Zdravje & prehranaKognitivno-vedenjska terapija lahko pomaga celo pri kroničnih vnetjih

Kognitivno-vedenjska terapija lahko pomaga celo pri kroničnih vnetjih

MORDA VAS ZANIMA

Delitev na »psihične« in »fizične« bolezni se zdi precej zastarela. Danes namreč vemo, da sta telesno in duševno zdravje precej bolj prepletena, kot so si predstavljali v preteklosti. Tako je težko potegniti jasno ločnico med enim in drugim. O tem priča tudi študija, ki je bila nedolgo tega objavljena v reviji JAMA Psychiatry. Ekipa raziskovalcev, ki jo je vodil dr. George Slavich, je namreč ugotovila, da lahko kognitivno-vedenjska terapija pomaga celo pri ublažitvi kroničnih vnetij v telesu. Kognitivno-vedenjska terapija se sicer uporablja predvsem kot pomoč pri depresivnih in anksioznih motnjah.

Do ugotovitev s pomočjo analize 56 različnih študij

- Oglas -

Raziskovalce je zanimalo, ali lahko morda metode, ki se uporabljajo predvsem za izboljšanje duševnega zdravja, pomagajo tudi pri spodbudi bioloških procesov, ki so nujni za dobro telesno zdravje. Tako so analizirali rezultate 56 različnih kliničnih testiranj. Pri tem se niso osredotočili le na kognitivno-vedenjsko terapijo, ampak so preučevali tudi vplive sorodnih tehnik. Med drugim so upoštevali čas trajanja terapije in to, ali je šlo za skupinsko ali individualno obliko terapije. Preučevanje tega, kako različne oblike terapije vplivajo na imunski sistem in na kazalnike kroničnih vnetij v telesu, jih je privedlo do zanimivih zaključkov …

Kognitivno-vedenjska terapija

Pomenljivo je bilo predvsem znižanje ravni vnetnih citokinov

Kognitivno-vedenjska terapija je v osnovi namenjena temu, da spremenimo svoj pogled na svet in nase. Vendar se je izkazalo, da lahko te spremembe vplivajo tudi na biološke procese v telesu. Kot so ugotovili raziskovalci, ima lahko namreč kognitivno-vedenjska terapija tudi zelo pozitiven vpliv na imunski sistem. Še posebej pomenljive spremembe so se pokazale pri preučevanju vrednosti t. i. citokinov. Gre za inflamatorne oziroma vnetne snovi, ki so sicer koristne v primeru akutnih poškodb, saj pomagajo telesu pri hitrejšem celjenju in pri zaščiti pred tujki. A če ostane raven citokinov v telesu povišana tudi po tem, ko je akutna nevarnost mimo, lahko to privede do kroničnega vnetja. S tem pa se poveča nevarnost za mnoge bolezni, med drugim za različne vrste raka, srčno-žilna obolenja in Alzheimerjevo bolezen, pa tudi za depresijo in anksiozne motnje.

Najbolj pozitivne spremembe prav pri kognitivno-vedenjski terapiji

Do najbolj očitnega znižanja ravni citokinov v telesu je prišlo prav pri ljudeh, ki so se odločili za kognitivno-vedenjsko terapijo. Ta oblika terapije, ki velja za eno najbolj priljubljenih oziroma razširjenih, je bila torej povezana z več pozitivnimi učinki kot druge vrste terapij, ki so se preučevale. Pozitiven vpliv kognitivno-vedenjskega pristopa na imunski sistem naj ne bi bil omejen zgolj na čas trajanja terapije. Znižano raven citokinov v telesu naj bi bilo mogoče opaziti celo do šest mesecev po zaključku seans.

Tudi »telesne bolezni« zahtevajo bolj holističen pristop

Avtorji študije menijo, da lahko njihove ugotovitve glede povezave med kognitivno-vedenjsko terapijo in ublažitvijo vnetij pripomorejo k drugačnemu, bolj holističnemu obravnavanju bolezni, ki so dojete kot »telesne«. Pri tovrstnih boleznih se zdi skorajda samoumevna uporaba zdravil. Čeprav so seveda pri mnogih zdravstvenih težavah zdravila nujna, pa to še ne pomeni, da ne bi bolnikom koristile tudi druge metode. Avtorji so tako prepričani, da bi bilo treba tudi pri »telesnih boleznih« preučiti, ali bi bilo morda smiselna tudi uporaba tehnik, kot je kognitivno-vedenjska terapija. Dejstvo, da lahko vsaj pri določenih boleznih, ki se danes pogosto zdravijo izključno z zdravili, vsaj deloma pomagajo tudi pristopi, ki ne zahtevajo uporabe zdravil, pa je seveda še posebej razveseljujoče, ker lahko to pomeni tudi manj nezaželenih stranskih učinkov.

- Oglas -

Preberite tudi: Kronična vnetja v telesu – tihi ubijalec sodobnega časa

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×