ sem po televiziji gledala dokumentarec o norveลกkemu paru, ki se je iz mesta preselil v divjino. Nihฤe jima ni verjel, da bosta preลพivela. Danes ne samo, da sta popolnoma samooskrbna, sredi divjine imata celo restavracijo z Michelinovo zvezdico. Tudi moja ลพelja je bila imeti samooskrbno restavracijo, kjer se veฤina hrane, ki se ponudi gostu na kroลพnik, pridela tam.
Tudi pri vas ljudje na kroลพnik dobijo samo doma pridelano hrano, le ลกe Michelinova zvezdica vam manjka.
ฤisto vsega ne pridelamo sami. Imamo svojo zelenjavo in meso, jajca in mleko pa dobimo na sosednjih kmetijah. O Michelinovi zvezdici pa ne sanjam. (smeh) Razlog je v tem, da ลพelimo ljudem ponuditi avtentiฤne okuse, kar pomeni, da na naลกih kroลพnikih ni kreacij in niso modni, so pa okusni. Velikokrat me ljudje spraลกujejo, s ฤim sem zaฤinila meso, pa jim povem, da sem ga samo osolila in spekla. Ne verjamejo. ลฝelim jim dokazati, kakลกna gromozanska razlika je v okusu med doma pridelano in vzrejeno ali v trgovini kupljeno hrano.

Zelenjavo ste na zaฤetku pridelovali tudi za prodajo, zdaj jo imate samo ลกe za svoje potrebe.
Ko sem zaฤela s kmetovanjem, sem obdelovala ลกtiri hektarje povrลกine. Pridelala sem toliko zelenjave, da sem jo prodajala na ekoloลกki trลพnici v Ljubljani in na trลพnici v Idriji. Ko pa sem se intenzivneje zaฤela ukvarjati s kmeฤkim turizmom, se mi ni veฤ izลกlo. Pridelava zelenjave mi je vzela preveฤ ฤasa. Bilo je veliko dela za malo denarja. Zdaj zelenjavo pridelujem samo ลกe na enem hektarju, kar zadoลกฤa za naลกe potrebe in potrebe naลกih gostov. Gosti, ki pri nas kampirajo, si zelenjavo lahko natrgajo tudi sami.
Ljudje se pogosto ฤudijo, da kljub 20 kravam nimate mleka.
Veฤina ljudi sploh ne ve, da krava dobi mleko ลกele, ko prviฤ skoti. ฤe hoฤeลก imeti mleko, moraลก teliฤka dati stran od mame. Zato teliฤke ali ubijejo ali jih zaฤnejo pitati. To se mi zdi grozno in prav lahko razumem, zakaj se ljudje odloฤajo, da postanejo vegani.
Torej mleka nimate iz humanih razlogov?
To ni ravno glavni razlog, glavni razlog je ta, da enostavno dva ฤloveka ne zmoreva vsega. Naลกa kmetija se imenuje Naลก raj, pa ne zato, ker mi ลพivimo v raju, ampak zato, ker naลกe ลพivali ลพivijo v raju. Ne vem, ali ลกe kje v Sloveniji ลพivali ลพivijo na tako veliki povrลกini kot pri nas. 20 krav ลพivi na 18 hektarjih in so spuลกฤene celo leto. Sama ne bi mogla ลพiveti od tega, da bi ubijala ลพivali zgolj za denar. Zato imamo kljub subvencijam iz osnovne kmetijske dejavnosti na naลกi kmetiji izgubo.
Kaj ฤe se zgodi, da vam ลกe subvencije ukinejo?
Sem zagovornica ukinitve subvencij, sploh na takลกen naฤin, ko se izplaฤujejo sedaj. Sama zagovarjam subvencije za kmete na podlagi izkazanih prihodkov. Kmet, ki niฤ ne ustvari, ne more imeti subvencij. Sicer pa so najveฤji prejemniki subvencij angleลกki dvor in evropski poslanci. In dokler bodo oni imeli zemljo, subvencij nikoli ne bodo ukinili. (smeh)
ฤe sem vas prav razumela, vas reลกuje turizem.
Ker nimamo dovolj gozda, temveฤ samo travinjo, sem se takoj, ko sem priลกla na kmetijo zaฤela ukvarjati tudi s kmeฤkim turizmom. Najprej smo postavili piknik prostor, potem smo zaฤeli urejati sobe. Zdaj imamo 14 leลพiลกฤ, od lani pa ob hiลกi oddajamo tudi prostor za kampiranje.

Od kod prihajajo turisti?
Veฤina gostov je tujcev, najveฤ jih prihaja iz Belgije in Nizozemske, smo pa imeli tudi ลพe goste iz Avstralije, Izraela in Katarja. Slovenci za dalj ฤasa obiฤajno ne pridejo.
