0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaKronična vnetja v telesu – tihi ubijalec sodobnega časa

Kronična vnetja v telesu – tihi ubijalec sodobnega časa

MORDA VAS ZANIMA

Po mnenju mnogih strokovnjakov so kronična vnetja v ozadju številnih bolezni. Med drugim naj bi bila povezana z Alzheimerjevo boleznijo, srčno-žilnimi obolenji, diabetesom in različnimi vrstami raka. Obenem pa se domneva, da imajo kronična vnetja vpliv tudi na debelost.

- Oglas -

Vnetni odziv telesa je sicer v določenih primerih koristen, vendar pa se težava pojavi, ko akutna vnetja prerastejo v kronična. V tokratnem prispevku raziskujemo, kaj je značilno za kronična vnetja in kateri so glavni krivci za to težavo …

Akutni vnetni odziv nujen za zaščito pred patogenimi organizmi

Vnetni odziv telesa je posledica različnih poškodb. V tovrstnih primerih govorimo o akutnem vnetju. Ko se na primer udarite, prizadeto območje običajno precej hitro pordeči in oteče. Telo namreč nemudoma pošlje kri proti temu delu telesa.

Še posebej pomembno je, da območje čim prej dosežejo t. i. bele krvne celice oziroma levkociti, pri čemer imajo najpomembnejšo vlogo makrofagi. Gre za podtip belih krvničk, ki je pogosto ključen za učinkovito obrambo telesa pred najrazličnejšimi tujki. Makrofagi namreč delujejo tako, da »pogoltnejo« morebitne patogene organizme na mestu poškodbe. Termin akutni vnetni odziv se običajno nanaša prav na opisani proces. Vidimo torej, da je lahko vnetni odziv zelo pomemben za uspešno celjenje tkiv po poškodbah in preprečevanje resnejših okužb. Vendar pa je to le polovica zgodbe …

- Oglas -
Kronična vnetja

Porušeno ravnovesje med vnetnimi in protivnetnimi snovmi lahko zelo nevarno

Težave nastanejo, ko je protivnetnih telesc oziroma snovi preveč, po drugi strani pa primanjkuje protivnetnih snovi. Kot v mnogih drugih primerih je namreč tudi tu ključno ravnovesje. Potrebujemo torej tako vnetne kot protivnetne elemente. Če slednjih ni dovolj, je ravnovesje porušeno, kar lahko privede do kroničnih vnetij v telesu.

Ena izmed pomembnih razlik med akutnimi in kroničnimi vnetji je, da je prvi tip običajno povezan z zelo očitnimi simptomi, predvsem z bolečino, po drugi strani pa so lahko znaki kroničnih vnetij precej manj očitni. A postopoma lahko prav kronična vnetja uničijo tkiva. Tako se zanje vse pogosteje uporablja sintagma tihi ubijalci …

Prehrana – eden ključnih dejavnikov, ki vplivajo na kronična vnetja

Razlog za kronična vnetja je lahko povezan tako z notranjimi kot z zunanjimi vplivi. Telo lahko torej proizvaja preveč vnetnih snovi, še bolj problematične pa so običajno vnetne snovi, ki prihajajo iz zunanjih virov. Takšni zunanji viri so na primer onesnažen zrak ali tobačni dim. Zelo velik vpliv na kronična vnetja pa ima lahko tudi hrana, ki jo uživamo. Med živila, ki so še posebej problematična, na primer sodijo močno procesirana olja in beli sladkor. Če se želite zaščititi pred kroničnimi vnetji, je torej nujno, da poskušate čim bolj zmanjšati vnos omenjenih živil.

V povezavi z vnetji pa se večkrat opozarja tudi na porušeno razmerje med maščobnimi kislinami omega-6 in omega-3. Slednje so namreč zelo pomembne za ustrezen protivnetni odziv telesa. Idealno razmerje med omenjenima tipoma maščobnih kislin naj bi bilo 1 : 1. Vendar pa je v prehrani sodobnega človeka to razmerje pogosto povsem porušeno. Po nekaterih ocenah naj bi prehrana povprečnega zahodnjaka vsebovala kar od 15-krat do 20-krat več maščobnih kislin omega-6 kot maščobnih kislin omega-3. Eden najkoristnejših ukrepov za preprečevanje kroničnih vnetij in s tem za zmanjšanje tveganja za mnoge bolezni je tako skrb za to, da ohranjate priporočeno razmerje med obema vrstama maščobnih kislin. Za zaščito pred kroničnimi vnetji pa so zelo koristna tudi živila, bogata z antioksidanti. Med še posebej pomembne »protivnetne antioksidante« spada kvercetin, ki ga lahko v večjih količinah najdemo v jabolkih in v čebuli.

- Oglas -

Preberite tudi: Kronična vnetja: pomagajte si z zelišči in začimbami!

.

NAJNOVEJŠE