Zdravje & prehrana7 tipičnih simptomov povišanega krvnega sladkorja

7 tipičnih simptomov povišanega krvnega sladkorja

MORDA VAS ZANIMA

Hiperglikemija, kar je strokovno poimenovanje za povišan krvni sladkor, je lahko zgolj začasna. V tem primeru je najpogosteje povezana s stresom. Seveda pa je lahko hiperglikemija povezana tudi s sladkorno boleznijo, za katero je značilno, da telo ne proizvaja zadostnih količin inzulina oziroma da pride do zmanjšane občutljivosti celic na inzulin. Če ne ukrepamo in če so ravni sladkorja v krvi konstantno povišane, tvegamo resne zaplete. Nujno je torej, da znamo prepoznati simptome hiperglikemije, ki so lahko v nekaterih primerih tudi zgodnji simptomi diabetesa …

1. Stalna žeja/suha usta

- Oglas -

Ena prvih težav, ki se je pojavila pri ljudeh, pri katerih je bil kasneje diagnosticiran diabetes, je bila nenehna žeja. Značilno je, da se žeja skorajda ne zmanjša, ne glede na to, koliko tekočine ste popili, oziroma da se zelo hitro vrne. Temu simptomu se seveda pogosto pridruži tudi občutek zelo suhih ust.

2. Povečana potreba po uriniranju

Prvi simptom, torej pogosta žeja, je močno povezan s potrebo po nadpovprečno pogostem uriniranju. V primeru diabetesa se namreč telo ne more uspešno znebiti presežka glukoze, zato se ta kopiči v krvi. Posledično začnejo ledvice delovati s polno paro, saj se poskušajo znebiti odvečnega sladkorja. Tako morajo proizvajati precej več urina kot običajno, zaradi česar se poveča tudi potreba po uriniranju. Ker izgubljate ogromno tekočine, je vaše telo prepričano, da ste žejni, zato vam nenehno pošilja signale, da morate piti, kar pomeni še več uriniranja. Vzpostavi se lahko torej nekakšen začaran krog stalnega uriniranja in stalne žeje.

3. Zamegljen vid

Raven sladkorja v krvi je močno povezana z očmi oziroma z vidom. Najbolj tipična težava, ki se pojavi zaradi nenehno povišanega sladkorja, je zamegljen vid. Postopoma – če ne poskrbite za ukrepe za preprečevanje hiperglikemije oziroma za obvladovanje sladkorne bolezni – pa se lahko razvijejo tudi resnejše težave z vidom. V skrajnem primeru je možna celo slepota.

Merilnik sladkorja v krvi

4. Suha koža

Zelo suha koža je lahko simptom številnih bolezni oziroma zdravstvenih težav, na primer premalo delujoče ščitnice. Med drugim je lahko izjemno suha koža povezana tudi s previsokimi vrednostmi sladkorja v krvi, še posebej če prej niste imeli tovrstnih oziroma tako izrazitih težav.

5. Ponavljajoče se okužbe

- Oglas -

Predvsem glivične okužbe so lahko znak, da vaše telo ni sposobno uravnavati vrednosti sladkorja v krvi. Glivice se namreč hranijo s sladkorjem, zato v takšnem okolju odlično uspevajo. Če imate torej težave s ponavljajočimi se glivičnimi okužbami, je torej lahko to med drugim tudi simptom sladkorne bolezni. Pri ženskah to večkrat pomeni ponavljajoče se glivične okužbe nožnice, seveda pa so možne tudi glivične okužbe drugih vrst – na primer okužbe nohtov ali kože.

6. Glavoboli

Med najzgodnejše simptome diabetesa sodijo tudi pogosti glavoboli. Običajno se začne s precej milo obliko glavobolov, ki jim večina ne posveča pretirane pozornosti. Vendar pa lahko postanejo zaradi hiperglikemije oziroma močno povišanega krvnega sladkorja glavoboli sčasoma vse bolj intenzivni. Podobno sicer velja tudi za mnoge druge težave, povezane s previsokimi vrednostmi glukoze v krvi. Težave so lahko sprva precej blage, zato jih marsikdo ignorira. Tako je pomembno, da ste pozorni na to, kaj se dogaja z vašim telesom. En sam simptom seveda še ni nujno znanilec diabetesa, a če gre za kombinacijo tipičnih simptomov, je vsekakor smiselno, da raziščete, kaj je v resnici v ozadju, četudi so simptomi relativno nemoteči.  

7. Pogosta utrujenost

Spremembe, povezane s krvnim sladkorjem, vplivajo tudi na vašo raven energije. Če prihaja do prehitrih sprememb, kar je značilno za diabetes, ste lahko večino časa zelo utrujeni. K utrujenosti pa pogosto prispeva dejstvo, da je že omenjena povečana potreba po uriniranju pogosto vezana tudi na nočni čas. Ker se morate zaradi odhoda na stranišče pogosto zbujati, ste lahko čez dan povsem izžeti.

Preberite tudi: Sladkorna bolezen: Katere zdravilne rastline pomagajo?

NAJNOVEJŠE