Poleg skrbi za ลพivali, imate jih pribliลพno 80, obdelovanja polj, nabiranja zeliลกฤ, kuhanja kosil s po pet hodi, vkuhavanja marmelad, sokov, peke kruha, aktivni ste tudi v Druลกtvu kmeฤkih ลพena in deklet Vojsko, v prostem ฤasu ลกe najdete ฤas, da kaj nakvaฤkate ali pa zaigrate v kakลกnem dokumentarnem filmu. Kako zmorete?
(smeh) Zadnje leto, ko z mano ลพivi Darko, mi je precej laลพje. Je pa res, da oba delava povpreฤno 12 ur dnevno. Lani so klicali iz Statistiฤnega urada Slovenije, kjer so opravljali anketo o kmetih. Eno od vpraลกanj je bilo, koliko ur povpreฤno delamo, pa sem odgovorila, da 12. Nekaj ฤasa je bilo na drugi strani telefona vse tiho, potem pa mi je fant, ki je anketo opravljal, rekel, da tega odgovora ne more vnesti v raฤunalnik, ker je najviลกja postavka, ki mu jo dovoli raฤunalnik, 10 ur.
Z Darkom Misloviฤem sta se spoznala v ลกovu Kmetija iลกฤe lastnika.
Darko je bil v ลกovu moja motivacija, ko sem bila na tem, da izpadem. Je zelo miren ฤlovek, ki ga teลพko spravite iz tira, predvsem pa zelo, zelo delaven.
Sta ลพe dolgo par?
Dobro leto.
Prvo leto so na kmetijo pogosto ljudje priลกli samo za to, da so vas videli. Se vam to ลกe dogaja?
ล e vedno. Stopijo iz avta in me gledajo. Ko jih vpraลกam, ali bodo kaj popili in pojedli, mi reฤejo, da so me priลกli samo pogledat. Ko si me ogledajo, se usedejo v avto in odpeljejo. (smeh)
Ne morem verjeti, da si ne vzamejo ฤasa, da bi si ogledali kmetijo in prelepo naravo. Ali vodene oglede po kmetiji sploh imate?
Imamo jih za turiste, ki bivajo pri nas. Ker nimam izpita za turistiฤnega vodnika, jim lahko pokaลพem samo kmetijo, znamenitosti in naravne lepote morajo poiskati sami.
Na kmetiji imate tudi razliฤne delavnice.
Smo tudi uฤna kmetija, zato organiziramo tudi razliฤne delavnice. Tujce zelo zanima peka kruha v kruลกni peฤi, kjer ga peฤemo enkrat na teden. Imamo pa tudi zeliลกฤarske delavnice. Pri nas je narava ลกe neokrnjena, na naลกih travnikih raste skoraj vse, celo arnika, ki je ลพe skoraj nikjer veฤ ni. Travnikov zaradi viลกine tudi ne moremo kositi veฤ kot enkrat letno, tudi z gnojevko jih ne gnojimo. Arnika na travnikih, ki jih polivajo z gnojevko, namreฤ ne raste veฤ.

Ali zdravilna zeliลกฤa tudi prodajate?
Ne, imamo jih samo za svojo uporabo. ฤe bi jih hotela prodajati, bi jih morala ลกe dodatno gojiti na 0,02 hektarja veliki povrลกini.
Domnevam, da so tujci nad naลกimi zdravilnimi zeliลกฤi navduลกeni.
Ne samo tujce, zdravilna zeliลกฤa zelo zanimajo tudi Slovence. ล e celo otroci pri nas oboลพujejo zeliลกฤne ฤaje. Sploh ฤe jim dodam ลกe kanฤek soka aronije in medu ter jim ga ponudim kot ledeni ฤaj. (smeh)
Otroci pri vas verjetno neznansko uลพivajo?
Ne vsi. Eni ฤisto padejo noter, drugi pa so na smrt nesreฤni. Sploh najstniki. Tiste najbolj osreฤim, ko jim povem, da imamo brezลพiฤno povezavo. Se nam je ลพe zgodilo, da so druลพine zaradi nesreฤnih otrok predฤasno zakljuฤile dopust. Nekoฤ je 13-letnik tretji dan tako jokal pri zajtrku, razlog je bil, da nimamo hrane iz trgovine ter da pogreลกa McDonaldโs, da so se starลกi odloฤili, da ga odpeljejo nazaj v civilizacijo.
Domnevam, da sicer k vam prihajajo ljudje, ki tudi v dolini ลพivijo bolj zdravo in pazijo, kaj dajo v usta.
