DomovZgodbeKo magistrica ekonomskih znanosti postane kmetica

Ko magistrica ekonomskih znanosti postane kmetica

Valeriji Verhovnik, za prijatelje Vale (ljudje se je spominjajo kot ene od udeleลพenk resniฤnostnega ลกova Kmetija iลกฤe lastnika), se je pred petimi leti ลพivljenje obrnilo na glavo. ยปV ลกovu me je zasvojila svoboda, ki ti jo da narava. Ko ฤlovek ni obremenjen s sluลพbo, ko ti tempa ลพivljenja ne uravnavajo veฤ drugi in se prilagajaลก samo ลกe ลพivalim. Takrat sem se prviฤ vpraลกala tudi, kakลกno hrano jemo.ยซ Po desetih letih sluลพbovanja v gospodarstvu, letu in pol na univerzi in dveh letih v gostinstvu se je poslovna ลพenska prelevila v kmetico. Visoke petke je zamenjala za gumijaste ลกkornje, uspeลกno opravila nacionalno poklicno kvalifikacijo za ลพivinorejko in se za nameฤek nauฤila ลกe voziti traktor. ยปKot mlada prevzemnica kmetije sem letos morala opraviti nacionalno poklicno kvalifikacijo za ลพivinorejko, ki zahteva tudi izpit za traktor. ฤŒe ne znaลก voziti traktorja, ne moreลก biti ลพivinorejec,ยซ se na vsa usta zasmeji simpatiฤna Vale.

Valerija Verhovnik na kmetiji

Poleg ลพivali โ€“ ima 32 oslov, 20 govedi, 20 koz, 3 pujse, dve ovci, enega konja, zajce, maฤke in dva nadvse simpatiฤna psa โ€“ se ukvarja tudi s kmeฤkim turizmom, izdelavo marmelad in zelenjavnih namazov ter gojenjem ekoloลกke zelenjave in aronije. ยปPo ลกtirih letih smo je letos nabrali 100 kg. Iz nje, pa tudi iz drugega sadja in zeliลกฤ delam sirupe, marmelade in ฤaj.ยซ Letos na policah v njeni kuhinji (mimogrede, v starem ลกtedilniku, tako kot vฤasih, ves ฤas gori ogenj) stoji 30 steklenih kozarcev, v katerih ima shranjena posuลกena zeliลกฤa. Aromatiฤne ฤajne meลกanice so namenjene gostom, ki pridejo na kmetijo. Nekateri samo na enodnevni obisk, veliko pa jih na kmetiji Gaฤnik, v zadnji hiลกi v Gorenji Trebuลกi, preลพivlja svoj dopust. Obiskovalci so navduลกeni tudi nad njenim kruhom, ki ga peฤe v kmeฤki peฤi, in odliฤno hrano. Vale je odliฤna kuharica, kar so pred kratkim opazili tudi kulinariฤni ocenjevalci ene od revij. Na kmetijo, ki leลพi na nadmorski viลกini 920 metrov in je le nekaj kilometrov oddaljena od Vojskega, najviลกje leลพeฤe vasi na Primorskem, najlaลพje pridete iz Idrije.

Ste odliฤna kuharica. Kje ste se nauฤili kuhati?

Od nekdaj rada kuham. Tako zelo, da sem se po osnovni ลกoli hotela vpisati na srednjo kuharsko ลกolo. Ker sem imela predobre ocene, mi niso pustili, da bi se vpisala na to ลกolo. Potem zanalaลกฤ nisem hotela iti v gimnazijo in sem se raje vpisala na srednjo ekonomsko ลกolo. Bilo mi je vลกeฤ, tako da sem se vpisala ลกe na ekonomsko fakulteto, kjer mi je ลกlo zelo dobro, imela sem visoke ocene. V ลกtudiju sem tako uลพivala, da sem takoj, ko sem ga konฤala, vpisala ลกe magisterij. ฤŒeprav sem bila precej ambiciozna in sem se videla kot uspeลกna poslovna ลพenska, je nekje globoko v meni ves ฤas tlela ลพelja, da bi imela lokal, v katerem bi sama pripravljala hrano.

ลฝelja se vam je delno izpolnila eno leto pred vaลกim odhodom v resniฤnostni ลกov.

