Alergija na oreščke je ena najpogostejših alergij pri otrocih in odraslih. Število alergikov neprestano raste. Po zadnjih ocenah naj bi imelo alergijo na oreščke že 1 do 2 % otrok. Oreščki lahko sprožijo hudo alergijsko reakcijo, anafilakso, ki lahko povzroči tudi smrt. Zdravniki zato priporočajo, da alergiki na oreščke s seboj neprestano nosijo injekcijo epinefrina (adrenalina), ki lahko prepreči najhujše pri hudi alergijski reakciji.
Kateri oreščki povzročajo na alergijo na oreščke?
Alergija na oreščke je v večini primerov vseživljenjska, čeprav so zadnje študije pokazale, da naj bi približno 9 % otrok z alergijo na oreščke to z leti preraslo. Mlajši bratje in sestre alergikov na oreščke imajo povečano tveganje za razvoj istovrstne alergije, zato zdravniki zanje velikokrat predpišejo preventivno testiranje.
Alergija na oreščke najpogosteje vključuje alergijo na orehe, mandlje, lešnike, pistacije, indijske in brazilske oreščke, lahko pa tudi kakšno drugo vrsto oreščkov. Ne smemo je zamenjevati z alergijo na arašide, saj so arašidi stročnica, ter alergijo na semena, kot na primer sezamova ali sončnična semena.
Alergija na oreščke je lahko lažje ali hujše vrste
Oseba, ki je alergična na eno vrsto oreščkov, ima povečano tveganje za razvoj alergije na več vrst oreščkov. Zato zdravniki tovrstnim alergikom običajno priporočajo izogibanje vsem vrstam oreščkov. Zaradi možnosti navzkrižne kontaminacije v samem proizvodnem procesu je za alergike na oreščke priporočljivo tudi izogibanje arašidom. Od 25 % do 40 % alergikov na arašide ima namreč tudi alergijo na katerega od drevesnih oreščkov.
Če imate alergijo na oreščke, bodite pozorni na označevanje alergenov na živilih
V skladu z določili Evropske unije in ZDA morajo proizvajalci na deklaracijah jasno označiti vsebnost ali možne sledove oreščkov, kar je zelo pomembno za tiste, ki imajo alergijo na oreščke, saj so reakcije lahko tudi z zelo hudim izidom. Jasno mora pisati tudi, katere vrste oreščkov živilo vsebuje. Zato bodite pred nakupom in zaužitjem pozorni in vedno preverite sestavo živil. Proizvajalec lahko namreč brez opozorila spremeni sestavine izdelkov, zato zanašanje na pretekle izkušnje ni vedno dovolj. Če dvomite, je najbolje, da se obrnete neposredno na proizvajalca.
Največkrat se oreščki skrivajo v teh živilih:
- kosmičih, krekerjih, piškotih,
- bombonih, čokoladah, energijskih tablicah,
- kavah z okusom,
- zamrznjenih desertih, sladoledih,
- marinadah, omakah za žar,
- nekaterih delikatesah (npr. mortadela, sir z orehi ali ajdov kruh z orehi),
- nekaterih alkoholnih pijačah, ki lahko vsebujejo naravne arome oreščkov.
Beljakovine oreščkov pa včasih najdemo tudi v nekoliko manj očitnih oblikah:
- oreškastih oljih (mandljevo olje, orehovo olje …),
- izvlečkih oreškastih destilatov/alkoholov,
- naravnih izvlečkih oreščkov (umetne arome so običajno neproblematične),
- izvlečkih orehove lupine.
Vsi oreščki niso prepovedani
Mnogi alergiki so velikokrat v precepu, kateri oreščki vse sodijo med drevesne oreščke, saj nas mnogokrat zavedejo že imena sama. Največ dvomov povzročajo ti:
- muškatni orešček,
- kokosov oreh,
- pinjole,
- arganov oreh,
- vodni kostanj,
- semena (sončnična, bučna …).