Veฤina naลกih gostov je visoko izobraลพenih in dobro situiranih, zanje je to naฤin ลพivljenja. Belgijci mi povedo, da je pri njih navada, da se ob sobotah zapeljejo do prvega ekoloลกkega kmeta in si sami naberejo zelenjavo za ves teden. Zadnja leta tudi opaลพam velik porast vegetarijancev in veganov. Zanimivo je, ko pri nas marsikateri vegetarijanec ali vegan vseeno jรฉ tudi meso, potem ko vidi, kako pri nas ลพivali ลพivijo.
Kakลกne pa so v tujini cene ekoloลกke zelenjave v primerjavi z naลกimi?
No, te so pa nore. Lani se mi je zdelo smeลกno, ko so bili Nizozemci in Belgijci ฤisto fascinirani nad naลกim paradiลพnikom volovsko srce. Pri nas je ta paradiลพnik eden najbolj obiฤajnih, pri njih pa je eksotika. Njihovi ekoloลกki kmetje jim ga prodajajo po 7 evrov za kilogram.
S ฤim so vas tujci ลกe presenetili?
Letos je bila med mojimi gosti tudi petฤlanska druลพina iz Genta v Belgiji. Povedali so mi, da imajo doma zajฤke in vrt, na katerem zelo radi delajo. Ko so se nauลพili naลกe narave, so me priลกli vpraลกat, ali bi lahko za kratek ฤas pulili plevel na mojih njivah. Do konca dopusta so mi opleli ลกtiri grede. (smeh)
Kaj je tujcem na vaลกi kmetiji najbolj vลกeฤ?
Naลกi gozdovi. Vลกeฤ jim je, da se lahko prosto sprehajajo po njih, pa to, da v bliลพini ni civilizacije, samo neokrnjena narava.
Kakลกna je po vaลกem mnenju prihodnost ekoloลกke pridelave hrane pri nas?
Na podroฤju sadja in zelenjave so potroลกniki pri nas ลพe zelo ozaveลกฤeni. Najveฤji problem sta mleko in meso. V Sloveniji mislim, da samo mlekarna Planika odkupuje ekoloลกko mleko, v vseh drugih mlekarnah ga zmeลกajo z navadnim mlekom in ga kmetom plaฤajo enako kot neekoloลกkega. ล e veฤji problem je pri mesu. Ne moremo ga prodati. Klavnice ga ne odkupujejo oziroma v zelo malih koliฤinah, ฤe pa ลพe ga, nam ponujajo isto ceno, kot jo plaฤajo za konvencionalno pridelano meso.

Tega pa ne razumem.
Cena govedine zadnjih 10 let pada, meso, uvoลพeno iz tujine, pa je cenejลกe kot pri nas. Zato drลพava 80 % mesa uvozi, najveฤ iz Avstrije in Madลพarske.
To razumem, kje pa se zatakne pri ekoloลกko pridelanem mesu?
Teลพava je v tem, da je ekoloลกko meso pridelano na naraven naฤin. To pomeni, da se teliฤek kravi, ki je bila oplojena na naraven naฤin, skoti na travniku. Po naravni poti ta teliฤek tudi raste. Pije materino mleko in jรฉ travo, pozimi pa seno. ฤez nekaj mesecev naลก teliฤek tehta 100 kilogramov, v primerjavi s pitancem, ki jih ima 300. Tak teliฤek za trg ni zanimiv. Stroลกki klanja so isti, mesa pa je za dve tretjini manj. Edina reลกitev bi bila, da bi sami naredili obrat za predelavo mesa, kar pa je ogromna investicija, ki si je trenutno ne moremo privoลกฤiti.
Kakลกni so vaลกi naฤrti za naprej?
Z Darkom se ลกe odloฤava, kako naprej. Nekaj let, za kolikor imava ลกe podpisano pogodbo o najemu kmetije, bova ลกe ostala tu, potem pa bova videla. ลฝiveti od ekoloลกko usmerjene visokogorske kmetije, ki leลพi na obmoฤju z omejenimi dejavniki โ smo v zaลกฤitenem obmoฤju Gaฤnik, kjer veljajo ลกe stroลพji pogoji kot v Triglavskem narodnem parku โ, je sila teลพko. Pa birokracije je vedno veฤ. Dobro, da sem visoko izobraลพena, da znam pravilno izpolniti vse obrazce in evidence, ki jih drลพava zahteva od nas. Ogromno je tudi nepotrebnih izobraลพevanj. Vsako leto posluลกamo ista predavanja. To je ฤista izguba ฤasa. V tujini je biti ekoloลกki kmet veliko preprostejลกe. V Avstriji, kamor nas pogosto peljejo na oglede, so ekoloลกki kmetje pravi gospodje. Ne vem. Mogoฤe bova zaฤela iskati kakลกno kmetijo, kjer so pogoji kmetovanja prijaznejลกi kot na tej viลกini.
Preberite tudi: Iz centra prestolnice na koฤevsko kmetijo