Ko sem delala na univerzi, je ena od ลกtudentk iskala nekoga, ki bi v lokalu njenega fanta prevzel vodenje financ. Dala sem odpoved in bila skoraj dve leti vodja lokala, urejala sem papirje, skrbela za finance. V lokalu sem tudi delala, kelnarila, pripravljala domaฤ sladoled. Teฤaj za pripravo sladoleda sem ลกla delat celo v Rim, naredila sem tudi teฤaj za barmana in se nauฤila, kako se naredi prava italijanska kava.

Valerija Verhovnik kmetovanje

Ko ste se ravno dobro vpeljali, ste v resniฤnostnem ลกovu Kmetija iลกฤe lastnika okusili ลกe, kako je biti kmet.

Ko sem ลกla na kmetijo, sem v glavi imela samo to, da bom, ฤe zmagam, lahko odprla svojo oลกtarijo. ลฝivali in kmetovanje me sploh niso zanimali. Ko pa sem bila tam, sem ugotovila, da me delo na kmetiji veseli, ลกe najbolj delo z ลพivalmi. Niฤ mi ni bilo teลพko, ฤeprav sem se morala vsega nauฤiti.

Razen delati na zemlji โ€ฆ

Tega me je bila groza, saj sem imela fobijo pred ฤrvi in deลพevniki.

Se vam je te fobije do zdaj ลพe uspelo znebiti?

Ko smo na naลกi kmetiji prviฤ zorali zemljo, sem se s svojim strahom morala sooฤiti. Sprva mi je ลกlo na bruhanje, vsakiฤ, ko sem videla kakลกnega ฤrva, teh pa je bilo v zemlji, kjer 20 let nihฤe ni kmetoval, ogromno, sem kriฤala na ves glas. Potem sem si nadela najdebelejลกe rokavice in se podala v svoj strah. Zdaj si te male ลพivalce upam prijeti z golo roko, tudi pogovarjam se z njimi. (smeh)

Ko vas je lastnik pripeljal na ogled kmetije, ste imeli v glavi idejo, da bi se ลกli kmeฤki turizem. To in ลกe veliko veฤ, zdaj zares poฤnete.

Nekoฤ sem po televiziji gledala dokumentarec o norveลกkemu paru, ki se je iz mesta preselil v divjino. Nihฤe jima ni verjel, da bosta preลพivela. Danes ne samo, da sta popolnoma samooskrbna, sredi divjine imata celo restavracijo z Michelinovo zvezdico. Tudi moja ลพelja je bila imeti samooskrbno restavracijo, kjer se veฤina hrane, ki se ponudi gostu na kroลพnik, pridela tam.

Tudi pri vas ljudje na kroลพnik dobijo samo doma pridelano hrano, le ลกe Michelinova zvezdica vam manjka.

ฤŒisto vsega ne pridelamo sami. Imamo svojo zelenjavo in meso, jajca in mleko pa dobimo na sosednjih kmetijah. O Michelinovi zvezdici pa ne sanjam. (smeh) Razlog je v tem, da ลพelimo ljudem ponuditi avtentiฤne okuse, kar pomeni, da na naลกih kroลพnikih ni kreacij in niso modni, so pa okusni. Velikokrat me ljudje spraลกujejo, s ฤim sem zaฤinila meso, pa jim povem, da sem ga samo osolila in spekla. Ne verjamejo. ลฝelim jim dokazati, kakลกna gromozanska razlika je v okusu med doma pridelano in vzrejeno ali v trgovini kupljeno hrano.

74

Zelenjavo ste na zaฤetku pridelovali tudi za prodajo, zdaj jo imate samo ลกe za svoje potrebe.

Ko sem zaฤela s kmetovanjem, sem obdelovala ลกtiri hektarje povrลกine. Pridelala sem toliko zelenjave, da sem jo prodajala na ekoloลกki trลพnici v Ljubljani in na trลพnici v Idriji. Ko pa sem se intenzivneje zaฤela ukvarjati s kmeฤkim turizmom, se mi ni veฤ izลกlo. Pridelava zelenjave mi je vzela preveฤ ฤasa. Bilo je veliko dela za malo denarja. Zdaj zelenjavo pridelujem samo ลกe na enem hektarju, kar zadoลกฤa za naลกe potrebe in potrebe naลกih gostov. Gosti, ki pri nas kampirajo, si zelenjavo lahko natrgajo tudi sami.