Ameriško združenje za alergijo in astmo zagovarja dejstvo, da kokos botanično ni drevesni orešček, temveč sadež, čeprav Ameriška agencija za varno hrano (FDA) razglaša kokos za drevesni orešček. Znani so le redki primeri alergije na kokosov oreh, zato lahko večina alergikov na oreščke brez težav uživa kokos. Za vsak primer pa se je dobro predhodno posvetovati z alergologom. Muškatni orešček kljub takšnemu imenu ne sodi med drevesne oreščke, temveč gre za začimbo, pridobljeno iz semen, tako da ga alergiki na oreščke lahko brez težav uživajo. Pinjole ne sodijo med oreščke, temveč gre za seme pinije (vrsta borovca). Čeprav večina alergikov na oreščke brez težav uživa pinjole, obstajajo tudi znanstvene raziskave, ki potrjujejo, da obstaja navzkrižna reakcija z arašidi in mandlji.
So pa tudi redki posamezniki, ki imajo izključno alergijo na pinjole, čeprav znanstveniki še niso odkrili, kaj pri pinjolah dejansko povzroča alergije. Zato je pri njih priporočljiva previdnost in predhodni posvet z zdravnikom. V zadnjih letih postaja vse bolj priljubljeno arganovo olje, ki ga pridobivajo iz oreščkov arganovega drevesa. Znani so le redki primeri alergijske reakcije, zato ga lahko alergiki na oreščke varno uživajo. Vodni kostanj je rastlina, ki raste v Aziji in naj prav tako ne bi bila problematična za alergike na oreščke, saj gre za korenino. Enako velja tudi za semena, kot so bučna, sončnična ali lanena semena, vendar pa moramo biti pozorni na deklaracije, saj v samem procesu pakiranja lahko pride do kontaminacije z oreščki.
Zgoraj sem že omenila, da obstaja dokaj velika navzkrižna reakcija med oreščki in arašidi. Čeprav gre za živila dveh različnih vrst, pa so beljakovine v obeh zelo podobne. Znotraj drevesnih oreščkov lahko pride do navzkrižne reakcije med indijskimi oreščki in pistacijami ter orehi in orehi pekan. Veliko alergikov na oreščke ima alergijo na le določeno vrsto drevesnih oreščkov. Vendar zdravniki iz previdnosti priporočajo izogibanje vsem vrstam oreščkov in arašidov. Če je vir oreščkov znan in ni možna kontaminacija (npr. domači orehi ali lešniki), potem alergikom priporočam uživanje neproblematičnih oreščkov, saj vsebujejo veliko pomembnih hranilnih snovi.
Drevesni oreščki so namreč bogat vir beljakovin, vitaminov in mineralov, ki pa jih lahko nadomestimo tudi z visoko proteinskimi živili, kot so na primer meso, ribe, stročnice, jajca, mlečni izdelki, sadje, zelenjava in obogatena žita.
Nadomestki za oreščke
Alergija na oreščke nam lahko nekoliko zakomplicira pripravo hrane, vendar pa je oreščke receptih zelo enostavno nadomestiti.
- Semena: V energijskih ploščicah, kruhu ali namazih so semena idealna zamenjava za oreščke (na primer sončnična ali bučna semena).
- Stročnice: Namesto praženih oreščkov lahko kot prigrizek uporabimo praženo čičeriko ali sojo. V solatah uporabimo namesto oreščkov pražen fižol.
- Čokoladni namazi: Mlečni čokoladni namazi pogosto vsebujejo oreščke (ali njihove sledi). Namesto lešnikovega čokoladnega namaza lahko uporabimo rižev ali sojin čokoladni namaz brez sledov oreščkov. Obstaja velika izbira veganskih čokoladnih namazov, ki so pogosteje brez oreščkov kot čokoladni namazi na mlečni osnovi.
