0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaRecept za napitek, po katerem boste spali kot dojenček

Recept za napitek, po katerem boste spali kot dojenček

MORDA VAS ZANIMA

Težave s spanjem so na žalost izjemno razširjene. Povezane so lahko z najrazličnejšimi razlogi. Med najpogostejše krivce za tovrstne težave zagotovo spada stres, ki se mu je danes zelo težko popolnoma izogniti. Pri mnogih ljudeh se negativne posledice pretirano stresnega življenja najbolj izrazito odrazijo prav na spancu. Ker ima lahko nespečnost tudi izjemno negativen vpliv na druga področja življenja, je razumljivo, da si tisti, ki jih prizadene ta težava, želijo čim hitrejše rešitve. Vendar pa lahko to na dolgi rok prinese precej več škode kot koristi. Uporaba uspaval lahko na primer vodi v odvisnost, zato je vsaj pri milejših oblikah težav s spanjem smiselno, da najprej poskusite z naravnimi metodami …

- Oglas -

Razlog so slab spanec so nemalokrat tudi prebavne težave

Poleg stresa je treba upoštevati še nekaj drugih dejavnikov, ki pogosto vplivajo na težave s spanjem. Vzrok so lahko med drugim tudi prebavne težave, pri čemer je ta povezava večkrat zakrita. Ko poskušate odkriti, kaj je tisto, zaradi česar vas muči nespečnost, bi morali tako vsekakor posvetiti pozornost tudi hrani, ki jo uživate v drugi polovici dneva oziroma zvečer, ko se približuje čas za odhod v posteljo. Pretirano težki obroki in prevelike količine hrane imajo namreč precej večji vpliv na kakovost spanca, kot si predstavlja večina ljudi. Med drugim lahko to pomeni precej težav z zgago oziroma z refluksom, zaradi česar je seveda težko zaspati. Če vam že uspe zaspati, pa je spanec običajno prekinjen in plitev.

Kurkumino mleko

Kurkumino mleko pomaga pri večini težav, krivih za slab spanec

Eden najboljših napitkov za pomiritev prebavil, ki obenem pomaga tudi pri ublažitvi negativnih vplivov stresa in pri pomiritvi, je t. i. kurkumino oziroma zlato mleko. Gre za napitek, ki izvira iz ajurvedske tradicije in ki so ga začeli prvič pripravljati že pred približno 5000 leti. V Indiji se pogosto uživa prav pred spanjem. Zlato mleko pa ni povezano le s pozitivnimi vplivi na spanec, ampak tudi z mnogimi drugimi blagodejnimi učinki. Pogosto se izpostavlja njegovo protivnetno delovanje, ki je povezano z zmanjšanim tveganjem za številne kronične bolezni. Redno uživanje tega okusnega napitka pred spanjem je tako vsestransko koristna navada. Protivnetni učinki so še posebej izraziti, če kurkumo – glavno sestavino zlatega mleka – kombinirate s črnim poprom. V nadaljevanju vas čaka recept za eno najbolj priljubljenih, obenem pa tudi najenostavnejših različic zlatega mleka.

Sestavine

  • 250 mililitrov kokosovega mleka
  • 1 žlička kurkume
  • ščepec črnega popra
  • manjši košček ingverja

Postopek priprave in učinkovanje

Ingver narežite na tanke rezine (po želji lahko uporabite tudi ingver v prahu). Nato ga dodajte kokosovemu mleku, skupaj s kurkumo in poprom. Mešanico zlijte v kozico in jo segrevajte. Ko se začnejo pojavljati prvi mehurčki, zmanjšajte temperaturo in kuhajte še približno 5 minut. Kokosovo mleko nato precedite skozi gostejše cedilo, da odstranite koščke ingverja. Če ste uporabili ingver v prahu, ta korak preskočite. Na koncu lahko po potrebi dodate manjšo količino izbranega sladila.

- Oglas -

Tako kurkuma kot ingver vas prijetno pogrejeta, kar poskrbi, da se vam prične hitro dremati. Zaradi dodatka ingverja je ta različica zlatega mleka še posebej koristna za preprečevanje prebavnih težav, ki bi vam lahko sicer kratile spanec. Ingver je namreč ena najboljših naravnih sestavin za pomiritev želodca in preprečevanje slabosti. Zelo pomembno vlogo pa igra tudi uporaba kokosovega mleka. Gre namreč za napitek, ki je znan po naravnih protibakterijskih učinkih. Ker so prebavne težave pogosto povezane s pretirano razmnožitvijo škodljivih bakterij, je zelo priporočljivo, da za osnovo za pripravo kurkuminega napitka za boljši spanec izberete prav kokosovo mleko.

Preberite tudi: Nespečnost – zakaj nas muči in kakšne rešitve poznamo?

.

NAJNOVEJŠE