Ljudje se pogosto ฤudijo, da kljub 20 kravam nimate mleka.

Veฤina ljudi sploh ne ve, da krava dobi mleko ลกele, ko prviฤ skoti. ฤŒe hoฤeลก imeti mleko, moraลก teliฤka dati stran od mame. Zato teliฤke ali ubijejo ali jih zaฤnejo pitati. To se mi zdi grozno in prav lahko razumem, zakaj se ljudje odloฤajo, da postanejo vegani.

Torej mleka nimate iz humanih razlogov?

To ni ravno glavni razlog, glavni razlog je ta, da enostavno dva ฤloveka ne zmoreva vsega. Naลกa kmetija se imenuje Naลก raj, pa ne zato, ker mi ลพivimo v raju, ampak zato, ker naลกe ลพivali ลพivijo v raju. Ne vem, ali ลกe kje v Sloveniji ลพivali ลพivijo na tako veliki povrลกini kot pri nas. 20 krav ลพivi na 18 hektarjih in so spuลกฤene celo leto. Sama ne bi mogla ลพiveti od tega, da bi ubijala ลพivali zgolj za denar. Zato imamo kljub subvencijam iz osnovne kmetijske dejavnosti na naลกi kmetiji izgubo.

Kaj ฤe se zgodi, da vam ลกe subvencije ukinejo?

Sem zagovornica ukinitve subvencij, sploh na takลกen naฤin, ko se izplaฤujejo sedaj. Sama zagovarjam subvencije za kmete na podlagi izkazanih prihodkov. Kmet, ki niฤ ne ustvari, ne more imeti subvencij. Sicer pa so najveฤji prejemniki subvencij angleลกki dvor in evropski poslanci. In dokler bodo oni imeli zemljo, subvencij nikoli ne bodo ukinili. (smeh)

ฤŒe sem vas prav razumela, vas reลกuje turizem.

Ker nimamo dovolj gozda, temveฤ samo travinjo, sem se takoj, ko sem priลกla na kmetijo zaฤela ukvarjati tudi s kmeฤkim turizmom. Najprej smo postavili piknik prostor, potem smo zaฤeli urejati sobe. Zdaj imamo 14 leลพiลกฤ, od lani pa ob hiลกi oddajamo tudi prostor za kampiranje.

0106

Od kod prihajajo turisti?

Veฤina gostov je tujcev, najveฤ jih prihaja iz Belgije in Nizozemske, smo pa imeli tudi ลพe goste iz Avstralije, Izraela in Katarja. Slovenci za dalj ฤasa obiฤajno ne pridejo.

Poleg skrbi za ลพivali, imate jih pribliลพno 80, obdelovanja polj, nabiranja zeliลกฤ, kuhanja kosil s po pet hodi, vkuhavanja marmelad, sokov, peke kruha, aktivni ste tudi v Druลกtvu kmeฤkih ลพena in deklet Vojsko, v prostem ฤasu ลกe najdete ฤas, da kaj nakvaฤkate ali pa zaigrate v kakลกnem dokumentarnem filmu. Kako zmorete?

(smeh) Zadnje leto, ko z mano ลพivi Darko, mi je precej laลพje. Je pa res, da oba delava povpreฤno 12 ur dnevno. Lani so klicali iz Statistiฤnega urada Slovenije, kjer so opravljali anketo o kmetih. Eno od vpraลกanj je bilo, koliko ur povpreฤno delamo, pa sem odgovorila, da 12. Nekaj ฤasa je bilo na drugi strani telefona vse tiho, potem pa mi je fant, ki je anketo opravljal, rekel, da tega odgovora ne more vnesti v raฤunalnik, ker je najviลกja postavka, ki mu jo dovoli raฤunalnik, 10 ur.

Z Darkom Misloviฤem sta se spoznala v ลกovu Kmetija iลกฤe lastnika.

Darko je bil v ลกovu moja motivacija, ko sem bila na tem, da izpadem. Je zelo miren ฤlovek, ki ga teลพko spravite iz tira, predvsem pa zelo, zelo delaven.

Sta ลพe dolgo par?

Dobro leto.

