0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaUbikinol kot pomoč pri utrujenosti

Ubikinol kot pomoč pri utrujenosti

MORDA VAS ZANIMA

Ubikinol je aktivna oblika koencima Q10, ki ga lahko naše telo sintetizira samo, obenem pa obstajajo tudi zunanji viri tega pomembnega koencima. Med vsemi oblikami koencima Q10 se lahko prav ubikinol pohvali z najboljšo biološko razpoložljivostjo. To pomeni, da ga naše telo najlažje absorbira, če ga vnesemo z živili ali s prehranskimi dopolnili. Ubikinol naj bi bil povezan s številnimi pozitivnimi vplivi, med drugim naj bi pomagal tudi pri izboljšanju kognitivnih sposobnosti in pri povečanju energije. Raziskovalci so pred kratkim izvedli raziskavo, ki je preučevala prav tovrstne vplive ubikinola, svoje izsledke pa so nato objavili v prispevku v reviji Nutrients.

- Oglas -

O izhodiščih in velikosti raziskave

Raziskovalci so izhajali iz ugotovitev predhodnih študij, s pomočjo katerih je bilo ugotovljeno, da povprečen Japonec v telo dnevno vnese približno 4,48 mikrogramov koencima Q10, pri čemer predstavlja ubikinol približno 46 odstotkov celotnega vnosa. S tem je mišljen vnos s hrano, torej brez uporabe prehranskih dopolnil. Sodelujoči v raziskavi so nato dnevno dobivali precej večje količine ubikinola od siceršnjega povprečnega vnosa. Prva skupina (20 ljudi) je namreč prejemala 100 mikrogramov ubikinola na dan, druga skupina (22 ljudi) pa 150 mikrogramov dnevno. Raziskava pa je zajemala še tretjo skupino (20 ljudi), ki je prejemala placebo. Sodelujoči so bili stari od 20 do 64 let.

Raziskovalce zanimal predvsem vpliv ubikinola na utrujenost

Na začetku so morali vsi sodelujoči reševati teste, ki so preverjali njihovo stopnjo energije, motivacijo in umirjenost/napetost. Temu je sledil test, namenjen preverjanju kognitivnih sposobnosti, nato pa so sodelujoči še enkrat rešili osnovne teste. Ti testi so bili nato ponovljeni po enem, dveh in treh mesecih.

Glavno vprašanje, ki so si ga zastavili raziskovalci, ni bilo neposredno povezano s kognitivnimi sposobnostmi. Zanimalo jih je predvsem, ali so ljudje, ki jemljejo prehransko dopolnilo z ubikinolom, manj utrujeni po reševanju miselno zahtevnih nalog.

- Oglas -

Manj izčrpanosti in zaspanosti po miselno zahtevnih dejavnostih

Izkazalo se je, da ubikinol ni imel bistvenega vpliva na rezultate pri testu, ki je preverjal kognitivne sposobnosti. Čeprav so sodelujoči v raziskavi postopoma dosegali vedno boljše rezultate, pri tem ni bilo mogoče opaziti pomembnejših razlik med tistim, ki so prejemali ubikinol, in skupino, ki je prejemala placebo. Po drugi strani pa se je izkazalo, da lahko ubikinol vpliva na to, kako močno nas miselno zahtevna dejavnost izmuči. Tako skupina, ki je prejemala 150 mikrogramov ubikinola dnevno, kot skupina, ki je dobivala 100-mikrogramski odmerek, sta bili namreč na koncu teh testov manj utrujeni, zmanjšala pa se je tudi zaspanost v primerjavi s tistimi, ki niso prejemali ubikinola, ampak zgolj placebo. Pojavile so se tudi določene razlike v stopnji motiviranosti. Skupina, ki je dobivala 150-mikrogramski odmerek ubikinola, je bila po mesecu dni bolj motivirana za reševanje kognitivno zahtevnih izzivov. Vendar pa so se te razlike po dveh in treh mesecih zmanjšale.

Zgolj s hrano najverjetneje ne bo mogoče doseči primerljivih učinkov

Avtorji študije so zaključili, da lahko dodajanje ubikinola pomaga posameznikom in posameznikom, ki se spopadajo z blažjimi težavami z utrujenostjo in zaspanostjo. Posledično se lažje lotijo zahtevnejših nalog in jih uspešno izvedejo. Dodajanje ubikinola pa lahko morda pomaga tudi pri povečanju motivacije in pri večji umirjenosti v stresnih situacijah. Pri tem je treba upoštevati, da so bili v raziskavi uporabljeni zelo visoki odmerki ubikinola. Čeprav je lahko hrana, ki vsebuje to snov, koristna, pa povečanje količine tovrstnih živil najverjetneje ne more prinesti enakih učinkov kot koencim Q10 oziroma ubikinol v obliki prehranskega dopolnila.

Preberite tudi: Kaj je Koencim Q10 o katerem se vse več govori?

NAJNOVEJŠE