- Čičerikin namaz (humus): Humus je odličen vir beljakovin, vendar pa so mnogi alergiki na arašide alergični tudi na čičeriko, zato pri tej kombinaciji alergij pozornost ni odveč.
- Sončnično maslo: Sončnično maslo je zelo primerno za piškote, torte, peciva. Lahko ga pripravite sami doma, tako da prepražite sončnična semena in jih dobro zmešate v mešalniku.
- Namaz iz sezamovih semen (tahini): Tahini je nekoliko grenkega okusa, zato ni najbolj všeč otrokom. Vendar če ga obogatimo z medom ali javorjevim sirupom, ga bodo otroci z veseljem uživali. Tahini je izredno bogat z beljakovinami in kalcijem, zato je še posebej priporočljiv za alergike, ki imajo v kombinaciji tudi alergijo na mleko in/ali jajca.
- Preste: V receptih za deserte, ki so potreseni z oreščki, lahko namesto njih uporabimo zdrobljene prestice. Pri dodatni alergiji na pšenico ali celiakije so najboljša izbira brezglutenske prestice.
- Suho sadje: Rozine, suhe marelice, fige, slive ali brusnice v mnogih receptih odlično nadomeščajo oreščke. Še posebej priporočljivo jih je uporabiti v pecivih, piškotih in energijskih ploščicah.
Recepti brez oreščkov:
Domač sončnični čokoladni namaz brez oreščkov
Sestavine:
- 2 skodelici popraženih sončničnih semen,
- 1 ½ žlice vaniljevega ekstrakta,
- ¼ skodelice kakava v prahu,
- ¼ skodelice + 3 žlice javorjevega ali agavinega sirupa,
- ščepec soli,
- 2–3 žlice kokosovega olja,
- ½ skodelice kokosovega napitka.
Priprava:
Na srednjem ognju med stalnim mešanjem popražimo sončnična semena. Ohladimo na sobno temperaturo. Ohlajena semena damo v multipraktik in meljemo 2–3 minute, da dobimo gosto kremno maslo. Dodamo preostale sestavine in dobro premešamo (vsaj 4–5 minut). Hranimo v hladilniku v dobro zaprtem steklenem kozarčku (do 30 dni).
Alergije na oreščke ne smemo je zamenjevati z alergijo na arašide, saj so arašidi stročnica, ter alergijo na semena, kot na primer sezamova ali sončnična semena.
Malinova potica brez oreščkov
Sestavine:
- 600 g moke,
- ¾ kocke kvasa,
- 250 ml mleka ali rastlinskega napitka,
- 2 žlici sladkorja,
- 125 g margarine,
- ščepec soli,
- limonina lupinica,
- 2 rumenjaka,
- žlička ruma,
- 200 g malin,
- malinova marmelada.
Priprava:
V posodici pripravimo kvasec, tako da damo v mlačno mleko žličko moke in sladkorja ter nadrobljen kvas, premešamo, pokrijemo in počakamo, da naraste. V drugo posodo presejemo moko, dodamo ščepec soli, preostali sladkor, raztopljeno margarino, rumenjaka, limonino lupinico, rum in vzhajan kvasec. Vse dobro pregnetemo v voljno testo in pokrito pustimo vzhajati na toplem 1 uro.
Testo razvaljamo na pomokanem prtu na 1 do 1,5 cm debelo. Ne smemo ga razvaljati tako tenko kot za običajno orehovo potico, saj je malinov nadev dokaj moker. Namažemo z malinovo marmelado in potresemo z malinami. Testo čvrsto zvijemo, ga položimo v pomaščen pekač, pokrijemo in pustimo vzhajati še 20 minut.
Medtem segrejemo pečico na 180 °C. Vzhajano potico postavimo v pečico in pečemo 50 minut oziroma dokler skorja ne postane zlato rjava in ko potrkamo nanjo, votlo zadoni. Pečeno potico vzamemo iz pekača in ohladimo.
Preverite tudi: Alergija na cvetni prah ali seneni nahod