Prvo leto so na kmetijo pogosto ljudje priลกli samo za to, da so vas videli. Se vam to ลกe dogaja?

ล e vedno. Stopijo iz avta in me gledajo. Ko jih vpraลกam, ali bodo kaj popili in pojedli, mi reฤejo, da so me priลกli samo pogledat. Ko si me ogledajo, se usedejo v avto in odpeljejo. (smeh)

Ne morem verjeti, da si ne vzamejo ฤasa, da bi si ogledali kmetijo in prelepo naravo. Ali vodene oglede po kmetiji sploh imate?

Imamo jih za turiste, ki bivajo pri nas. Ker nimam izpita za turistiฤnega vodnika, jim lahko pokaลพem samo kmetijo, znamenitosti in naravne lepote morajo poiskati sami.

Na kmetiji imate tudi razliฤne delavnice.

Smo tudi uฤna kmetija, zato organiziramo tudi razliฤne delavnice. Tujce zelo zanima peka kruha v kruลกni peฤi, kjer ga peฤemo enkrat na teden. Imamo pa tudi zeliลกฤarske delavnice. Pri nas je narava ลกe neokrnjena, na naลกih travnikih raste skoraj vse, celo arnika, ki je ลพe skoraj nikjer veฤ ni. Travnikov zaradi viลกine tudi ne moremo kositi veฤ kot enkrat letno, tudi z gnojevko jih ne gnojimo. Arnika na travnikih, ki jih polivajo z gnojevko, namreฤ ne raste veฤ.

Valerija Verhovnik

Ali zdravilna zeliลกฤa tudi prodajate?

Ne, imamo jih samo za svojo uporabo. ฤŒe bi jih hotela prodajati, bi jih morala ลกe dodatno gojiti na 0,02 hektarja veliki povrลกini.

Domnevam, da so tujci nad naลกimi zdravilnimi zeliลกฤi navduลกeni.

Ne samo tujce, zdravilna zeliลกฤa zelo zanimajo tudi Slovence. ล e celo otroci pri nas oboลพujejo zeliลกฤne ฤaje. Sploh ฤe jim dodam ลกe kanฤek soka aronije in medu ter jim ga ponudim kot ledeni ฤaj. (smeh)

Otroci pri vas verjetno neznansko uลพivajo?

Ne vsi. Eni ฤisto padejo noter, drugi pa so na smrt nesreฤni. Sploh najstniki. Tiste najbolj osreฤim, ko jim povem, da imamo brezลพiฤno povezavo. Se nam je ลพe zgodilo, da so druลพine zaradi nesreฤnih otrok predฤasno zakljuฤile dopust. Nekoฤ je 13-letnik tretji dan tako jokal pri zajtrku, razlog je bil, da nimamo hrane iz trgovine ter da pogreลกa McDonaldโ€™s, da so se starลกi odloฤili, da ga odpeljejo nazaj v civilizacijo.

Domnevam, da sicer k vam prihajajo ljudje, ki tudi v dolini ลพivijo bolj zdravo in pazijo, kaj dajo v usta.

Veฤina naลกih gostov je visoko izobraลพenih in dobro situiranih, zanje je to naฤin ลพivljenja. Belgijci mi povedo, da je pri njih navada, da se ob sobotah zapeljejo do prvega ekoloลกkega kmeta in si sami naberejo zelenjavo za ves teden. Zadnja leta tudi opaลพam velik porast vegetarijancev in veganov. Zanimivo je, ko pri nas marsikateri vegetarijanec ali vegan vseeno jรฉ tudi meso, potem ko vidi, kako pri nas ลพivali ลพivijo.

Kakลกne pa so v tujini cene ekoloลกke zelenjave v primerjavi z naลกimi?

No, te so pa nore. Lani se mi je zdelo smeลกno, ko so bili Nizozemci in Belgijci ฤisto fascinirani nad naลกim paradiลพnikom volovsko srce. Pri nas je ta paradiลพnik eden najbolj obiฤajnih, pri njih pa je eksotika. Njihovi ekoloลกki kmetje jim ga prodajajo po 7 evrov za kilogram.

S ฤim so vas tujci ลกe presenetili?

