0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Jože Majes SvetujeNaravna pomoč, ko nas uščipne v križu

Naravna pomoč, ko nas uščipne v križu

MORDA VAS ZANIMA

Vsakemu izmed nas se je že kdaj zgodilo, da smo naredili napačen gib in nas je v vratu ali križu zabolelo tako močno, da smo kar obsedeli ali celo obležali.

- Oglas -

V starih časih so si ljudje pomagali tako, da so segreli glineno opeko in si jo polagali na izvor bolečine ali, še bolje, se stisnili k topli krušni peči in si z gretjem umirili boleči živec ali mišico. Dandanes je to skoraj nemogoče, saj ima le redko kdo izmed nas doma takšno peč ali celo glineno opeko. Lahko pa se na tovrstne težave pripravimo tako, da imamo pri roki velik okrogel kamen in dobro staro šentjanževo olje. Bolj uporabnega olja Slovenci skorajda ne poznamo. Uporabljale so ga že naše babice in tudi njihove babice pred tem in tako sega njegova uporaba v same začetke našega obstoja.

Spoznajmo šentjanževko

Njeno latinsko ime je Hiperycum perforatum, pravimo ji tudi roža svetega Janeza. Ime izhaja iz globokega čaščenja svetega Janeza. Misijonar, ki je bil Janezov veliki častilec, naj bi šentjanževko vedno nosil seboj. Rdeče pike, ki jih šentjanževka nosi na svojih listih, so simbolno enačili s krvjo svetega Janeza.

Sicer pa je šentjanževka iz rodu krčnic, ki jih je v Sloveniji kar nekaj vrst. Ima izrazito oranžno rumene cvetove in jo težko zamenjamo za katerokoli drugo rastlino. Četudi je šentjanževka zdravilna rožica celotnega poletja, pa v nižinah najlepše cveti okrog dneva svetega Janeza, to je 24. junija. Da smo našli pravo rastlino, preverimo tako, da utrgamo zelen list, ga dvignemo proti soncu, pogledamo skozenj in opazimo drobne luknjice, ki so videti prozorne, a to niso. Šentjanževo olje (močno rdeče barve) je zelo zdravilno in ga pridobivamo iz cvetov. Vsebuje učinkovino hiperforin, ki je zelo uspešno pomagalo za lajšanje začetnih in srednje močnih depresij. V olju najdemo tudi hipericin, ki se je izkazal kot izjemno sredstvo pri lajšanju težav pri revmi, obrabi hrustanca, vnetega živca, hernije, obrabi kolen itd. Če zrele cvetove za 30 dni namočimo v olivno olje, dobimo izjemno praktično zdravilo za lajšanje telesnih težav.

- Oglas -
Šentjanževka

Kako si s šentjanževko uspešno pomagamo pri različnih bolečinah v križu, kolenih in vratu

Jesenski čas je tisti, ki (navadno zaradi vlage in vremenskih sprememb) prinese s seboj tudi bolečine v mišicah, sklepih in kosteh. Včasih so dejali, da nas nekaj trga, in prav tak je lahko tudi občutek: neprijeten, boleč in ohromljen.

Razlogi so seveda različni, lahko gre za vnetja po telesu, revmatična obolenja, išias (ukleščeni živci), obrabe, pa tudi težave po poškodbah, ki se nikakor ne popravijo. Ker pa je ta čas takšen, da nas večina dela za računalnikom ali na delovnem mestu, ki je za hrbtenico in vrat obremenjujoče, se pogosto zgodi, da že ob prvem napačnem gibu naletimo na krč, ki je lahko kratkotrajen, lahko pa se vleče tudi mesece. In te težave, ki so bile včasih omejene le na starejše, so dandanes prisotne že pri zelo mladih ljudeh tako moškega kot ženskega spola.

Hitra naravna pomoč pri bolečinah v križu ali vratu

Bolečine v križu

SOS-pripomočki za vse vrste akutnih, pa tudi kroničnih bolečin v križu ali vratu:

  • Topel kamen – priskrbite si ga lahko kjerkoli, samo da je okrogel in malo manjši, kot je dlan odraslega človeka.
  • Tinktura arnike (namenjena je temu, da odpre pore kože) – če je nimamo, jo nadomestimo tako, da se prej nekaj časa namakamo v topli kopeli, kar prav tako odpre pore, da olje laže prodre skoznje).
  • Olje šentjanževke (nabirajo se sveži cvetovi, če tega letos niste storili, si olje lahko kupite v vseh bolje založenih trgovinah z naravnimi izdelki ali na bližnji tržnici).

Postopek:

Najprej prizadeto mesto namažemo s tinkturo arnike (ali pa namakamo telo v topli vodi, da se koža zmehča). Tinkturo kako minuto vtiramo v kožo. Nato vanjo 15 minut vtiramo še olje šentjanževke. Zatem začnemo okolico bolečine masirati z vročim kamnom. Kamen mora biti tako vroč, da ga ne moremo držati z roko, ker pa z njim drgnemo po koži, ne pride do opeklin. Zdaj vtiramo v kožo vroče olje šentjanževke. Ko se kamen malce ohladi, ga začnemo še močneje vtirati na mesto vnetega živca, bolečine … To počnemo približno 5 minut, potem pa se ovijemo v toplo odejo, da se ne prehladimo. To lahko ponavljamo več dni zapored, dokler ne rešimo situacije.

- Oglas -
Šentjanževo olje

RECEPT ZA ŠENTJANŽEVO OLJE

Potrebujemo:

  • steklen litrski kozarec
  • 3 pesti cvetov šentjanževke (svežih)
  • 8 dcl bio olivnega olja

Postopek:

Čez poletje naberemo cvetove in jih še sveže čim prej stresemo v kozarec, v katerega prelijemo olivno olje. Dobro ga zapremo in postavimo na sonce za 30 dni. Po tem času precedimo (v gazi je olje najboljše, zato se le potrudimo in res ožemimo cvetove) in olje shranimo v omaro, kjer bo na voljo, če nas bo kaj bolelo. Takšno olje je uporabno najmanj dve leti.

NE POZABITE – s tem oljem se masiramo, kadar nas boli v križu, kolenih, sklepih po telesu. Zelo pomaga tudi pri hemoroidih in neprijetnih glivicah na spolnih organih.

Preberite tudi: Šentjanževka proti depresiji, krčem, vnetjem in opeklinam

.

NAJNOVEJŠE