0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaLimfni sistem – Kakšno nalogo ima v našem telesu?

Limfni sistem – Kakšno nalogo ima v našem telesu?

MORDA VAS ZANIMA

Limfni sistem je odgovoren za pravilno delovanje procesov v telesu, čiščenje telesa in za dobro delovanje imunskega sistema. Preko žil limfnega sistema se izločajo tudi strupi; limfni sistem namreč toksine in odpadne snovi odplakne iz telesa.

- Oglas -

V telesu imamo zelo dober obrambni mehanizem – naravni sistem, katerega pomena se premalo zavedamo. V telesu imamo dva sistema obtočil; srčno-žilnega, po kateremu se pretaka kri in limfnega, po katerem se pretaka limfa. Beseda limfa (lympha) izhaja iz latinščine in pomeni voda oz. vlaga.

Limfni sistem v primerjavi s srčno-žilnim sistemom

Limfni sistem je daljši od srčno-žilnega, po njem pa se pretaka več limfne tekočine, kot se v krvnem obtoku krvi. Za razliko od srčno-žilnega sistema limfa nima črpalke, kot je srce. Stene limfnih žil nimajo mišic, kot jih imajo arterije. Limfna tekočina se premika pod nizkim pritiskom in zelo počasi. Premik tekočine je predvsem posledica premikanja skeletnih mišic, v pomoč pa so ji tudi krvne žile s svojim ritmičnim krčenjem in raztezanjem. Limfne žile so prepustne, arterije in krvne žile pa ne. Srčno-žilni sistem je krožni sistem, limfni pa ne. Med seboj se limfne in krvne žile prepletajo.

Kako deluje limfni sistem

Limfni sistem je z limfnimi žilami in kapilarami – mezgovnicami prepleten po celemu telesu. Poleg žil ima limfni sistem tudi vozliče, ki jih poznamo pod imenom bezgavke, v katerem so obrambne celice ubijalke, s katerimi se telo bori proti virusom in bakterijam. Takih vozličev je v našem telesu več kot 600. Bolj poznani vozliči se nahajajo v pazdušni jami, v dimljah, in na vratu. Tam se razmnožujejo limfociti, ki so naše obrambne celice. Limfna tekočina je rumenkasta prosojna telesna tekočina sestavljana iz vode, beljakovin, maščob in odpadnih snovi ter iz belih krvničk, ki so ključne za dober imunski sistem. Lahko jo vidimo s prostim očesom: limfna tekočina se namreč nahaja v znoju, tekočini v žulju, v nosnem izcedku, solzah, in na ranah.

- Oglas -

Limfna tekočina potuje iz manjših proti večjim žilam, V tako imenovanih limfnih vozlih se tekočina prefiltrira in odstranijo se telesu škodljive snovi, na koncu pa se izteče v prsni mezgovod, ki se nahaja v prsnem košu. V prsnem mezgovodu toksini preidejo v krvni obtok, ta pa jih pošlje v jetra in ledvice, kjer se izločijo.  Limfni obtok toksine izloča tudi skozi kožo (znoj).

Naloge, ki jih opravlja limfni sistem

 • delovanje imunskega sistema in s tem zaščita telesa;
 • čiščenje telesa: odvoz strupov in odpadnih snovi;
 • filtracija limfne tekočine v limfnih vozlih;
 • odnašanje koristnih snovi v kri;
 • hranjenje celic s kisikom in sladkorjem.

Preobremenjen limfni sistem in obtok

Lahko se nam zgodi, da je limfni obtok preobremenjen. Takrat je limfa polna toksinov, odpadnih snovi, virusov in mikrobov. Kadar je limfni obtok preobremenjen, naše telo ne more delovati dobro, zato se pojavijo zdravstvene težave. Preobremenjen limfni sistem se pojavi zaradi premalo gibanja, slabe prehrane in stresa. Toksine v telo vnesemo tudi zaradi onesnaženega zraka, pesticidov in kemikalij. Simptomi preobremenjenega limskega sistema so:

 • Občutek napihnjenosti;
 • otekanje prtov na roki;
 • utrujenost;
 • srbeča koža;
 • vrtoglavica;
 • glavoboli;
 • pomanjkanje energije;
 • depresivno stanje;
 • maščoba okoli pasu.
Limfni sistem - obtok

Kako lahko poskrbimo za čimboljši limfni pretok?

Za zdrav limfni sistem je potreben vsesplošen zdrav življenjski slog. Ker limfni sistem nima črpalke, zaradi česar je pretok limfne tekočine počasen, ga moramo malo podpreti in mu pomagati tudi sami. Če se ne bomo nič gibali in le sedeli, bo limfni sistem počasnejši. Če bomo pili sladkane sokove in jedli predelano hrano, bomo limfni sistem dodatno ‘zapackali’. Če bomo močno v stresu, se bodo sproščali stresni hormoni, ki ožajo limfne žile in pretok limfne tekočine bo otežen. Vsi nasveti glede zdravega življenja torej niso zaman.

Prehrana

Pazite na prehrano; izogibajte se predelane hrane in sokov, saj s tem limfni sistem le obremenite. Raje se poslužujte zrave in uravnotežene prehrane in pijte zadostno količino vode. Pijete lahko tudi naravne sokove in nesladkane čaje. Izogibajte se alkoholu.

- Oglas -

Počitek in spanec

Limfna tekočina se med spanjem in počitkom lahko porazdeli enakomerno po telesu. Zadostna količina spanca torej pomaga, da se telo regenerira in da limfni sistem lažje opravi svoje delo.

Sprostitev

Stres vpliva na celotno telo; tudi na delovanje limfnega sistema. Stresni hormoni namreč ožajo limfne žile, s čimer se limfna tekočina težje premika. Sprostitev je torej pomembna. Smejte se, s tem boste vplivali tudi na prsni mezgovod, ki bo pospešil pretok limfe. Smeh bo sprostil tudi dobre hormone.

Gibanje

Z gibanjem boste predramili celo telo in spodbudili delovanje limfnega sistema.  Ne le zaradi delovanja mišic celega telesa, temveč tudi zaradi pospešenega in globjega dihanja. Ne pozabite na dobro raztezanje in morda celo na vaje z masažnim valjem, s katerim lahko zmasirate tkivo. Dobre vaje so tudi vaje s poskoki, tako boste pospešili pretok limfe iz spodnjega dela telesa v zgornji del telesa.

Masaža

Privoščite si masažo. Ne le, da vas bo ta sprostila, temveč boste z masažo dodobra pregnetli vsa tkiva, s tem pa tudi spodbudili delovanje limfnega sistema

Savna in knajpanje

Visoke temperature v savni bodo povzročile potenje, s tem pa izločanje toksinov iz telesa. Lahko se poslužite tudi knajpanja; izmenjajoča se hladna in vroča prha bo pospešila pretok krvi in limfne tekočine po telesu.

Globoko dihanje

Globoki vdihi in izdihi bodo vplivali na prsni mezgovod, in tako pospešili pretok limfne tekočine, poleg tega pa vas bo to tudi sprostilo. Ob globokem dihanju pazite na pokončno držo.

Preberite tudi: 3 napitki, ki spodbudijo delovanje limfnega sistema

.

NAJNOVEJŠE