Letos je bila med mojimi gosti tudi petฤlanska druลพina iz Genta v Belgiji. Povedali so mi, da imajo doma zajฤke in vrt, na katerem zelo radi delajo. Ko so se nauลพili naลกe narave, so me priลกli vpraลกat, ali bi lahko za kratek ฤas pulili plevel na mojih njivah. Do konca dopusta so mi opleli ลกtiri grede. (smeh)

Kaj je tujcem na vaลกi kmetiji najbolj vลกeฤ?

Naลกi gozdovi. Vลกeฤ jim je, da se lahko prosto sprehajajo po njih, pa to, da v bliลพini ni civilizacije, samo neokrnjena narava.

Kakลกna je po vaลกem mnenju prihodnost ekoloลกke pridelave hrane pri nas?

Na podroฤju sadja in zelenjave so potroลกniki pri nas ลพe zelo ozaveลกฤeni. Najveฤji problem sta mleko in meso. V Sloveniji mislim, da samo mlekarna Planika odkupuje ekoloลกko mleko, v vseh drugih mlekarnah ga zmeลกajo z navadnim mlekom in ga kmetom plaฤajo enako kot neekoloลกkega. ล e veฤji problem je pri mesu. Ne moremo ga prodati. Klavnice ga ne odkupujejo oziroma v zelo malih koliฤinah, ฤe pa ลพe ga, nam ponujajo isto ceno, kot jo plaฤajo za konvencionalno pridelano meso.

0119

Tega pa ne razumem.

Cena govedine zadnjih 10 let pada, meso, uvoลพeno iz tujine, pa je cenejลกe kot pri nas. Zato drลพava 80 % mesa uvozi, najveฤ iz Avstrije in Madลพarske.

To razumem, kje pa se zatakne pri ekoloลกko pridelanem mesu?

Teลพava je v tem, da je ekoloลกko meso pridelano na naraven naฤin. To pomeni, da se teliฤek kravi, ki je bila oplojena na naraven naฤin, skoti na travniku. Po naravni poti ta teliฤek tudi raste. Pije materino mleko in jรฉ travo, pozimi pa seno. ฤŒez nekaj mesecev naลก teliฤek tehta 100 kilogramov, v primerjavi s pitancem, ki jih ima 300. Tak teliฤek za trg ni zanimiv. Stroลกki klanja so isti, mesa pa je za dve tretjini manj. Edina reลกitev bi bila, da bi sami naredili obrat za predelavo mesa, kar pa je ogromna investicija, ki si je trenutno ne moremo privoลกฤiti.

Kakลกni so vaลกi naฤrti za naprej?

Z Darkom se ลกe odloฤava, kako naprej. Nekaj let, za kolikor imava ลกe podpisano pogodbo o najemu kmetije, bova ลกe ostala tu, potem pa bova videla. ลฝiveti od ekoloลกko usmerjene visokogorske kmetije, ki leลพi na obmoฤju z omejenimi dejavniki โ€“ smo v zaลกฤitenem obmoฤju Gaฤnik, kjer veljajo ลกe stroลพji pogoji kot v Triglavskem narodnem parku โ€“, je sila teลพko. Pa birokracije je vedno veฤ. Dobro, da sem visoko izobraลพena, da znam pravilno izpolniti vse obrazce in evidence, ki jih drลพava zahteva od nas. Ogromno je tudi nepotrebnih izobraลพevanj. Vsako leto posluลกamo ista predavanja. To je ฤista izguba ฤasa. V tujini je biti ekoloลกki kmet veliko preprostejลกe. V Avstriji, kamor nas pogosto peljejo na oglede, so ekoloลกki kmetje pravi gospodje. Ne vem. Mogoฤe bova zaฤela iskati kakลกno kmetijo, kjer so pogoji kmetovanja prijaznejลกi kot na tej viลกini.

Preberite tudi: Iz centra prestolnice na koฤevsko kmetijo

Bodi Eko
Bodi Eko
Na uredniลกtvu s skupnimi moฤmi pripravljamo ลกtevilne ฤlanke in prispevke za zdravje in zdravo ลพivljenje, ekologijo ter nasvetov za dom ter uฤinkovito rabo energije ลฝe veฤ kot 20 let spremljamo in raziskujemo omenjena podroฤja ter se ves ฤas izobraลพujemo in nadgrajujemo svoje znanje.

NAJNOVEJล E