5 osnovnih elementov v Feng shuiju: Ogenj

Ogenj je element, ki predstavlja silovitost, svetlobo in suhost. Ogenj je od vseh petih elementov najbolj dinamična energija jang. Ogenj najbolj predstavlja svetloba, ki jo na primer v zimskem času nam svetlobe običajno primanjkuje. Ogenj v kaminu je v teh temnih dnevih tisti, ki nas spominja na ognjeno energijo. Energija ognjenega elementa je zelo aktivna in razširjena v vse smeri. Energija ognja raste, podobno kot energija drevesa, vendar v več različnih smeri. Če ste se kdaj zazrli v plamen, ste lahko prepoznali to kakovost. Je zelo razburljiva energija, ki se nenehno premika.

Ogenj predstavlja razcvet

S stališča našega življenjskega cikla gre za razcvet in zrelost srednjih let, ko lahko objektivno vidimo, kdo smo in kaj želimo v življenju doseči. Da nam toplino in sposobnost ljubiti ter biti ljubljen.  Ognjena energija sugerira višji namen, sončnost, odprtost, radost, smeh in povezovanje. Gre za občutek povezanosti v veliki sliki človeštva, ko začutiš, da si tukaj z namenom. Ogenj nas uči dajanja in sprejemanja toplote. S sprejemanjem in dajanjem si izgradimo notranji ogenj, odpremo notranji cvet in več notranjega sonca, radosti ter sreče prinesemo v svet okoli sebe.

Ogenj kot element

Ognjena energija je po svoji naravi najbolj jang, je čista energija. Predstavlja eno izmed glavnih elementarnih moči in je najmočnejše orodje za čiščenje energij. Povezujemo jo z iskro življenja in močjo transformacije. Določa prostranost, širino in duševna obzorja v našem življenju. Obdobje, povezano z ognjeno energijo, je poletje. To je čas, ko se mlada energija, ki se je prebudila spomladi, razširi v svoj maksimalen potencial. Poletje je čas visoke energije, razcveta in užitka. Poleti sadeži dozorevajo in cvetlice so v polnem razcvetu. Čas dneva, povezan s to energijo, je poldne, ko je sonce najvišje na nebu. Energija ognja ima v sebi toploto in družabnost. Ko je energija narave v svojem polnem razcvetu in napredovanju v času poletja, je čas, da uživamo v prvih sadovih semena, ki smo ga posejali, in v viziji ter v načrtih, ki smo jih začeli. Če drevo ne cveti in nima sadežev, tudi žetve ne bo; in tako je tudi z nami, če si ne dovolimo razcveta, se bomo prikrajšali za žetev, ki nam bo pomagala preiti sušno obdobje, ki sledi v naravnem ciklu.

Ogenj feng shui

Če nam manjka ognja

Ognjeno energijo v prostor najlažje vnesemo v obliki sveč. Tradicionalno so bile v domovih ženske tiste, ki so skrbele za luč in za ogenj v kuhinji. Ženski del v nas je tisti, ki nosi luč v nas samih. In luč je tista, ki osvetli in osmisli stvari, ki jih počenemo. Ogenj in svetloba sta medsebojno nerazdružljiva. Naravni ogenj ustvarja živo svetlobo, ki se po kakovosti razlikuje od tiste, ki jo ustvarimo z elektriko, pa čeprav je elektrika po svoji kakovosti v domeni ognja. Izjemno močan simbol ognja je odprt kamin v prostoru, saj v prostor vnese kakovost dinamičnosti, vibriranja in širjenja.

Transformativna energija svetlobe vam bo pomagala spremeniti aspekte doma in življenja na bolje. Ni naključje, da so v starih slovenskih domovih ženske skrbele za ogenj, saj je ženska arhetipski simbol za negovanje, toplino in domačnost.

Vijolični ogenj mojstra Saint Germaina je ogenj transformacije, skozi katerega lahko transformirate katerikoli del svojega življenja.

Element ognja pa v prostor lahko vnesete tudi s svilenimi izdelki, blazinami in zavesami, kajti svila je material, ki predstavlja element ognja. Tudi volna pripada elementu ognja. Simboli ognja so ptiči, še posebej feniks in pav, ter zmaji in plazilci. Kovine, ki imajo v sebi rumen odtenek, prav tako podpirajo energijo ognja, to sta baker in zlato. Slika polja maka lahko povzroči, da prej dolgočasna soba kar naenkrat zažari.

Barva ognja

Če pozorno spremljate zublje ognja, boste ugotovili, da s svojim plesom spreminjajo barvo. Barva je čudovit način, kako vzbuditi dramatične kakovosti ognja. Vsi globoki topli toni ustvarjajo toplo in domačo atmosfero. Če imate sobo brez sonca, so topli odtenki oranžne, rdeče, škrlatne in vijolične zelo zaželeni.

Rdeča je močna barva, ki so jo vedno povezovali z življenjsko vitalnostjo. Preplavlja nas z energijo, toploto in življenjsko močjo. Pomaga odgnati malodušje in negativne misli. Vendar v velikih količinah ali na veliki površini lahko spodbuja razdraženost in jezo v ljudeh, zato so majhni dodatki bolj primerni. Ognjene barve v zimskih mesecih vnašajo v naš dom toplino in domačnost, lahko jih začasno vnesete v obliki dodatkov, kot so blazine, sveče, vaze ter drugi detajli, ki vam veliko pomenijo.

Feng čuj

Kaj lahko naredite, da energijo ognja vnesete v svoje življenje?

Zabavajte se, naj bo to vaša prioriteta. Ne sklepajte kompromisov, naj bo zabava enako pomembna kot vsi drugi aspekti vašega življenja!Posvetite nekaj časa drugim, prisluhnite ljudem. Tvegajte in odprite svoje srce ter poiščite, kaj lahko delite z drugimi – in to naredite.

Živite strastno, izrazite svoje srčne strasti v svetu, pojte, pišite, ustvarjajte na tistem področju, ki vam največ pomeni. Strast je tista, ki prebuja, osmisli in je gorivo za to, da stvari v svojem življenju naredimo. Če ne najdete strasti v sebi, si to priznajte in jo poiščite, vmes pa se zabavajte. Pojdite iz svoje glave v telo! Ljubite se, se razgibavajte, telovadite, plešite, tecite in se igrajte. Naj vaša kri zakroži po krvnem obtoku. Vse to prebuja živost, dinamiko in vitalnost, ki jo predstavlja element ognja.