Zdravje & prehranaAlergija na cvetni prah ali seneni nahod

Alergija na cvetni prah ali seneni nahod

MORDA VAS ZANIMA

Alergija na cvetni prah ali seneni nahod, kot jo tudi imenujemo, je ena izmed najpogostejših alergij sodobnega časa. Rezultati raziskav kažejo, da vedno več ljudi boleha za najrazličnejšimi alergijami. Strokovnjaki predvidevajo, da bo skoraj vsakdo v bližnji prihodnosti bolehal za katero izmed alergij. Vzroki za pojav alergij so tudi v slabi in nezdravi prehrani ter onesnaženem okolju.

Alergija na cvetni prah, seneni nahod

Kaj je alergija na cvetni prah?

- Oglas -

Alergija na cvetni prah pomeni preobčutljivost oziroma spremenjeno reakcijo našega imunskega sistema na sicer neškodljive in povsem običajne snovi iz okolja. Alergijski simptomi se lahko pojavijo pri različnih organih – koži, sluznici zgornjih ali spodnjih dihalnih poti ter črevesni sluznici. Gre torej za enak proces, ki poteka v različnih organih. Dejansko gre za napako imunskega sistema, katera se pojavi po prvem stiku z alergenom, ki je lahko naravnega izvora ali pa je sintetizirana kemična spojina. Pri tem se razvijejo imunski mehanizmi oziroma specifična protitelesa tipa IgE. Ta se pri ponovnem kontaktu z alergenom zopet aktivirajo in vežejo na mastocite (celice imunskega sistema), ki sproščajo kemične posrednike, še posebej histamin. Te posredniki se naprej vežejo na receptorje v tkivih in s tem povzročajo alergijsko reakcijo, posledica česar je burna reakcija telesa, ki se kaže skozi različne simptome.

Znaki in simptomi alergije na cvetni prah oz. senenega nahoda:

  • kihanje
  • solzenje oči
  • otekle veke
  • koža nas močno srbi.

Spomladanska alergija na cvetni prah ali seneni nahod najpogosteje povzroča nahod, nadraženost in zaprtost nosu, oči postanejo občutljive, pogosto solzijo in natekajo, pogoste pa so tudi težave z grlom, kot so kašelj, blaga bolečina in razdraženost. Če niste prepričani ali gre za alergijo ali samo za navaden prehlad, potem imate dve možnosti. Ena je, da nekaj dni počakate in potrpite. Če gre za prehlad, potem bodo vsi simptomi kmalu popustili. V primeru, da je gre za dolgotrajnejšo težavo, pojdite do osebnega zdravnika, ki vas bo nato napotil naprej na testiranje. S pomočjo testov boste odkrili, ali ste alergični in na kaj točno. Potrebno je omeniti, da se poleg teh običajnih simptomov lahko pojavijo tudi glavobol, kožne težave, prebavne motnje, oteženo dihanje in razdražljivost.

Čim prej poiščimo vzrok

Strokovnjaki tudi ocenjujejo, da je bistvenega pomena ugotovitev, na katero cvetje smo alergični.  V kolikor se vam pojavi alergija na cvetni prah, se izogibajte sprehodom po cvetočih travnikih. Lase si umijte zvečer, prezračite obleko, a ne zunaj. Kadar pa se gibate po »nevarnih cvetočih travnikih« si nos in usta zavarujte z masko iz gaze.

Alergijo na cvetni prah lahko omilite s tabletami proti alergiji ali pa kapljicami za nos, v zadnjem času pa zdravniki priporočajo celo cepljenje. Cepili naj bi se že januarja, torej je za letos že prepozno.

alergija na cvetni prah

Alternativne metode zdravljenja alergije na cvetni prah

Akupunktura

- Oglas -

Je način zdravljenja z iglami in izhaja Kitajske in iz ZDA. Študije o učinkovitosti zdravljenja so pokazale, da v telesu povzroča izločanje endorfinov, ki zmanjšujejo občutek za bolečino in stres ter krepijo imunski sistem, hkrati pa izboljšajo počutje bolnika.

Kiropraktika

Kiropraktiki iščejo vzroke za človekovo zdravje in bolezen pri pritisku hrbteničnih vretenc na živce. Z rokami skušajo vretenca poravnati v prvotni položaj.

Bioterapija

Pri alergijah naj bi bil moten pretok energije, podobno kot pri drugih boleznih. Alergije so lahko tudi odsev slabšega delovanja organov v trebušni votlini. Alergijo pa je mogoče odpraviti, v kolikor se pacient sooči z vzroki.

Težav, ki nam jih prinaša pomlad, je veliko. A ko pričnemo razmišljati, koliko pozitivnih stvari se prične dogajati ravno v teh dneh, kaj hitro pozabimo na tegobe in se veselimo vedno prijetnejših in toplejših dni. Kaj kmalu bo tu poletje, skupaj z veliko novimi dogodivščinami.

Vreme kot prijatelj in sovražnik

Intenzivnost alergijskih simptomov je odvisna od vremena. Ljudje z alergijami imajo največ težav, ko je vreme vetrovno ali povsem jasno. Takrat je v zraku prisotna visoka koncentracija cvetnega prahu, katerega potem veter še dlje in hitreje širi. Zato strokovnjaki v takih vremenskih pogojih priporočajo bivanje v klimatiziranih prostorih in čim manj gibanja na odprtem. Alergičnim ljudem pomeni poslabšanje vremena dobro novico, saj so alergijski simptomu ob pojavu vlage v zraku mnogo blažji, pri nekaterih celo izginejo. Takrat si organizem nekoliko opomore, kar bolniki občutijo kot veliko olajšanje.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×