V zadnjih petindvajsetih letih je v bazi PubMED objavljenih že skoraj 10.000 strokovnih člankov na temo molekule resveratrola. Najsi gre za in vitro, in vivo ali klinične študije, vse kažejo na izjemen potencial, ki ga ima ta molekula na naše zdravje. Od zaviranja staranja, odpravljanja kronične utrujenosti, morebitnega preprečevanja rakastih obolenj do izboljšanja odpornosti in podpore sladkornim bolnikom.

Resveratrol raziskave

Raziskave v povezavi s to molekulo potekajo tudi v Sloveniji. Eno so uspešno zaključili na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Mariboru, in sicer je šlo za raziskovalni projekt z naslovom Resveratrol: Ekstrakcijske metode, antioksidativno delovanje in antikarcinogeni učinki. Prof. dr. Urban Bren je bil mentor in vodja projekta ter je tudi prodekan Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo. Poleg njega je bila mentorica projekta doc. dr. Maša Knez Hrnčič. Pri njem sta aktivno sodelovali študentki Maja Gračnar in Katarina Kores. Okrogle mize, na kateri so predstavili rezultate raziskave, sta se udeležila še prof. dr. Samo Kreft s Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani, ki je eden vodilnih strokovnjakov s področja fitoterapije in eden od urednikov knjige Sodobna fitoterapija, ter Janez Erčulj, mag. farmacije.

Sredozemci so begali strokovnjake

Kot je na okrogli mizi povedal prof. dr. Bren, molekula resveratrola spada med naravne polifenole. Nanjo so nutricionisti postali pozorni, ko so tekom prejšnjega stoletja ugotavljali, zakaj imajo sredozemski narodi kljub uživanju precej mastne hrane manj srčno-žilnih obolenj. Vzrok so odkrili v molekuli resveratrola, zato so jo začeli raziskovati bolj podrobno in to je privedlo do novih zanimivih dejstev. »Na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo smo raziskovali več različnih naravnih polifenolov, a se je resveratrol izkazal za enega najobetavnejših,« pojasnjuje dr. Kreft. V knjigi Sodobna fitoterapija je resveratrol označen celo za čudežni antioksidant. Po besedah prof. dr. Krefta »čudežno seveda ni znanstvena oznaka. Resveratrol sicer res uvrščamo med antioksidante, a s tem ne opišemo celote, vseh pozitivnih učinkov molekule.«

Med raziskavo so strokovnjaki fakultete ugotavljali, kateri sadni vir resveratrola ima največjo antioksidativno moč in kakšna je ta v primerjavi z eno tableto prehranskega dopolnila Resveratrol Forte, ki je bilo v raziskavo vključeno. Doc. dr. Knez Hrnčičeva je povedala, da se je pokazalo, da bi morali za enak antioksidativen učinek, kot ga ima ena tableta prehranskega dopolnila Resveratrol Forte, zaužiti en kilogram oziroma en liter jagod goji ali borovnic dnevno; ali popiti dvajset litrov vina. Glede optimalne vsebnosti resveratrola v prehranskih dopolnilih pa dr. Kreft dodaja: »Največ študij je bilo delanih z 200 mg dnevno, te tudi konsistentno dajejo dobre rezultate.«

Samo preventivno za rakasta obolenja

Za prehransko dopolnilo Resveratrol Forte so se strokovnjaki odločili zaradi več dejavnikov: »Same vsebnosti čistega resveratrola, ki je na slovenskem tržišču najvišja v prehranskem dopolnilu Resveratrol Forte,« je razložil prof. dr. Bren. »Drugi je bil, da v prehranskem dopolnilu Resveratrol Forte ni samo čisti resveratrol, ampak tudi drugi polifenoli, kar zagotavlja boljše, sinergistične učinke. Na koncu pa je bil pomemben dejavnik, da je Resveratrol Forte najbolj prodajan resveratrol v Sloveniji.«

Glede antikarcinogenih učinkov resveratrola prof. dr. Bren meni, da smo lahko optimisti, da bo lahko resveratrol tista molekula, ki nas bo rešila pred epidemijo rakastih obolenj. Hkrati poudarja: »Na resveratrol ne moremo gledati kot na zdravilo za raka. Tu gre bolj za prevencijo, da do raka sploh ne pride, ko nekdo zboli, je pač potrebno zdravljenje s kemoterapijo.«

Resveratrol pa ima še druge že raziskane zdravstvene učinke, na primer protivnetno delovanje, zavira nastanek krvnih strdkov, ima tudi vlogo pri metabolizmu maščob in nas tako varuje pred debelostjo, lahko bi bil tudi eden glavnih podpornikov pri vseh sladkornih bolnikih.