0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaPovišana telesna temperatura: Preprosti ukrepi za zbijanje telesne temperature

Povišana telesna temperatura: Preprosti ukrepi za zbijanje telesne temperature

MORDA VAS ZANIMA

Povišana telesna temperatura je lahko simptom različnih bolezni. Pogosto je povezana z bakterijskimi in virusnimi okužbami. Naš imunski sistem se takrat poskuša boriti s tujki v telesu, zato temperatura naraste. Na srečo povišana telesna temperatura večinoma ni nevarna. Resnejši ukrepi so potrebni predvsem takrat, ko je telesna temperatura zares močno povišana. V takšnih primerih priporočamo, da čim prej poiščete zdravniško pomoč. Kadar pa temperatura ni zelo povišana, pa so lahko zelo učinkovite tudi določene naravne metode.

- Oglas -

Prhanje s toplo vodo

Eden najboljših ukrepov v trenutkih, ko se spopadate s težavo, kakršna je povišana telesna temperatura, je, da si privoščite prho. Pazite, da izberete toplo vodo. Temperatura bi se morala že kmalu po koncu prhanja znižati. Če se stanje ne izboljša, lahko postopek čez nekaj časa še enkrat ponovite.

Mokri obkladki

Pri naravnem zbijanju temperature zelo pomagajo tudi mokri obkladki. V hladno vodo pomočite brisačo ali kos blaga, ki ga nato ovijte okoli gležnjev. Koristni so tudi mokri obkladki na čelu, na kolenih ali na komolcih.

Čim več počitka

Dopustite svojemu telesu, da si resnično opomore. Če boste kljub povišani temperaturi vseskozi na nogah, lahko težave trajajo precej dlje, kot bi sicer. Vaše telo potrebuje čim več energije, da se lahko spopade s škodljivimi mikrobi.

- Oglas -

Poskrbite za dovolj tekočine

Zaradi povišane telesne temperature lahko pride zelo hitro do dehidracije. Pozorni bodite torej na to, da popijete čim več tekočine – vode, toplih čajev, sokov itn. Koristilo pa vam bo tudi uživanje juh.

Čaj iz bazilike

Med zeliščnimi pripravki, namenjeni za naravno zbijanje povišane telesne temperature, še posebej izstopa čaj, pripravljen iz bazilike. Ta bo hkrati pomagal tudi pri krepitvi vašega imunskega sistema. Zavrite 250 mililitrov vode, ki jo nato prelijte po 1 žlici nasekljanih listov bazilike. Pokrijte in počakajte 10 minute, preden mešanico precedite. Čaj iz bazilike si pripravite večkrat dnevno.

Čaj iz rozin

Učinkovit »protivročinski« čaj je mogoče pripraviti tudi iz rozin. Potrebujete 2 žlici rozin, ki jih nasekljajte na majhne koščke. Rozine nato prelijte z 250 mililitri vode in segrevajte, dokler mešanica ne zavre. Nato znižajte temperaturo in kuhajte še 10 minut. Počakajte, da se tekočina malo ohladi, preden jo precedite. Po želji lahko napitku primešate še malce ingverja v prahu.

Čaj iz grškega sena

Še ena možnost za čaj, namenjen za zbijanje povišane telesne temperature, je grško seno, imenovano tudi sabljasti triplat. Približno 1 žličko semen grškega sena vmešajte v 250 mililitrov vrele vode. Po 10 minutah mešanico precedite in popijte tekočino.

.

NAJNOVEJŠE