0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaAlergija na cvetni prah: kvercetin odličen »naravni antihistaminik«

Alergija na cvetni prah: kvercetin odličen »naravni antihistaminik«

MORDA VAS ZANIMA

Ali veste, kaj imajo skupnega zeleni čaj, ohrovt in borovnice? Eden izmed odgovorov bi seveda lahko bil ta, da gre za izjemno zdrava živila. Za njihov izjemno blagodejen vpliv na naše zdravje pa ima ogromno zaslug dejstvo, da vsa našteta živila vsebujejo večje količine kvercetina. Trenutno je lahko ta podatek še posebej zanimiv za tiste, ki se spopadate s senenim nahodom oziroma alergijo na cvetni prah, ki je spomladi zelo pogosta težava. Kvercetin namreč velja za izvrsten naravni antihistaminik – torej snov, ki pomaga ublažiti tipične simptome alergije …

- Oglas -

Kaj natančno je kvercetin?

Kvercetin uvrščamo med flavonoide (oziroma še bolj natančno, med flavonole), ki veljajo za zelo močne antioksidante, obenem pa so to tudi rastlinski pigmenti. Kot verjetno veste, imajo antioksidanti izjemno pomembno vlogo pri zaščiti našega zdravja. Bojujejo se proti nevarnim prostim radikalom, ki lahko povzročijo kronična vnetja v telesu in pospešijo proces staranja. S tem antioksidanti zmanjšajo nevarnost za številne bolezni, tudi za raka in srčno-žilna obolenja. Poleg tega kvercetin deluje tudi protimikrobno.

Kako lahko kvercetin pomaga pri alergijah?

Kadar naš imunski sistem zazna določeno snov kot tujek, se sprosti snov, imenovana histamin, ki je glavni krivec za tipične simptome, ki jih povezujemo z alergijo. Pri nekaterih ljudeh lahko seveda telo meni, da je tujek tudi cvetni prah. Kvercetin lahko pomaga pri zmanjševanju količine sproščenega histamina, zato boste imeli v primeru alergije na cvetni prah manj težav s kihanjem, kašljanjem, solzenjem oči ipd. Učinek kvercetina je torej podoben tistemu, ki ga imajo antihistaminiki – torej zdravila, ki se običajno predpisujejo pri alergijah. Le da tu ni nevarnosti nezaželenih stranskih simptomov.

Povečane doze kvercetina pa niso priporočljive le pri senenem nahodu oziroma alergiji na cvetni prah, ampak lahko pomagajo tudi pri mnogih drugih oblikah alergij, tudi pri alergiji na določene vrste hrane. Načeloma pomaga že večji vnos živil, bogatih s kvercetinom, za še boljše rezultate pa si lahko pomagate tudi s prehranskimi dopolnili.

.

NAJNOVEJŠE